Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '13

 
Kategori
Özel Günler
 

9 Ağustos 1928 Harf Devrimi

9  Ağustos 1928 Harf Devrimi
 

Bugün 9 Ağustos. Tarihte bugünü incelediğimizde çok önemli bir olayla karşılaşıyoruz .9 Ağustos 1928  Yeni Türk Alfabesinin kabulu ve tatbiki hakkında kanunun Kabul edilmesi ve yerleştirilmesi sürecinin başlangıcı olan Harf Devriminin başlangıcı.

Bu yasa ile bugüne kadar kullanılan Osmanlı alfabesinin yerine Latin alfabesinin Türkçeye uyarlanmış bir biçimi Kabul edildi.

Türkler 10.yy dan itibaren İslam dini ile birlikte İslam Kültürünün vazgeçilmez öğesi olan Arap Alfabesini Türkçe ses sistemine uydurarak benimsemişlerdir.Bunu izleyen 900 yıl süresince bu alfabe kullanılmıştır.

Türkçede alfabe reformuna ihtiyaç 19 yy ortalarından itibaren duyulmaya başlanmıştır. Osmanlıca yazımın Türkçenin ünlü seslerini ifade etmekte yetersiz olması ve bu sorundan doğan imla kargaşası yazılı basın ve resmi okul kitaplarının yaygınlaşması ile daha çok hissedilmeye başlanmıştır.Latin alfabesinin Türkçeye uyarlanması görüşü 1860 lı yıllarda başlamıştır. Türk aydınları tarafından destek alan bu çalışmalar bir çok sebepten uygulanamamıştır.

Mustafa Kemal ,bu konu ile 1905-1907 tarihleri arasında Suriye'de iken ilgilenmeye başladı.O tarihlerde başlayan çalışmalar 28 Mayıs 1928 de T.B.M.M de 1 haziran tarihinden itibaren resmi daire ve kuruluşlarda uluslararası rakkamların kullanılmasına yönelik çıkan yasa ile devam etti.Bu yasanın çıkması ile birlikte Harf Reformu için bir de komisyon kuruldu.Yeni alfabenin hayata geçirilmesi için uzmanların 5-15 yıllık geçiş süreci önerilerine  karşı çıkan Atatürk 'Bu iş ya 3 ayda olur veya hiç olmaz 'diyerek  olayı çabuklaştırmıştır.

Alfabe tamamlandıktan sonra 9 Ağustos 1928 günü Atatürk tarafından bir toplantıda tanıtıldı ve daha sonraki günlerde gene Atatürk tarafından bir çok ilde tanıtılarak ülke çapında yaygınlaştırıldı.

9-25 Ekim tarihleri arasında resmi görevlilerin hepsi bu yeni alfabenin kullanımı ile ilgili sınavdan geçti. Aynı zamanda ülkede başlayan okuma yazma seferberliği ile daha once eski yazıların zorluğu sebebiyle okuma yazma öğrenememiş bir çok kişi okuma yazma öğrendi.

1923 yılında ülkede okuryazar oranı %2.5 iken , 1935 de %20,4 e yükseldi.

Bugün bütün Batı ülkelerinin kullandığı Latin harfleri ile okuyup yazabiliyorsak bunu Aziz Atamıza borçluyuz.

Aziz Atamızı bugün bir kez daha minnetle anıyoruz.

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..