Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '18

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

ABD'nin Yaptırım Gücü; Sorular, Sorular..

ABD'nin Yaptırım Gücü; Sorular, Sorular..
 

Son günlerde ABD ile yaşadığımız sorunlar malum. Döviz meselesi, Rahip meselesi, Suriye meselesi, Halk Bank meselesi, Fetö meselesi bunlara bağlı F35 meselesi vesaire.

Benim merak ettiğim ABD tehditlerinin arkasında ki ABD nin yaptırım gücü. Hem sadece Türkiye’ye karşı da değil. ABD zaman zaman bütün dünya ülkelerini tehdit ediyor. Kuzey Kore’yi de, Rusya’yı da, Çin’i de, Avrupa’yı da, İngiltere’yi de, Türkiye’yi de. Herhangi bir ülke, “hodri meydan” dediğinde ABD o ülkeye ne yapar veya ne yapabilir?

Asıl merak ettiğim de askeri gücü değil, hatta dolardan kaynaklanan gücü de değil. Mesela bankacılık sisteminde neredeyse bütün dünyanın Amerikan sistemini kullanmasından kaynaklanan gücü veya buna benzer bağımlılıklardan kaynaklanan gücünü ve bu gücün derecesini merak ediyorum.

Daha somut olabilmek adına bir örnek vereyim. Örneğin ABD (ABD Yargısı), Halk Bank’a malum konu hakkında çok yüksek bir para cezası verse, Halk Bank, “bu cezayı ödemiyorum” diyebilir mi? Derse, ABD buna karşı nasıl bir yaptırım (müeyyide) uygulayabilir? Örneğin, ABD, “ödemiyorsan o zaman ben de seni SWIFT” sisteminden çıkarıyorum” diyebilir mi? Derse Halk Bank ne gibi sorunlarla karşılaşır, bankacılık faaliyetlerini yapabilme açısından ne duruma düşer?

ABD’ nin sadece HALK Bank’a karşı değil her hangi bir Avrupa Bankasına hatta Rusya veya Çin Bankasına karşı da bu ve benzeri, sadece “sistem dışına çıkarma” diyebileceğimiz büyük yaptırım güçleri var mıdır? Varsa bu güçler nelerdir? Bu güçlere karşı ABD dışı bankaların ellerindeki kozları nelerdir? Böyle bir durumda böyle bir müeyyideye maruz kalan banka tek başına veya diğer bankalarla beraber neler yapabilir (veya yapamaz)?

ABD’ nin bu ve benzer gücüne karşı artık özellikle Avrupa’nın ama diğer dünya ülkelerinin de (Çin, Rusya ve üçüncü dünya ülkeleri gibi) takkeyi önlerine koyup düşünmeye başlaması ve münferit veya gruplar halinde veya hep birlikte orta vadede ABD’nin bu gücünü sınırlayabilecek veya dengeleyebilecek tedbirler hakkında düşünmeye başlamaları gerekiyor diye düşünüyorum.

 

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..