Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '17

 
Kategori
Dünya
 

Açlık, hastalık, savaş

Açlık, hastalık, savaş
 

Açlık, hastalık, savaş


Arap Yarımadası’nın en fakir ülkesi olan 26 milyon nüfusa sahip Yemen’i özetlemek gerekirse eğer sadece 3 kelimeye ihtiyacınız var. Açlık, hastalık, savaş…
 
2015 yılının Mart aylarında Arap Baharı sonrasında bir türlü istikrarı sağlayamayan Yemen’de Husilerin başkent Sana’a’yı ele geçirmesi ise olayların bugüne kadar gelmesine neden oldu.
 
Lokal çapta sayısız örgüt ve çetenin bulunduğu Yemen’de kimin kim ile savaştığı yada ne alıp veremediği bile tam olarak bilinmiyor.
 
Bilinen tek şey, Yemen’in şuanda hastalık, açlık ve savaş merkezlerinden biri olduğu.
 
Birleşmiş Milletler raporlarına göre, Yemen’de bulunan 26 milyon insandan 17 milyonu açlık ile boğuşuyorken, geri kalan 6 milyonu ise rapordaki cümlesi ile ‘açlığın kıyısında’ bulunuyor.
 
Bir çok baba ve annenin ise çocuklarının daha fazla aç kalmasına dayanamayıp onlarla birlikte intihar ettiği haberleri de geliyor.
 
Ayrıca, yine BM raporlarına göre Yemen’de çoğu çocuk bini aşkın kişinin ölümüne neden olan salgın hastalıkların tümü önlenebilirdi.
 
20 milyondan fazla insanın yardıma muhtaç olduğu belirtilen Yemen ise haber manşetlerine ancak BM raporları ile gelebiliyor. Herhangi bir oluşum, ülkedeki istikrarı korumak adına elini taşın altına koymayı reddediyor.
 
Ayrıca BM’de Yemen’de 4 milyon kişiye yaptığı yardım için oluşturulan fondaki kaynakların hızla tükendiğini söyleyerek yakın tarihte durumun daha da kötü olabileceğini belirtiyor.
 
Her hafta yeni raporların geldiği Yemen’de siyasi krizin çözülmesi için ise herhangi bir olumlu gelişme yok.
 
İç savaşın yer aldığı bir diğer ülke olan Suriye için bir çok siyasi oluşum elini taşın altına koyarken, durumun daha içler açısı olduğu Yemen, dünya üzerinde yok gibi.
 
Sadece siyasi bir geçiş hükumetinin kurulmasına ihtiyaç duyulan Yemen’de halk desteğini alan 2 tarafın da aynı zeminde oturabilmesinin 3 yıla yakındır sağlanamaması belki de bazı çevrelerin dilediği şey değil.
 
Toplam blog
: 23
: 279
Kayıt tarihi
: 11.06.17
 
 

Borsacı, gazeteci, analist ..