Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '09

 
Kategori
Siyaset
 

9. Cumhurbaşkanı ne diyor? -3

9. Cumhurbaşkanı ne diyor? -3
 

Dünü mü düşünüyor, bugünü mü? Bence bugünü; çünkü ona göre dün miadını doldurdu ve geçmişte kaldı...


İmam hatip okulu açma rekoru 9. Cumhurbaşkanı Süleyman DEmirel'indir...

Önceki bloğumda, 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, Atatürk'ün yürürlüğe koydurduğu ve bugün de Anayasamız tarafından korunan Devrim Kanunları arasında yer alan "Tevhid-i Tedrisat Kanunu"na ters düşen söylemlerine değinmiştim.

Bu ters söylemlerinin başında da, "din eğitiminin yanlış olmadığını; yanlış olanın Tevhid-i Tedrisat Kanunu" olduğunu söylemesi idi.

Süleyman Demirel, bu düşüncesinin arkasında durdu; Hükümet ve Hükümet'e ortak olduğu dönemlerde peş pese açılan "İmam hatip okulları" ve "Kuran kursları" ile bu konuda bir rekor kırdı.

1949-1995 yılları arasında(46 yıllık bir dönemde), Türkiye'de açılan İmam hatip okulu toplam sayısı "548"dir.

1965-1992 yılları arasında, Süleyman Demirel'in hükümet başkanı olduğu, "toplam 11-12 yıllık bir dönemde" açılan İmam hatip okulu sayısı ise, "327"dir. Yani genel toplamın yarısından fazla... Ve Süleyman Demirel, zamanında açılan bu İmam hatip okullarıyla sayısal bir rekor kırmış ve bunların önünü üniversiteye açmakla da övünmüştür.

Açılan bu İmam hatip okullarının dökümü şöyledir:(1)

1965-1971 : 46 (Demirel Hükümeti zamanı)

1975-1978 : 233 (MC Dönemi; Demirel, Erbakan, Türkeş)

1979-1980 : 36 (Demirel Azınlık Hükümeti)

1991-1992 : 12 (Demirel ve Erdal İnönü hükümeti)

Süleyman Demirel'in, İmam hatip okullarına verdiği bu önem, ihtiyaçtan fazla mezun verilmesine yol açmıştır. Örneğin, 1995 yılındaki ihtiyaç 2288 iken bu okullardan 53.553 kişi mezun olmuştur. İhtiyaç fazlası olan 51.265 mezun, özellikle hukuk ve siyasal bilgiler fakülteleri ile polis akademilerine yöneltilmiştir. Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Kamu Yönetimi Bölümü(yani genel olarak vali ve kaymakamların yetiştirildikleri yerler) öğrencilerinin %50'sini, İmam hatip lisesi çıkışlılar oluşturmaktaydı.(2)

Bu sırada Süleyman Demirel, Türkiye'ni 9.Cumhurbaşkanı'dır.

TÜRKİYE BİR İSLAM CUMHURİYETİ'DİR...

Tövbe, bu söz bana ait değil...

Sakın şaşırmayın, bu söz de, 9.Cumhurbaşkanı Süleyma Demirel'e aittir...

Şimdi biraz geriye dönelim...

Yıl 1988...

Süleyman Demirel, Doğru Yol Partisi Genel Başkanı ve aynı zamanda Meclis'te muhalefet partisi lideri...

Süleyman Demirel, Türkiye'nin bir "İslam Cumhuriyeti" olduğunu söylüyor ve aynen şöyle diyor:

"1924 Anayasası'nda, 'Türk Devleti'nin dini İslam'dır' denildiğine göre, devlet de bir İslam Cumhuriyeti'dir. Atatürk'ün kurduğu devlet laik devlet değildir"(3)

Bu ifade, teknik doğruları saptırmaktan başka bir şey değildir. Doğrudur, 1924 Anayasa'nın 2.maddesi, 10 Nisan 1928 değişikliğine kadar "Türkiye Devleti'nin dini, Dini İslam'dır" şeklindeydi. Ama o zamana kadar laiklik konusunda o kadar çok siyasi atılımlar yapılmıştı ki, Anayasa'daki o madde, hayatiyetini kaybetmişti. Yalnızca kağıt üzerinde kalmıştı. Nitekim, 1928'de de değiştirildi.

SİYASET DİNİN EMRİNDE OLUR...

Yine tövbe, bu söz de bana ait değil...

Yıl 1991...

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 49.Hükümet Başkanı Süleyman Demirel, Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde yaptığı bir konuşmada bakın ne diyor?

"Bizim inancımız odur ki, siyaset dinin emrinde olur; din siyasetin emrinde değil"(4)... Lütfen dikkat edin, Süleyman Demirel, siyaseti dinin emrine veriyor.

Bu ne demek? Bu demektir ki, devlet siyasetini din yönlendirecek... Türkiye, İran mı yoksa Arabistan mı? Laik devletin, laik olması gereken bir başbakanın söylediğine bakın...

Demirel'in sözlerinin ikinci kısmı ise, devletimizin, yöneticilerimizin ve insanımızın demokratik gelişimi ile ilgilidir.

Türkiye'de "dinin siyasetin emrinde" olduğu söylenemez ama, belki biraz devletin kontrolunda olduğu söylenebilir. Dedim ya, bu "demokratik gelişme" ile ilgili bir sorundur ve ayrı bir blog konusu olabilir.

SÜLEYMAN DEMİREL'İN, İMAM HATİP OKULU KORUYUCULUĞU DEVAM EDİYOR...

Aralik 1999...

28 Şubat sürecinin daha ikinci yılı...

Ankara İmam Hatip Mezunları Derneği(ANİMDER) başkan ve yönetim kurulu üyeleri, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e bir rapor sunarak, İmam Hatiplilere karşı uygulanan ayrımcılığın kaldırılmasını istiyorlar.

Başvuru, en doğru adrese yapılıyor... Çünkü, yukarıda da değindiğim gibi, Süleyman Demirel, Türkiye'deki İmam hatip okullarının yarısından fazlasını açarak bir rekor kırmış ve bu okulların önünü de üniversiteye açarak kendine göre övünülecek bir iş yapmıştır. Ve şimdi de Cumhurbaşkanı'dır...

ANİMDER üyelerinin, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e sunduğu raporda, özetle şunlar istenmekyeydi:(5)

* Din eğitimine getirilen sınırlandırma kaldırılmalıdır.

* Kuran kurslarına gidebilmek için ilköğretim sonrası ve 15 yaş şartı getirilmesi, Türk insanının alışkanlıklarına ters düşmüştür(28 Şubat'ın getirdiği bir uygulamadır.cd).

* Üniversiteye girişte İmam Hatiplilere uygulanan "katsayı ", eşitlik ilkesine aykırıdır.

İmam Hatiplilerin, "sizden baba şevkati bekliyoruz" diyerek bulundukları yardım isteklerine, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'de açılan İmam Hatip okullarının büyük kısmında(327) kendisinin de katkısı olduğunu belirterek, kendilerine şu tavsiyelerde bulunmuştur:

"Sizi yakından takip ediyorum. Size birtakım haksızlıklar yapılmış olabilir; ama siz yumuşak olun ve sert üslup kullanmayın"

"Sabredin her şey düzelecek"
anlamına gelen bu tavsiyeler, İmam Hatiplilerin yüreğine su serpmiş olmalıdır...

Dahası da var ama, fazla uzatmadan burada bitirmek istiyorum... İşte 9.Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel bu...

Bugünlerde yeni atılımlar içinde bulunuyor kendileri...

Birbirini izleyen bu üç bloğumu, bilenler hatırlasın, bilmiyenler öğrensin diye yazdım... Umarım işe yaramıştır.

cdenizkent

____________ :

(1) Hasan Sağlam,
12 Eylül Dönemi'nin Milli Eğitim Bakanı(Bakan 1980-1985 arasında, hiç İmam hatip okulu açılmadığını da belrtti)

(2) Devlet İstatistik Enstitüsü, Devlet Planlama Teşkilatı, Yüksek Öğretim Kurumu ve Diyanet İşleri başkanlığı tarafından hazırlanan "Siyasal İslam'ın Yayılması" Broşürü'nden Sabah Gazetesi, 25 Nisan 1997

(3) Milliyet Gazetesi, 18 Ağustos 1988

(4) Sabah Gazetesi, 13 Mart 1991

(5) " İmam Hatipliler Ne Diyor-sabredin Düzelecek", Zaman Gazetesi, 28 Aralık 1999
 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..