Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '21

 
Kategori
Tarih
 

9 EYLÜL BAYRAĞI

9 Eylül sabahı, İzmir hükümet konağında gönderdeki Yunan bayrağını indirip Türk bayrağını çeken süvari Yüzbaşı Şerafettin Bey ve yanında Ergani Memalı köyünden 8.5 yıldır askerlik yapmakta olan süvari Çavuş Mehmet Raşit Nazlı vardır. Nam-ı diğer Kürt Reşo.Her ikisininde hikayesi oldukça manidardır.

Şerafettin bey  Kırımlı yüzbaşı İbrahim bey ve Zülüfoğullarından Bahriye hanımın oğlu olarak 1899 yılında doğdu. 1909  yılında Mekteb-i Harbiyeyi teğmen olarak bitirdi. Numune Süvari alayında göreve başladı. Balkan harbinde Trakya'da , Çanakkale cephesinde Seddülbahir Kirte'de, 1917 yılında Sina ve Filistin cephesinde savaştı ve yüzbaşı rütbesi aldı. 15.Piyade tümeni komutanı Şehzade Osman Fuad Efendinin yaverliğini yaptı.Kendisine bir saat hediye edildi.

1921 yılında Anadolu'ya geçerek Sakarya Döğer'de bölük komutanlığı yaptı.Büyük taaruzda 2.Süvari tümeni 4. Alayda Kula Sabuncubeli, Bornova'da savaştı. İzmir'e ilk giren Müfrezesiyle Halkapınar'da pusuya düşürüldü ve 4 şehit verdiler. Sonra Pasaport meydanında atının ayaklarında patlayan bir bomba ile yaralandı. Atını değiştirip müfrezesiyle Konak Hükümet konağına ulaştı. Koşarak gelen bir genç elde dikilmiş bir Türk bayrağını kendisine verdi. Türk bayrağını çekerken yarasından kan damlası bayrağa bulaştı. Bunu görünce gözyaşlarıda bayrağı ıslattı.

Sakarya savaşında Buhara'dan 3 değerli kılıç hediye olarak gelmişti. Biri Başkomutan M.Kemal Paşa'ya diğeri İsmet Paşa'ya üçüncüsü de İzmir'e ilk girecek Fatih'e verilecekti. M.Kemal Paşa tarafından bu kılıç 15 Eylülde törenle Yüzbaşı Şerafettin Bey'e verildi. Rütbesi Binbaşılığa terfi edilip, kırmızı şeritli İstiklal madalyası ile taltif edildi.

Savaştan sonra uzun yıllar süvari tatbik öğretmenliği yaptı. 1944 yılında, Pasaport patlamasında aldığı şarapnel yarasından dolayı önce parkinson ,akabinde felç olup, malulen albay rütbesiyle emekli oldu. Soyadı kanunu çıkınca Atatürk kendisine İzmir  adını vermişti.

Tesadüfe bakın ki aynı yıl Memali köyünde Karaalilerden Kamber ve Kutte'nin oğlu Mehmet Raşit doğdu. Abisi Şehmuz Balkan harbinde şehit oldu. 15 yaşında Doğu cephesinde askerliğe başlayıp, Sakarya, Dumlupınar-Kütahya- Afyon savaşlarına katıldı. Süvari Komutanı Fahrettin Altay Paşa'nın birlikleriyle İzmir'e ilk girenlerden oldu. Kordonboyunu dört nala geçti. İzmir'in her yerini bayraklarla donattı. Ölünceye kadar her 9 eylülde arkadaşlarını toplar hep beraber İzmir marşını söylerdi. İstiklal madalyası ile şereflendi.

Ruhları şad olsun

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..