Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '18

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Açık Ofis Çalışanları Nasıl Etkiliyor?

Açık Ofis Çalışanları Nasıl Etkiliyor?
 

İnsanlar daha çok konuşur, ancak iş ile ilgili şeyler hakkında değil!!!


Neredeyse hepimiz günümüzün 8-9 saatini çalıştığımız yerlerde geçiriyoruz. Hangi işte çalışırsak çalışalım ne iş yaparsak yapalım gün boyu ailemizdeki kişilerden çok çalışma arkadaşlarımızı görüyoruz. Hele ki çalışma ofislerimiz açık ofis ise herkes daha bir iç içe oluyor.

Peki, bu durumdan ne kadar mutluyuz?

Açık ofis tasarım biçimi ilk 1960’lı yıllarda Almanya’da ortaya çıktı ve “Burolandschaft” diye adlandırıldı. O yıllarda da bu sistem bir saçmalık olarak gösterilse de yöneticiler bu tasarımın iletişim kolaylığı sağlama, bir arada çalışma, verimi, yaratıcılığı arttırma, organizasyonun çeşitli kesimleri arasında bağ kurma gibi önemli faydaları olduğu düşüncesinin yanı sıra tabi ki açık ofis sistemi maiyet açısından da daha uygun.

ABD’de çalışanların üçte ikisinden fazlası işyerlerindeki gürültüden şikayetçi olduklarını belirmişler. Gensler adlı bir tasarım şirketinin 2013’te yaptığı bir ankete göre, çalışanların yüzde 53’ü, kendileri işlerine yoğunlaşmaya çalışırken başkaları tarafından rahatsız edildiklerini belirtiyor.

İş sadece rahatsızlık ve dikkat dağınıklığı ile sınırlı kalmıyor. Bazen bazı şeylere istemeden de olsa maruz kalabiliyorsun. Mesela; ıslık çalınması, çekirdek çıtlatılması, ter kokusu, sigara kokusu, yüksek sesle müzik çalınması, şarkılara eşlik edilmesi, kokteyl madunda elinde kahve kupası masa masa dolaşılması… Telefon görüşmelerine ve klimada sıcaklık ayarlamalarına hele ki artık yorum bile yapmıyorum.

Kesinlikle işverenler açısından daha uygun daha az iç dekorasyon, sökülüp takılabilir bölmeler ve iklimlendirme için tüm alanının kullanılabilmesi gibi avantajlar kiralayana avantaj sağlıyor.

Ama çalışanların verimliliği açısından kesinlikle bence uygun değil. Ayrıca kişinin özel hayatı da kalmıyor. Açık ofisteki herkes, herkesin hakkında her şeyi istemeden de olsa öğreniyor. Hatta çok dedikodu bile dönüyor. Özel denen şey ortadan kalkıyor.

Açık ofis konseptinin yakın zamanda ortadan kalkması pek olası değil, ancak uygun bir düzenleme getirilerek herkesin daha rahat çalışması sağlanabilir.

Sizler neler yaşıyorsunuz? Nasıl bir ortamda çalışıyorsunuz? Sizde nasıl bir ortamda çalıştığınızı paylaşabilirsiniz… 

 

 
Toplam blog
: 68
: 2103
Kayıt tarihi
: 20.01.14
 
 

Merhabalar,  Çocuk yaşlarda hissetmiş olduğum ve bastırdığım hislerim 2016 'da Theta Healing eğit..