Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '15

 
Kategori
Güncel
 

9 Eylül

9 Eylül
 

Dün, İzmir`in düşman işgalinden kurtuluşunun 93.yıldönümü idi. Maalesef gerek son günlerde verdiğimiz şehitler, gerekse de ülkenin iç savaşın eşiğine gelmesinden dolayı bu yıl içimiz buruk bir şekilde geçirdik 9 Eylül’ü.

Aslında sadece İzmir`in değil, bir anlamda tüm yurdun kurtulduğu tarihtir 9 Eylül. Sayın Yılmaz Özdil`in bazı yazılarında belirttiği gibi "İşgal edildiği gün, bir ulusun kurtuluş savaşını başlatan, işgali sona erdiği gün, o ulusun kurtuluş savaşını sonlandıran bir başka şehir yoktur dünyada İzmir`den başka..."Bu nedenle de bana göre 9 Eylül yurt çapında ulusal bir bayram olarak kutlanmalıdır. Kendi adıma her fırsatta bunu vurguluyorum ve de vurgulamaya devam edeceğim.

Daha önce de defalarca yazdığım gibi, İzmir’e ilk giren Türk birliklerinde Altaylı ve Karşıyakalı sporcular da vardı. Bu kahramanlardan Kadızade Zühtü Işıl’ın ayrı bir özelliği daha var. Kendisi Karşıyaka Spor Kulübü`nün kurucu Başkanı. Karşıyaka Spor Kulübü`nün kurucu Başkanı ve bir numaralı üyesi olan Kadızade Zühtü Işıl, Osmanlı Devleti`nin Birinci Dünya Savaşı`na girmesi üzerine cepheye gider. Hatta Filistin`de Kanal Harekatı sırasında İngilizlere esir düşer. Daha sonra da Milli Mücadele`ye katılır. Birçok cephede savaşır. İzmir`in kurtuluşu sırasında Menemen yönünden Karşıyaka`ya ilk giren askerler arasında yer alır. Zühtü Işıl, Kurtuluş Savaşından sonra İstiklal Madalyası ile onurlandırılmıştır.

Karşıyakalı ve Altaylı oyuncular Milli Mücadele sırasında kahramanca savaşmışlardır. Pek çoğu da savaş sırasında şehit olmuştur. Atatürk hem Karşıyaka`yı hem de Altay`ı ziyaret etmiştir. Türkiye`de pek az kulüp bu onuru yaşamıştır. Hatta Karşıyaka`yı iki defa ziyaret etmiştir. Karşıyaka`nın savaş nedeniyle ara verdiği sportif faaliyetlerine yeniden başlamasını Mustafa Kemal emretmiştir. Karşıyaka`nın amblemine Türk Bayrağı bizzat Mustafa Kemal`in emriyle konmuştur. Aynı şekilde mütareke yıllarında İzmir`de Altay`ın maçlarını izlemiştir. Hatta 9 Eylül`de İzmir`e ilk giren süvari alayı komutanı Fahrettin Paşa`ya ‘’ Altay ‘’soyadını bizzat Mustafa Kemal vermiştir.

Atatürk’ü illa Fenerbahçeli göstermeye çalışanlar var. Herkesin ortak paydası Atatürk’ü bir tek takıma bağlamak ya da bağlamaya çalışmak son derece yanlıştır. Ancak Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kulüple anmak gerekirse de bu kesinlikle Karşıyaka’dır, Altay’dır. Türk futbol Kulüpleri tarihini sadece İstanbul Kulüplerinin tarihi sananlar bunu unutmamalıdırlar. Ne mutlu Karşıyaka`ya ve Altay`a. Böyle camialara sahip olduğu için ne mutlu İzmir`e. Büyük önder Atatürk`ün sevgisine mazhar olduğu için de ne mutlu İzmir’e.

İzmirliler de çok severler Ata`larını. Bu nedenle 9 Eylül çok önemlidir onlar için. Günler öncesinden halkı bir heyecan sarar. Nereyse tüm balkonlar bayraklarla donanır. Kent bir gelincik tarlası gibi görünür.

Çağdaşlıklar şehridir İzmir. Tarihin her döneminde bu böyle olmuştur. Bu yüzden de çağdışı fikirler pek taraftar bulamaz İzmir’de. O fikirlerin sahipleri de pek sevmezler İzmir’i. Bir "Gavur İzmir "lafını dolamışlardır dillerine. Kendi akıllarının alabildiği şekilde saldırmaya çalışırlar işte böyle bilinçsizce. İzmirliler ise güler geçer böyle ham fikirlere. Onlar bilirler ki, aslında çekememezliğin sonuçlarıdır bunlar.

Fakat yazımın girişinde de belirttiğim gibi maalesef bu yıl içimiz çok buruk. Buradan vatandaşlarımızı sağduyuya davet ediyorum. Türkiye bir iç savaşın içine çekilmek isteniyor. Bu tür oyunlara gelmememiz gerekiyor.

Bu anlamda Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Oktay Gökdemir’in dünkü Cumhuriyet’te yayınlanan yazısını mutlaka okumanızı öneririm. Eğer gazeteye ulaşamazsanız Oktay Gökdemir’in ya da benim Facebook sayfamdan da yazıyı okuyabilirsiniz. Sayın Gökdemir, bu halkın Kurtuluş Savaşı’nda nasıl el ele verip birlik olduğunu ibret verici bir hikaye ile anlatmış.

Özetle zaman yine ele ele verip birlik olma zamanıdır. Lütfen bilinçli olalım, resme geniş bir açıdan bakalım ve oyunlara gelmeyelim.

Yazıyı yine İzmir ile bitirelim. İzmir sadece bir şehir değildir.  Bunun çok daha ötesidir. İzmir, bir yaşam biçimidir, felsefedir, dünya görüşüdür. İşte 9 Eylül de aslında, sadece bir şehrin kurtuluşu değildir. Şen ol İzmir şen ol! Bu haklı gurur senin…

tolgaersari@hotmail.com

https://twitter.com/tolgaersari

https://www.facebook.com/tolgaersari

 

 
Toplam blog
: 1042
: 299
Kayıt tarihi
: 02.03.08
 
 

Yazmak benim için bir tutku, bir yaşam kaynağı. Sadece basit bir hobi olarak açıklanamaz yani. Be..