Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '10

 
Kategori
Futbol
 

91. dakika: İyi oynarken kaybetmek

91. dakika: İyi oynarken kaybetmek
 

milliyet.com.tr den alınmıştır.


Kötü oynarken kazanan FB, iyi oynarken kazanamadı. Maçta FB son dakikalara geride girererken şöyle bir baktım istatistiklere; %65 topla oynama, yılın en çok pas ve isabetli pas yapılan maçı, neredeyse 10 net gol pozisyonu, tek kale oynanan bir maç. Maç genelinde sadece bireysel koşu istatistiklerinde gerideydi FB. İlk yarı bittiğinde Manisaspor' un en çok koşan 4. adamı bile FB' nin en çok koşan adamından (Özer) daha fazla koşmuş idi. Bu istatistikleri düşününce şu sonuca vardım; FB koşmuyor, rakibi kadar mücadele etmiyor ancak son derece isabetli ve hızlı paslar ile topu koşturuyor, rakibi yoruyor. Hakikaten de maçta son 15 dakika Manisaspor' lu futbolcuların fiziksel olarak tükendiğini gördük.

Uzatmalarda gelen gol güzeldi. FB' nin maçları bırakmadığını ve konsantre olduğu zaman neler yapabileceğini görmek keyifliydi. Bence sezonun en iyi futbollarından birini oynadılar ve sonuç kesinlikle beraberlik olmamalıydı. Haftalardır yazdığımız gibi FB' de ki dağıtıcı ve bitirici forvet sıkıntısı bu maçta da kendisini gösterdi. Guiza, Gökhan ve Semih üçlüsü maalesef FB' de ilk 11 için yeterli değil. Aksini düşünenler, bu futbolcuların gol krallığı kazanmış oyuncular olduğunu ileri sürebilirler, ancak futbolda mazi ve geçmişte kazanılan unvanlar değil bugün ve gelecek vardır. Kaçan goller maalesef bu oyuncuların golcülük reflekslerinin de sıkıntıda olduğunu gösteriyor. Lig için yeterli desek bile, Avrupa için asla yeterli değiller. Bugün FB' de Makakula tarzında güçlü, dağıtıcı ve bitrici bir santrafora ihtiyaç var.

FB' de esas sorun defansta. Eski yazılarımda sıkça belirtmiştim, FB' nin iyi bir stopere ihtiyacı var. Bilica ve Lugano ikilisi saatli bomba. Zamanlama ve pozisyon hataları yapıyorlar. Öne çıktıklarında, araya atılan toplar tehlike yaratıyor çünkü yavaşlar. Hele de Bilica. FB sezon başında veya devre arasında iki hızlı ve pozisyon okuyabilen stoper alsa idi, bugün inanın bu zafiyetler yaşanmazdı.

Futbol esasen karmaşık bir bilim değil. Omurgayı sağlam tutacaksın. Kaleci, stoper, ön libero ve santrafor. Omurga bunlardan oluşur. Bunlar mutlaka iyinin üstünde olmalı. Yani iki stoperin varsa, bir tanesi mutlaka çok sağlam olmalı. Avrupa çapında olmalı. FB' de Volkan-Bilica-Cristian- Semih omurgayı oluşturuyor. (Lugano, Emre ve Alex farklı özelliklerdeler). Ne denli sağlam bir yapı olduğunu düşünmek gerekiyor. Fenerbahçe' yi beğenin beğenmeyin bugün Gökhan Gönül- Emre- Özer üçlüsü taşıyor. Bunların hiçbiri omurga oyuncusu değil. Sorun da buradan kaynaklanıyor.

Sezon sonuna kadar çok az deplasmanı kaldı FB' nin. Bu avantaj. Lille maçlarının FB açısından zor geçeceğini, ancak FB' nin turu atlayabileceğini düşünüyorum. FB birkaç hafta üst üste kazanabilse, takımın morali ve kendine güveni çok artacak. Lille maçları bu nedenle çok büyük önem taşıyor.

FB' yi berabere kaldığı son 2 lig maçında beğendim. Kaybedilen puanlardan çok takım ruhu ve saha organizasyonu önemliydi. Bunların ne denli önemli olduğunu ilerleyen haftalarda göreceğiz.

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..