Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '12

 
Kategori
Özel Günler
 

93 Yıl önceki yasaklar ve Ankara'ya gidemememin nedeni...

93 Yıl önceki yasaklar ve Ankara'ya gidemememin nedeni...
 

Antalya Kepezbaşında otobüsümüz çevrildi ve adeta otobüslerimiz tutuklandı! Önce otobüslerin kontak anahtarları alındı. Ne oluyor demeye kalmadan, herkesin geri dönmesi istenildi. Karşı çıkacakların tutuklanacağı da söylenerek gözdağı verildi.

Otobüsümüzün tutuklanma nedeni olarak, bizleri Ankara’ya götürecek olması gösterildi. Tabi polislerin ellerinde İçişleri Bakanlığının genelgesini söylemeye gerek yok!

Otobüsten indirilip, yayan yapıldak geri gönderilirken, Seyir Terasına kadar yürüyüp dolmuş beklemeye başladık. Antalya ayaklarımızın altında pırıl pırıl parlarken, derin düşüncelere dalıp, Kurtuluş Savaşı yıllarına gittim. Bir gün önce okuduğum İstiklal Savaşı Gazetesinin sayfaları gözümün önünden bir kere daha geçti.

İstiklal Savaşı Gazetesi ne yazıyordu?

29 Mayıs 1919 tarihli İstiklal Savaşı Gazetesi, işbirlikçi İstanbul Hükümeti'nin miting yasağına Mustafa Kemal'in yanıtını böyle duyurmuştu!

Yılı 1919: İşbirlikçi İstanbul Hükümeti, işgale karşı ayaklanan Türk halkını bastırmak için mitingleri yasakladı. Mustafa Kemal ise, "Mitingler devam edecek" yanıtı verdi.

Tıpkı bu gün Yurtseverlerin onca yasağa, faşizan uygulamaya rağmen kutlama için meydanları doldurması gibi…

O günleri İstiklal Savaşı Gazetesi manşetinden duyurdu. Ancak bu gün bu kutlamaları manşetten duyurabilecek gazete kalmadı!

O günlerde Damat Ferit, mitinglere engel olamadı. İstanbul başta olmak üzere birçok ilde yüz binleri bulan mitingler düzenledi. Bu günde AKP iktidarı bu mitinglere engel olamıyor. Onca yasaklama ve engellemeye rağmen halk Cumhuriyetine sahip çıkıyor.

Yıl 2012: iktidar, Ankara Ulus'taki Birinci Meclis önünde gerçekleştirilecek 29 Ekim Büyük Cumhuriyet Buluşması'nı engellemeye çalıştı. Ankara Valiliği önce buluşma "yasak" dedi. Yoğun tepkiler üzerine 29 Ekim yasağı kaldırıldı. Ancak illere gönderilen talimatla, Ankara’ya geleceklerin önü daha kendi şehirlerinden çıkmadan kesildi. Sonra bu uygulamaya ‘İleri demokrasi’ dediler!

Yasakçı ve işbirlikçi Damat Ferit'in akıbetini biliyoruz. O yüzden bu günkü yasakçı zihniyetin kaderini merak etmiyoruz!

Gelelim Ankara Cumhuriyet Buluşmasına;

Ankara Valiliği tarafından önce yasaklanan daha sonra tepkiler üzerine yasağı kaldırılan 29 Ekim Büyük Cumhuriyet Buluşması'na halktan büyük destek gelmeye devam ediyor. İlk önce 15 kitle örgütünün katılımıyla alınan buluşma kararına 22 kitle örgütü de eklenmiş, destek verme kararı almıştı.

Vatan ve cumhuriyet için buluşan kitle örgütleri ve halk, Ankara Valiliği'nin buluşmayı yasaklaması sonrasında büyük tepki göstermiş ve yasakçı zihniyete karşı 29 Ekim'i kutlama kararlılığını belirtmişti.

Benzer dik duruş ve kararlık tam 93 yıl önce yine bir mitingde ortaya çıkmıştı. Yunan işgali altında olan vatanın savunulması için İstanbul Hükümeti'ne karşı eylemler ve gösteriler düzenleyen Türk halkına da engeller konmak istenmiş ve mitingler yasaklanmıştı.

İstanbul Hükümeti, 28 Mayıs 1919 günü mitinglerin yapılmasını yasaklayan bir genelge hazırlamış, Mustafa Kemal de buna "Mitingler devam edecek" yanıtı vererek kararlılığını göstermişti.

Daha sonra ardı ardına İstanbul başta olmak üzere birçok ilde gösteriler düzenlenmeye başlamış ve bu Damat Ferit Hükümeti'nin sonu, Cumhuriyet'e giden yolda da önemli bir adım olmuştu. İstanbul Sultanahmet'te 100 bin kişi yürürken, Üsküdar'da 30 kişi meydanlarda haykırmıştı. Bunun dışında Trabzon, Giresun, Bursa, İzmir, İzmit, Erzurum ve Edirne gibi birçok ilde de mitingler gerçekleşmişti.

Bu yıl da Mustafa Kemal kararlılığıyla vatandaşlar yine vatan ve cumhuriyet için 29 Ekim'de tüm Türkiye'de gösteriler düzenliyor. 

Tarih’in tekerrürden ibaret olduğuna dair en güzel gösterge bu olsa gerek.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..