Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '17

 
Kategori
Dünya
 

ABD Medyası,"Ortadoğu'nun Yeni Haritasının Obama ve Erdoğan Tarafından Çizileceğini" Yazmış...

ABD Medyası,"Ortadoğu'nun Yeni Haritasının Obama ve Erdoğan Tarafından Çizileceğini" Yazmış...
 

Amerikan medyası, Fırat'ın doğusu için de bir harita çizse ve İngiliz medyası da, bunu somutlaştırsa ne iyi olur...


"FIRAT KALKANI HAREKATI"ndan sonra, onun bir devamı gibi görünen "HANÇER HAREKATI"nın hazırlıklarının başlamasının nedeni bu olabilir mi?

Yani, bloğumun başındaki, haritanın çizilmesi zamanı geldi mi?

Acaba, yakın geçmişte, bu durumu bize hatırlatan ne gibi olaylar oldu...Önce onlara bir bakalım...

*

ABD ve TÜRKİYE ARASINDAKİ "İNCİRLİK MUTABAKATI"...

ABD ve Türkiye arasında, 7-8 Temmuz 2015 tarihinde, İncirlik Üssü'nün, IŞİD'e karşı savaşan koalisyon uçaklarına açılması konusunu kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın, beklenen telefon görüşmesinden sonra (23 Temmuz 2015) gerçekleşti (1).

Bu mutabakatın ayrıntılarına biraz bakarsak, belki bazı ayrıntıları algılayabiliriz...

Türkiye ve ABD arasında, IŞID'e karşı yürütülen mücadelede varılan mutabakat, "Gizli Bakanlar Kurulu Kararı" olarak imzaya açıldı.

Bu mutabakatta, IŞİD ile mücadelede, İncirlik Üssü, ABD Hava Kuvvetlerine ait "jet" ve "silahlı insansız hava araçlarına" açılacak; bunun karşılığında, ABD de, Türkiye'nin, Cerablus ile Kilis kenti merkezinin karşısındaki bölgeye kadar uzanan Suriye içindeki sınır hattında, "güvenli bölge" dahil "diğer askeri seçenekleri yaşama geçirmesine destek" mesajı verdi (2).

ABD, Türkiye'nin hangi askeri seçeneklerine destek verebilir ya da verecek?

"- Örneğin, IŞİD'ten temizlenen bölge, öncelikle "Ilımlı Muhalif" olan ÖSO'nun (Özgür Suriye Ordusu) kontrolüne verilecek..

- Örneğin, isteyen mülteciler,  IŞİD'ten temizlenen bölgeye yerleşebilecek...

- Örneğin, IŞİD'den temizlenen bölgeye, Türkmen güçlerinin yerleşmesi üzerinde duruluyordu. Türkiye'nin masaya koyduğu bu şart, PYD'nin, Kürt kantonlarını birleştirerek bölgenin "demografik" yapısını bozma girişimleri engellemek içindi...

- Örneğin, Esad uçaklarının, bölgeyi tehdit etmesi durumunda, bölge için "uçuşa yasak bölge" uygulamaya konulacak...

- ÖRNEĞİN, bu "mutabakat" sürecinde, Türkiye'nin PYD/YPG'ye ilave bir katkı vereceği beklenmiyordu. Bu durum Türkiye ile ABD arasındaki müzakerelerin en hassas noktasını oluşturuyordu" (3).

NOT -1: Mutabakatın, bu "hassas noktasının", hassasiyetin azaltmak için mi, acaba, ABD, hiç beklenmeyen bir zamanda, YPG'nin ismini değiştirerek SDG (Suriye Demokratik Güçleri) yaptı?...Bu konunun ayrıntıları için dipnotta başlığını verdiğim bloğumu okumanızı öneririm (x).

ABD medyası, "Ortadoğu'nun yeni haritasını Obama ve Erdoğan çizecektir" derken dayandığı bir nokta da, bana göre, ABD'nin,  Rakka Operasyonu ile, yeni bir "petrol koridoru" ya da "Kürt koridorunun" daha aşağıdan Halep'in güneyinden geçireceğini düşünerek, Fırat'ın batısının,  Amerika için eskisi kadar öneminin kalmadığını değerlendirmesidir...

ABD ve Türkiye arasında "mutabakat"taki önemli noktalardan biri de, "Türkiye'nin bölgede, 'güvenli bölge' dahil; yaşama geçireceği diğer 'askeri seçenekleri' destekleyeceği sözü idi...

Türkiye'nin, "yaşama geçireceği askeri seçeneklerden" biri de, Fırat'ın batısını, "Halep dahil" tamamen kontrol altına alması olamaz mı?...

NOT-2:  Bence olabilir...Bu konun ayrıntıları için de, aşağıda dipnota başlığını verdiğim bloğumu okumanızı öneririm (xx).

*

AMERİKA MEDYASININ, "ORTADOĞU HARİTASININ ERDOĞAN VE OBAMA TARAFINDAN ÇİZİLECEĞİNİ" İNCİRLİK MUTABAKATI'NA BAĞLAMASI, demek ki BOŞUNA DEĞİLMİŞ...

"Amerikan medyasına göre, "PKK" ve "DAEŞ"e büyük bir operasyon yapılacak. ABD de, YPG'nin--yeni adı ile SDG'nin-- savaşan ajanlarını bölgeden çekecek YPG'nin--yani SDG'nin-- bölgedeki etkinliğini sona erdirecek

Amerikan medyasının, bu "açıklaması" ya da "iddiası", İngiliz medyası tarafından da somutlaştırıldı ve "Fırat'ın batısından Akdeniz'e kadar olan toprakların, Türkiye'nin yeni vilayeti olacak" diye yazdı" (4).

*

FIRAT KALKANI HAREKATI'NDAN....HANÇER HAREKATI'NA....

26 Ağustos 2016 tarihinde başlayan "Fırat Kalkanı Harekatı"na, ABD'nin ses çıkarmaması da, acaba, ABD ile Türkiye arasındaki "İncirlik Mutabakatı"nın bir gereği değil miydi?

Bu konuda yazdığım bütün bloglarda, Fırat'ın batısında, Afrin ve Münbiç'in kontrol altına alınmadan Fırat Kalkanı Harekatı'nın, "kesin başarısından" söz edilemeyeceğini yazmıştım...

Belli ki, bu düşüncemde haklıymışım...

Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işaret ettiği Suriye'de terör örgütü PKK/PYD'ye yönelik "Hançer Harekatı"nın ön safhasını başladığını söyledi... Cumhurbaşkanı Erdoğan da, "Çok yakında bu konuda yeni ve önemli adımlarımız olacak" demesi üzerine de, gözler Suriye'ye çevrildi (5).

Bu konunun tekrar gündeme gelmesinin nedeni, bence, ABD ile Türkiye arasındaki "İncirlik mutabakat metninde", tartışmalı olan ya da karara bağlanamayan bazı hususların tekrar gözden geçirilmesi ve bir karara varılmasıdır...Aksi halde, ABD'nin, Fırat Kalkanı Harekatı'ndan daha kapsamlı böyle bir operasyona ses çıkarmaması mümkün değildir...

Bence, ABD, bu konudaki diğer bloglarımın bazılarında da ifade ettiğim ve yukarıda da değindiğim  gibi, Rakka Operasyonu ile kazandıkları ile yetinecek ve Fırat'ın batısını Türkiye'nin kontrolüne bırakacaktır...

Ben, "Hançer Harekatı"nın yeni bir operasyon değil; "Fırat Kalkanı Harekatı"nın bir devam olduğunu düşünüyorum....

*

SONUÇ....

Fırat'ın batısı ve doğusu ile ilgili bloglarımın çoğunun sonunda, sıkça dile getirdiğim bir hususu, bu bloğumda da tekrarlamak istiyorum:

Siyasi ve askeri hareketliliğin sürdüğü bu bölgede, "taşlar yerine oturmaya ve bölge haritası yeniden çizilmeye başladığında, Türkiye "hak ettiğini" alacaktır.

Aşağıda dipnotta adını verdiğim 4 Ağustos 2017 (yani 12 gün önce ) tarihli bloğumun "SONUÇ" bölümündeki  bir cümlemi burada da  tekrarlayayım : 

Bu olmazsa, yani Türkiye "hak ettiğini alamazsa" ve "ABD, Münbiç'te olduğu gibi yan çizerse", o zaman iş başa düşecek; "Fırat'n batısından İskenderun güneyine, güney sınırımızdan da Halep'e kadar olan bölge Türkiye'nin topraklarına katılacaktır" demiştim...

Son olarak da, "ister inanın, ister inanmayın" ifadesini kullanmıştım...

Şimdi, durum bu aşamaya geldiğine göre ne yapalım dersiniz? 

İnanalım mı; inanmayalım mı?

Bloğumu bir temenni ile bitirmek istiyorum.

Umarım, Hançer Harekatı'nı başlatma kararı alan Türkiye, Fırat'ın doğusu için de bir şeyler düşünüyordur...

 

cdenizkent

 

----------------------  :

(1) "Hürriyet.com.tr", >>Dünya>> Güncelleme, 24 Temmuz 2015,12.53, "İşte İncirlik Mutabakatı"(Bu mutabakat ve ayrıntıları için, bakınız; "TIME TURK, 5 Ağustos 2015;  AJANS HABER, 29 Ekim 2015)

(2) Milliyet.com.tr",>>Siyaset>>Haber>>, "İncirlik Üssü için flaş karar", Son Güncelleme, 23 Temmuz 2017, 18.23

(3) "HABERLER.COM">>Haberler>>Güncel>>Haber>>, 31 Temmuz 2015, Cuma, 07.54

(x) cdenizkent, "ABD İstedi, YPG Oldu SDG...'İyi' mi oldu; 'kötü' mü?, Kategori; Dünya, 4 Ağustos 2017

(xx) cdenizkent, "Türkiye Afrin'e müdahale etmeli midir?", Kategori; Dünya, 11 Temmuz 2017

(4) Takvim, Haberler>> Güncel Haberler, 5 Ağustos 2015

(5) "Milliyet.com.tr">>Gündem>>Haber>> 15 Ağustos 2017(Karar Gazetesi)

 

 

 

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..