Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '11

 
Kategori
Güncel
 

9 Eylül ruhu.. Ahhh İzmir..

9 Eylül ruhu.. Ahhh İzmir..
 

"İzmir; Bağımsızlık yolundaki direniş destanının simge kenti."


Ümmet topluluklarının Ulus Toplum’a dönüşmesi kolay değildir. 

Kan vardır bu mücadelede, bağımsızlık savaşı vardır. Fedakarlık, kahramanlık, devrimcilik vardır. Ve yine Ulus olmanın olmazsa olmaz şartlarından olan bayrak ve milli sınır gibi değerlerin kazanılmasında harcanmış alın teri vardır, emek vardır, şüheda vardır.. 

Hak edilerek kazanılmış ve içinde şanlı bir ulusu barındıran vatan topraklarının; Ormanları, dağları, vatan toprağı olunca vaha gibi gözüken çölleri, akarsuları, madenleri, güzelleri, genç yakışıklıları, ihtiyar gazileri, kınalı kuzu şehitleri vardır. Pırıl pırıl çocukları, omuzunda gülle taşıyan anaları, tarlalarda fabrikalarda çalışanları, sınırlarını koruyanları, elleri tetikte bekleyenleri, iyileri ve kötüleri vardır. Öyle kolay vatan sahibi olunmaz. 

Birde sembol şehirleri vardır vatanların, nasıl vatan olunduğunu hatırlatan. 

Amerikalılar Waşington’la övünürler, hem başkentleridir hemde başkanları. 

İngilizler Londra’yla,  

Fransızlar tüm dünya devrimlerine ilham olan Bastil ile gururlanırlar. Paris’i tüm dünyaya bir aşk şehri olarak tanıtırlar. Lenin’in Leningrad’ı (adı bilmem ne olmuş şimdilerde.) vardır. Bolşevikler vermiştir o adı hem önderlerini hemde devrimin mihenk taşı olan bu şehri unutmamak için. 

Libya’nın, belki de Mustafa Kemal’in ektiği özgürlük tohumları sayesinde şanlı özgürlük savaşları veren Trablus’u, Bingazi’si vardır. 

Mao’nun Pekin’i, Ho Şi Minh’in Hanoi’si vardır. 

Almanlar her ne kadar Hitler’den utansalarda Berlin’e taparlar.. 

Bizimde Ümmet topluluğundan Ulus Topluma geçişte son noktayı koyduğumuz İzmir’imiz var. İyi ki de var..  

Bağımsızlık savaşında destanlar yazmış bir çok şehrimiz var tabiki, Gazi olmuş Antep’imiz, Şanlı Urfa’mız, Kahraman Maraş’ımız var. İşgal edilmesi ile ulusumuzun uyanmasına büyük katkı yapan dünya incisi İstanbul’umuz, halkın bağrına dönülmesi ve bu iş halkla olur düşüncesinin ilk filizlendiği Samsun’umuz var. Sivas’ımız, Erzurum’umuz, Amasya’mız var. Cumhuriyetin devamlılığı bayrağını alıp Meclise diken, başkent Ankara’mız var.. Başka bir ülkenin toprağı olduğu halde Mustafa Kemal’le özdeşleşmiş Selanik var. 

Her karışında ayrı bir destan olan, Kurtuluş Savaşımızı sırtında taşıyan bu vatan topraklarını inceleyin, karşınıza Kurtuluş Savaşı'nın şanlı hikayesi çıkar. 

Ama bir olmazsa olmazımız var ki anlatılmaz... İzmir..  

İzmir’i Yılmaz Özdil gibi anlatamayacağıma göre, Hasan Tahsin ile “Denizinin kızlarından, kızlarının denizinden güzel” olduğunu hatırlatmam yeterli olurmu bilmiyorum. 

Ama çok iyi biliyorumki;  

İzmir, Mondros’un ve Sevr’in yırtılıp tarihin çöplüğüne atılmasıdır. 

İzmir, Lozan'da Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm dünyaya kabul ettirilmesidir. 

İzmir içteki ve dıştaki düşmanlara karşı, Cumhuriyet Devrimlerinin en kıskanç, en acımasız bekçiliğidir. İzmir ayakta durmaktır, direnmektir. 

İzmir yeri geldiğinde çok ağır bir tokat ve bu tokadı yiyenlerle dalga geçmektir. 

İzmir güler yüzlüdür, gülerek korur değerlerini ve herkesten iyi korur. Kırılması güç, yıkılması imkansız bir kaledir İzmir. Kurtuluş Savaşının son noktasının koyulduğu ve düşmanın bir daha gelmemek üzere denize döküldüğü yakışıklı kahramanların şehridir İzmir.. 

Tüm ezilen halkların, direnmeleri gerektiğini ve düşmanlarının ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar yenileceğini kabul etmelerinde, Kurtuluş Savaşının sözcüsü olmuştur İzmir.. 

9 Eylül’de Kadifekale’ye çekilen Türk Bayrağı Bağımsızlık Savaşı veren tüm milletlere ilham olmuştur İzmir’in şahsında.. 

İzmir öğretmiştir tüm uluslara zorda olsa bir Mustafa Kemal çıkarmaları gerektiğini.. 

Varmı tüm dünyada bağımsızlıklarını kazanan ülkelerde bile böyle bir şehir ?.. 

Ahhh İzmir... Bir başkadır İzmir..  

Yazıyı bitirirken İzmir ve İzmir’liler ile ilgili bir anımı anlatayım. 

Medikal sektöründe çalışıyorum. Dükkana gelen genç tıp öğrencilerini genelde “Fetullah tuzaklarına karşı dikkatli olun” diye uğurlarım. Bir gün yine böyle genç bir arkadaşa aynı sözleri söyledim. Yüzüme baktı, gülümsedi “Bu Fetullah Metullah bize sökmez, biz İzmir’liyiz” dedi.. 

İşte İzmir budur..  

9 Eylül ruhunun hiç yok olmadan, artarak içimizde dolaştığına hiç kuşkum yok.. 

Kutlu olsun Türkiye’ye ve İzmir’e 9 Eylül.. 

Saygılar.. 

09.09.2011 

 
Toplam blog
: 243
: 760
Kayıt tarihi
: 26.03.07
 
 

1957 Kars doğumluyum. Emekliyim. Gazi Üniversitesi İİBF İşletme bölümü ön lisans mezunuyum. Yazı ..