Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '11

 
Kategori
Tarih
 

90 yıllık birikimin eseri UNESCO’nun kabulü

90 yıllık birikimin eseri UNESCO’nun kabulü
 

Selimiye Camii tavanı


Mimar Koca Sinan. Büyük üstat, Osmanlı'nın en ünlü mimarı. Kendisini ve 90 yaşında inşa ettiği Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi'ni artık tüm dünya daha yakından tanıyacak.

Yaratıcı dehasını ve ustalığını en iyi şekilde sergilediği, en iyi eserim dediği Selimiye Camii ve Külliyesi UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girerek Edirne'yi dünyanın gözbebeği yapacak nitelikte büyüleyici.

Sultan 2. Selim'in isteği üzerine Mimar Sinan tarafından 1568 yılında yapımına başlanan ve 14 Mart 1575 yılında ibadete açılan camii listeye giren ilk Osmanlı eseri özelliğini taşıyor. Dev yükseklikteki işlemeli tavanları, camii içerisindeki şadırvanı insanı tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

Şadırvanın mermer kaidelerinden birine işlenen kabartma ters lale motifinin hikayesi de usta mimarın zekasını ve ince mizah anlayışını da gözler önüne seriyor.

Hikayeye göre şadırvanın bulunduğu yerde bir lale bahçesi varmış. Camiinin inşaası sırasında bu arsa satın alınmak istendiğinde, sahibi olan yaşlı kadın arsasını vermemek için inat etmiş. Binbir uğraştan sonra ikna edilen kadının isteğiyse lale bahçesinin sembolize edilmesi ve yaşamasıymış. Dahi Mimar Koca Sinan da, kadının arsasının bulunduğu yeri işaretlemek için inşaa ettiği şadırvanın mermer kaidesine bir lale motifi işlemiş. Ancak bu lale motifi tersmiş. Sebebi de kadının inatçılığını resmetmek istemesiymiş.

Ulu Mimarın bu eşsiz eseri, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilerek Edirnelileri pek sevindirmiş.

Peki ya UNESCO nedir, ne yapar diyenlere de hemen hatırlatalım.

UNESCO, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'dür. Dünya Mirasları da bu örgüt tarafından belirlenen ve 1972 yılında 175'ten fazla ülke tarafından imzalanan 38 maddelik Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Antlaşması kriterlerine uygun olarak belirlenir. Listede yer alan kültürel ve doğal miraslar koruma altına alınır.

UNESCO Dünya mirasları listesinde yer alan ve Van Depremi sonrası aktif hale gelme riski olan Nemrut Dağı'nın eteklerindeki heykellerin de korunması için acil harekete geçilmesi gerekiyor.

 
Toplam blog
: 25
: 903
Kayıt tarihi
: 05.04.11
 
 

Uluslararası iş geliştirme uzmanı, doğa, deniz tutkunu, hayvansever, wellness meraklısı, hayat bo..