Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '13

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

8.Uluslararası Kapadokya Şiir Şöleni...

8.Uluslararası Kapadokya Şiir Şöleni...
 

----------------- 8. Uluslararası Kapadokya şiir şöleni -------------


 

 

 

 

"Sanatçı,

toplumda  uzun çalışma ve çabalardan sonra 

alnında ışığı ilk duyan insandır."


                    K. Atatürk             

 

 

 

                Edebiyat denildiği zaman şu anlaşılır: Söz ve manayı, yani insan dimağında yer eden her türlü bilgileri ve insan karakterinin en büyük duygularını, bunları dinleyenleri veya okuyanları çok alakalı kılacak surette söylemek ve yazmak sanatı.

                Bugün içindir ki edebiyat, ister nesir halinde olsun, ister nazım şeklinde olsun, tıpkı resim gibi, heykeltıraşlık gibi, bilhassa musiki gibi, güzel sanatlardan sayıla gelmektedir.

K. Atatürk

                 Kapadokya Şairler Yazarlar Birliği Derneği ve Ürgüp FM Yönetim Kurulu Başkanı, Şair Ayşe Paslanmaz’ın olağanüstü çabalarıyla düzenlenen 8. Uluslararası Kapadokya Şiir Şöleni’ne katılmak amaçlı coşkuyla gelen seksen civarındaki davetli, 01 Kasım 2003 günü Nevşehir Dedeman Otel’de buluştular. Üç gün süreli etkinliğe Kimler mi katıldı? Hemen aktarayım:

8. Kapadokya şiir şölenine çağrılan sanatçıların listesi

Yavuz Bülent Bakiler-İstanbul, Uğur Aslan-İstanbul, Ganire Paşayeva-Azerbaycan Milletvekili, Azerin-Azerbaycan Devlet Sanatçısı, Elza Seyidcahan-Azerbaycan Devlet Sanatçısı, Servaz Hüseyinoğlu-Azerbaycan Yazarlar Birliği Bölüm Başkanı, Ozan İlham- Azerbaycan, Gülay Rızayeva-Azerbaycan, Ulviyye Gazibeyli-Azerbaycan, Leif Olsson–İsveç, İsmet Taymuş-Kayseri İl Kültür Ve Turizm Müdürü, Vural Şahin- İstanbul,  Süleyman Çoşkuner-Burdur, Dr.Şemsettin Kuzeci-Kerkük, Nedim Uçar-Eskişehir, Talat Ülker-Gümüşhane, Duran Tamer-Kayseri, Bülent Gündoğan-Kayseri, Ali Özkanlı-Kayseri, Hüseyin Say-Kayseri, Ünal Kar-Tokat, Nihat Malkoç-Trabzon, Muhsin Durucan-İstanbul, Hanifi Kara-Kahramanmaraş, Abbas Şenel-Burdur, Yunus Kara-Düzce, Hakan Yılmaz-Ankara, Mehmet Ali Kalkan-Eskişehir, Bayram Mecid-Ankara, Âşık Ayten Gülçınar-Ankara, Âşık Behrami Aktemur-Ardahan, Murat Duman-Ankara, Pakize Altan-Ankara, Nesimi Keçecioğlu-Ankara, Kelami Akdemir-Yozgat, Muhsin Aktaş-Bursa, Şemsettin Ağar-Adıyaman, Gündüz Aydın-Manisa, Harika Ufuk-Adana, Mustafa Ferit Yıldız-Kayseri, Şerife Çınar-İzmir, Salim Gülbahçe-Yozgat, Hava Köseoğlu-İzmir, Süleyman Altunbaş-Samsun, Kadir Güven-Kütahya, Neriman Zevkliler-Antalya, Nuris Gökmenoğlu-Konya, Öner Kaçıran-Antalya, Münevver Düver-Adana, Metin Koca-Tekirdağ, Şafaknur Yalçın-Antalya, Yadigâr Ünver-Bursa, Sena Morkal-Adana ve Nilüfer Açılan Yıldız-Nevşehir illerimizden…Orhan Çınar, Nazende Süzer ve Gürsel Gökçe adlı fotoğraf sanatçıları Ankara’dan…

                  Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan davetliler; Özge Arı, Meral Güvateş, Merih Ayan, Berna Urgancı, Havva Öztürk… Kanal 7, Trt Avaz, Fox Tv, ekipleri katıldılar.   

                   Programa göre Valilik önünde düzenlenen törende Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu gerçekleşti. Hep bir ağızdan İstiklal Marşımız seslendirildi. Sonrasında toplantı Salonu'nda Vali Mehmet Ceylan ile birlikte olundu. Vali Ceylan, konuşmasında; ‘İlimize hoş geldiniz!’ diyerek, böyle bir organizasyonu sekiz yıldır başarıyla sürdürmenin önemli olduğunu belirtti. Şairleri Nevşehir'de ağırlamaktan duydukları sevinci de dile getirdi!

                  Dost ülke Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, kıvrak Türkçesiyle yaptığı konuşmasında; yapılan organizasyonu önemsediğine ve etkinliğin genişletilerek sürdürülmesi gerektiğine değindi. Şiir şöleninin öteki ayağının da Azerbaycan'da yapılması için önerisi olduğunu belirten Paşayeva, Türk Dünyasının kaynaşması için bu gibi organizasyonlara gereksinim olduğunu vurguladı.

                   Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, kendisine ziyarete gelen konuklarını görkemli odasında incelikle karşıladı. Duygularından demetlediği coşkulu ve güzel konuşma gerçekleştirdi. Gazeteci ve sanatçı yaklaşımı ile şiir okudu. Burada da Ganire Paşayeva, konuşma yaptı ve önerilerini sıraladı.

                   İlimin Belediye Başkanı Hasan Ünver’e benim de önerim oldu. Burada yinelemeyi uygun buluyorum: Kimi kentlerimizde o il doğumlu şair, yazar ve sanatçıların adları özellikle sağlıklarında bir sokağa ya da caddeye verilmektedir. Nevşehir ilimde de -ilgili kuruldan geçirtilerek- böylesi bir yere ‘Şair Ayşe Paslanmaz’ adının verilmesi, kesinkes gerçekçi ve yerinde olacak kanısındayım!. Çünkü Paslanmaz, sekiz yıldır Nevşehir’in en güzel tanıtımını ulusal ve uluslararası düzeyde yapma hizmetini kanıtlamıştır. Tıpkı ilin belediye başkanı gibi ya da özdeyişte geçtiği sözcüklerle “kimdir bir yerin en çok hizmet edeni, odur oranın büyüğü…” Ne ki yakınımızdaki değerleri görmezken, uzağımızdakileri devleştiririz.

                  Nevşehir Kültür Merkezi Salonu’nda ödül verme töreni ve dinleti gerçekleştirilirdi. Halkın etkinliğe yoğun ilgi gösterdiği gözlendi! Edebiyatımızın önemli kalemlerinden Yavuz Bülent Bakiler’in onur konuğu olduğu etkinliğin sunuculuğunu sanatçı Uğur Aslan başarıyla sürdürdü.

                  Okular arası ve şairler arası düzeylerde olmak üzere düzenlenen şiir yarışmalarında derece alanlar açıklandı. Kendilerine ödülleri verildi. Usta Şair Nedim Uçar’ın ‘Birincilik Ödülü’ne değer görülmesi, isabetli bulundu. Yarışmada derece alanlar ödüllerini de aldılar.

                  Azerbaycan sanatçıları, Azeri müziği ve edebiyatından örnekler sunarken salondakilere duygulu yüklü anlar yaşattılar! Özellikle İsveç’ten gelen konuk Leif Olsson,uyumlu yaklaşımı ile yoğun sevgi topladı! Halk Ozanlarımızdan ÂşıkAyten Gülçınar ile Âşık Behrami Aktemur ikilisi,  kadın temalı atışmalarıyla bolca femin alkışı aldılar!

                  İkinci gün Dedeman Oteli Salonunda şiir dinletisi yapıldı. Ayşe Paslanmaz, Şairlere ‘Katılım ve teşekkür belgesi’ yanı sıra onurluk(plaket) verdi. Ayrı ayrı fotoğraf çektirdi. Kapadokya bölgesinin güzelliklerini ve Ürgüp ilçesini gezdirdi. O, insanı tanıyan psikolojik yaklaşımıyla herkese hal hatır sordu ve teker teker ilgilendi. Güleryüzlü ve içten yaklaşımıyla  konuklarının gönlünü almasını başardı.

                  Akşam Le-Ka Cafe’de  şiir ve müzik izlencesi yapıldı. Cafe görevlileri, özelikle Müdür Tekin Kalaycı, tüm elemanlarıyla konuklarına kaliteli hizmet sundu. Sunuculuk görevi Uğur Aslan, Kelami Akdemir ve Abbas Şenel tarafından yürütüldü. Müzik eşliğinde coşkulu oyun, eğlence ve şamata eksik olmadı. Beyhan Öner, içten davranışıyla yanımızda yer aldı.

                 Son gün kahvaltı sonrasında olanca hüznüyle vedalaşma gerçekleşti!  Otelden ayrılarak Kelami Akdemir ile Boğazlayan-Himmetdede kavşağına dek koyu sohbetle yol aldık. Sonrasında Kayseri… Daha sonra da İstanbul…

                 Güzel yurdumuzun güpgüzel kentlerinde bu tür şiir etkinlikleri yapılmaktadır. Sağ olsunlar şahsımı da davet ediyorlar. Bende yazılarımla onları onurlandırmaya ve tanıtmaya çaba harcıyorum. Yetkin adların da değerlendirmelerine göre; Ayşe Paslanmaz'ın düzenlediği Kapadokya Şiir Şöleni, her yıl kalite kazanarak şimdilerde birinci sırada yer aldığı belirtilmektedir. Sekiz yıldır sürüp gelen ve her yıl bir başka güzellikte sunulan Kapadokya’nın dünyaya yansıyan yüzü olan etkinlik, giderek görkemli kültür ve sanat şöleni özelliğini de kazandı.

                 Bu güzel şöleni başarıyla gerçekleştiren Ayşe paslanmazı, yardım eden Abdullah Paslanmaz’ı ve emeği geçenleri kutluyorum.

                Büyük Atatürk’ün özdeyişi ile yazımı sonlandırmak istiyorum: “Efendiler, siz hayatınızda mebus olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz, hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat hiç bir zaman sanatkâr olamazsınız.”

 

                                                                                    *

                                                        Hangisi Güzel

                                                Gelin güzelleri yerinde görün!
                                                Üç güzel mi güzel, organize mi?
                                                Tarafsız olarak siz karar verin
                                                Üç güzel mi güzel, organize mi?

                                                Gönlümüze kazdı o isimleri
                                                Ne güzel yaratmış bu cisimleri
                                                İnsanı büyüler görünümleri
                                                Üç güzel mi güzel, organize mi?

                                                Olan hizmetleri siz yazın/çizin
                                                Otel, yemek, gezi… peş peşe dizin
                                                Bizzat yaşadınız tercihi sizin
                                                Üç güzel mi güzel, organize mi?

                                                Hoş karşıla n’olur benim yazımı 
                                                Aşk sonrası kalpte kalan sızı mı? 
                                                “Atom karınca” mı, “peri kızı” mı?
                                                Üç güzel mi güzel, organize mi?

                                                Uluslar arası gelmiş konuma
                                                Ne de güzel sinmiş, o da sunuma
                                                Şeddeli tebrikler Ayşe hanıma
                                                Üç güzel mi güzel, organize mi?

                                                      Hanifi Kara, 04.11.2013

 

                                                                                       
                                                                                         ***
 
                                                                         

                                                                   muhsindurucan@hotmail.com

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..