Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '10

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

9.Tarsus Şelale Şiir Akşamları

9.Tarsus Şelale Şiir Akşamları
 

Bir aşktır, tutkudur Tarsus sevgisi 

İz iz yansır K l e o p a t r a ’nın sesi…    M.DURUCAN

Güzel Tarsus’un şair ve çalışkan Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ı İstanbul Turizm Fuarı’nda tanıdım. Mersin ilinde yedi yıl görev yaptığımı ve Tarsus’un her köyünde ve her eğitim kurumunda ayak izim olduğunu söyledim  “Karacaoğlan Şelale Şiir Akşamları”na katılmak isteğimi belirttim. Duyarlı ve içten davranışıyla görevli kişiye not almasını buyurdu ve şair yaklaşımı ile şiir kitabından da adıma imzaladı.

                                                                     

Aylar sonra Tarsus Belediye Başkanlığından “9. Geleneksel Uluslararası Tarsus-KaracaoğlanŞelale Şiir Akşamları” etkinliğine çağrıldığıma ilişkin bir yazı aldım. Etkinlik, 21–24 Eylül tarihleri arasındaydı.

20 Eylül’de İstanbul’dan uçakla Adana’ya gittim. Karınca kararınca Adana’da gezindim. Öğretmenevi’nde dinlendim. Tam yirmi bir yıl sonra Tarsus’ta oldum. Değişen ve gelişen bir kent Tarsus. Güzelleşmiş ve değişmiş buldum! Ne ki aradığım dostlarımın kimilerine ulaşamadım. Kimilerinin de sonsuzluğa göçmüş olduğunu elemle öğrendim! Evet, o güzel insanlar, beyaz atlarına binip dünyamızdan ayrılmışlar!

Eğitimci meslektaşım ve koordinatör Kudret Ünal, toplanma yeri Şelale Oteli’nde karşıladı. Yeterince ilgilendi ve kimi bilgilendirmelerde bulundu. Program verdi.

Etkinlikler, Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yurt içinden ve yurt dışından gelen sanatçıları belediye meclis salonunda kabulüyle başladı. Konuklarıyla yakından ilgilendi. Türk kültürüne ve Türk dünyasına gönül vermiş Karacaoğlan sevdalılarına coşkuyla seslendi.

Atatürk Anıtına çelenk sunumu ve saygı duruşu sonrasında halk oyunları gösterileri sergilendi. 75. Yıl Kültür Merkezi Salonunda Dinçer Sümer’in Karacaoğlan oyunu, Tarsus Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularınca sergilendi. Doğan özgür Kahraman’ın yönettiği oyunun sanatçıları başarılıydı. Yaşar Kemal anlatısında oyunlaştırılmıştı. Ne ki oyun kısaltılmıştı.

Ardından Prof. Dr. Zeki Velidi Togan Caddesi’nin açılışı gerçekleşti. Belediye Başkanı’nın anlamlı konuşmasını takiben Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sübidey Togan (Zeki Velidi Togan’ın oğlu) şunları söyledi: “Bugün burada Ahmet Zeki Velidi Togan Caddesi’nin açılışı ile 1970 yılında vefat etmiş olan babamın hizmetlerinin 40 yıl yaşadığı ikinci vatanı Türkiye’de, bu kez de Tarsus’ta bir caddeye adını vererek hatırlandığını görmek, Togan ailesi olarak bizi onurlandırmaktadır."

Kıbatek (Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu) ile Tarsus Belediyesi işbirliğiyle Mehmet Bal Sanat Galerisi’nde iki ressamın yapıtlarından oluşan karma resim sergisinin açılışı yapıldı. İzmirli ressam öğretmen Hatice Aygün Selvitopu’nun hat ve tezhip türü geleneksel sanat çalışmalarını inceledim. Bulgaristan kökenli ressam Aynur Açıkgöz de İzmir’de yaşıyor. Tablolarını kabartmaya dayalı özel bir teknikle ortaya koyduğu anlaşıldı.

Onur konukları sıfatıyla; Tataristan Cumhuriyeti’nin Türkiye Cumhuriyeti yetkili temsilcisi Radik Gımatdınov, Tataristan Cumhuriyeti’nin Türkiye yetkili temsilcisi yardımcısı Aidar Gashigullin, Tataristan Milletvekili ve Meclis Kültür Komitesi Başkanı Razil Valiev ile Tataristan Adalet Bakan Danışmanı Anas İshakov katıldılar.

Bölgesel şairlerinden; Doç Dr. Asım Yapıcı, Ahmet Erişik, Yakup Boncuk, Orhan Kır, Baki Yıldırım, Ali Akar, Mehmet Ata Erişik ve Bilge Çalıcı şiirlerini sundular.

Azerbaycanlı Aynure Gazanfar kızı’nın sahne almasından sonra yurt içinden katılan âşıklar sazlarıyla unutulmaz bir gece yaşattı. Kaymakam ve Belediye Başkanının verdikleri ayaklarla ozanlar atışmalarda bulundular.

Bölgesel halk ozanlarından; Âşık Veli Talipoğlu, Âşık Mizarlı Mehmet Yılmaz, Âşık Abdullah Gizlice, Âşık Feymani, Âşık Gül Ahmet Yiğit, Âşık Osman Akçay, Âşık İhsan Öksüz ve Âşık Dermani sahne alarak oranın sıcak akşamlarını serinlettiler.

Gece, Tataristan’da bulunan kardeş şehir Aznakay’dan davet edilen Tataristan Adalet Bakanı Danışmanı Anas İshakov, Firdevs Fathelislam ve Liliya Gaziova’nın şiirlerini seslendirmesiyle sürdü.

Yurt içinden davet edilen halk ozanları; Şeref Taşlıova, Günay Yıldız, Mürsel Sinan, Sarıcakız, Ayten Çınar, Ozan Nihat, Ozan Sinemi, Bayram Denizoğlu, Cemal Alper ve Maksut Koca sahne aldılar.

Yurt içinden davet edilen şairlerden; Ahmet Özdemir, Muhsin Durucan, Hacer Alioğlu, Sema Çevik, Ünal Kar, Durmuş Kaya, Lütfü Kılıç, Hakkı Şener, Kurtuluş Altınbaş, Nazım Payam, Uğur Kılıç ve Nursen Kurban şiirlerini seslendirdiler.

Yurt dışından davet edilen şairler; Azerbaycan’dan katılan Ali Şamil başlangıç yaptı. Daha sonra değişik ülkelerden katılan şairler ve İzmir’den katılan Kıbetek Onursal Başkanı Feyyaz Sağlam, Bulgaristan’dan Resmiye Saidahmet Mümin, Yunanistan’dan Gülten Mustafa, Moldova’dan Todur Zanet, Üstüp’den İlhami Emin, Balkar’dan Lyudmila Hachieva, Kazakistan’dan Zhakxigul Kalzhanova, Ahıska’dan Binali Bairamov, Uygur’dan Jolayev Yussup, Azerbaycan’dan Ali Şamil, İran’dan Resül Alizade, Kazakistan’dan Raushan Dauletbekova, Kerkük’ten milletvekili Fevzi Ekrem Terzioğlu ve Kırgızistan’dan Kenzhebek Kızı Arzyeyl şiirlerini sundular.

Yurt dışından katılan halk ozanları; Kazakistan’dan Âşık Aigul Torebekova, Ahıska’dan Âşık Mamet Musaev, Kerkük’ten Âşık Ömer Erbil, İran’dan Âşık Rehimal Nezeri, Azerbaycan’dan Âşık Aynur Gazanfer Kızı Gurbanova ve Kırgızistan’dan Âşık Kyzn Gulzhan, saz ve sözleriyle güzellikler sundular.

Tarsus ve yöresinin gezilecek yerlerinden; Kleopatra Kapısı, Nusret Mayın Gemisi, Cumhuriyet Alanı ve Antik Yol, Aziz Paul Kuyusu, Osmanlı Parkı, Şelale, Eshab-ı Kehf Mağarası, Makam-ı Şerif Cami, Aziz Paul Kilisesi, Bilal-i Habeş Mescidi, Altından Geçme (Roma Hamamı), Tarihi Tarsus Evleri, Şahmeran Anıtı ve bir günlük Kız Kalesi-Mersin gezileri gerçekleştirildi. (Mersin gezimiz süresince sanatçı Sacide Cankılıç, güzel şarkılar sundu. İsteğim üzerine Turhan Oğuzbaş'ın 'Yaşamak yalan belki' adlı eserini de başarıyla seslendirdi. Mersin Pozcu'daki Menekşe Parkı'nda dondurmalar yendi ve çaylar içildi.)

Tarsus Şelale Şiir Akşamları’na 9 yıldır destek veren üst seçici kurul üyeleri Prof. Dr. Taciser Onuk, Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat, Prof. Dr. Ali Berat Alptekin, Nail Tan, Hayrettin İvgin ve Kudret Ünal’a hizmet belgeleri verilirken, ‘<ı>Halk Şiiri’ödülüne değer görülen Maksut Koca’ya plaketi ve ödülü sunuldu. Bu yıl özel ödüllere değer görülen Niğde Pınar Dergisi sahibi İsmail Özmeli’ye, Ressam Ertan Aykın’a ve Tarsus Türk Sanat Musikisi Derneği Başkanı Sinan Durusu’ya protokol tarafından ödülleri verilirken; Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, Karacaoğlan onur ödülüne değer görülen Prof. Dr. İbrahim Agâh Çubukçu’ya ödülünü verdi . Ayrıca tiyatro yazarı ve şair A.Turan Oflazoğlu’na ödülü sunuldu. Tüm katılanlara anmalık, onurluk ve armağanları takdim edildi.

 

                                                                                ***

Davet ettiği sanatçılara değer veren ve gerçek ev sahipliği yapan Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a, etkinliğin başarılı danışmanları Kudret ünal ve Mehmet Ali Gürbüz’e, özel kalem Müdürü Ali Bağrık’a, kültürel işler yöneticisi Mustafa Kemal Taş’a, katımcılara rehberlik yapan güzel insan Nadir Durgun’a, Belediye başkan yardımcıları Behçet Sarı, Bünyamin Sönmez ve Kerim Tufan’a, öteki görevlilere ve gece gündüz çalışan araç sürücülerine ayrı ayrı teşekkür etmek ve onları alkışlamak, kadirbilirlik örneğidir.

                                                                                 *

                                                      muhsindurucan@hotmail.com

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..