Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '18

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Adana’da Sadece 5 Firma Konkordato İlan Etmiş!

Adana’da Sadece 5 Firma Konkordato İlan Etmiş!
 

Türk lirasının değer kaybetmesinin ve KHK ile iflas açıklamanın yasaklanmasının ardından hayatımıza giren konkordato sözcüğünü bir süre daha duymaya devam edeceğiz. Konkordato açıklayan firmalar listesinde birçoğu inşaat firması olan onlarca firmanın adı geçiyor. Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe ile korkordato açıklayan firma sayısını,  Adana’nın istihdam sorununu ve gerçekleştirilmesi planlanan yeni projeleri konuştuk.

"Borç Yapılandırması KOBİ’leri de Kapsamalı"

Adana’da bir çok firmanın konkordato ilan ettiği biliniyor.  ATO’nun verilerine göre kaç firma konkordato ilan etti?

Konkordato Adana’da konuşulduğu gibi değil. Çok fazla dedikodusu yapılıyor ancak şu ana kadar Adana’da konkordato talebinde bulunan sadece 5 firma var. Bunların isimlerini ve sektörlerini açıklamam piyasada olumsuzluklara neden olacağı için isim vermem etik olmaz.  Biz Adana Ticaret Odası olarak konkordato yerine daha farklı bir yöntem uygulanması taraftarıyız. Şu anki sistem 100 milyonun üzerinde borcu olan firmaların borçlarını yapılandırabiliyor. Adana’da 100 milyonun üzerinde borcu olan çok fazla firma yok. Dolayısıyla bu sistem daha az borcu olan KOBİ’leri rahatlatmaya yetmiyor. Borçları yapılandırma kriterini 15 milyona çekebilirsek KOBİ’lerimizin üretimlerini sürdürmeleri daha kolay hale gelecek.  Bu sistemin hayata geçmesi için bakanlarla ve bankalarla görüşmelerimiz sürüyor. Şu an yeniden yapılandırma uygulaması 7 bankanın inisiyatifinde.  Oysa bu sistemin yasal bir zemine oturtulması gerekiyor. Kasım ayı içinde Ankara’da ticaret odaları konsey toplantısı olacak. Bu talebimizi Adana Ticaret Odası olarak orada da dile getireceğiz. Olumlu bir sonuç çıkacağını düşünüyoruz.

"Adana İşsizlikte 1. Sırada Değil"

Adana TUİK’in açıklamasına göre işsizlikte birinci sırada. Ticaret Odasının istihdama yönelik projeleri neler?

Böyle araştırmalar var ancak eski verileri kullanıyorlar.  Beş, altı yıl evle Adana işsizlikte 1. Sıradaydı ancak şu an öyle bir durum söz konusu değil. Kapanan fabrikaların yerine daha küçük ölçekli işletmeler açıldı. Küçük işletmeler piyasa şartlarına göre daha kolay şekil alabildikleri için aslında ekonomik anlamda daha avantajlı olabiliyorlar. Bizim hem ülke hem de şehir olarak ihracata ağırlık vermemiz gerekir. Henüz ihracatta istenilen hedefe ulaşamıyoruz.

"3 Büyük Proje Hayata Geçmek Üzere"

Üreticilerimiz ihracata yönelmeme sebepleri nelerdir? İhracatı arttırmaya yönelik projeleriniz var mı?

Burada üreticimize büyük iş düşüyor. Biz Adana Ticaret Odası olarak üretici firmaları fuarlara götürüyoruz. Ayrıca ihracat yapabilmelerini kolaylaştırmak için eğitimler düzenliyoruz. Üreticilerimizin bu fuarlara ve eğitimlere daha fazla ilgi göstermesi gerekiyor. Maalesef ilgi hedeflenen düzeyde değil.  Adana ihracatta 11. sırada ama yarattığı katma değer 7. sırada. Demek ki biz şehir olarak potansiyelimizin çok altında ihracat yapıyoruz. Biz oda olarak üzerimize düşen her türlü katkıyı sağlamaya hazırız ancak üreticimizin de daha hevesli ve çalışkan olması gerekiyor.

Biz de üretimi arttırmaya yönelik projeler yürütüyoruz. Bunlardan bir tanesi Tarım Organize Sanayi Bölgesi. Bu proje kapsamında pek yakında Karataş’ın Develi mahallesinde yaklaşık 3000 dönümlük bir alanda seracılık faaliyetine geçilecek.

Ayakkabıcılık ve konfeksiyonculuk sektörleri için bir yerleşke projemiz var. Kürkçüler mevkiinde yer tahsisleri yapıldı. Çok yakında faaliyete geçmiş olacaklar. Bu sayede istihdamı arttırmış olacağız.

Bunların dışında Ceyhan’da petrokimya enstitüsünün çalışmaları uzun süredir devam ediyor. Yasal problemler hayata geçmesini geciktirdi ancak bu problemler de çözülmek üzere.  Sorunlar çözüldüğünde Adana enerji sektöründe de çok aktif bir hale gelmiş olacak.

“Uluslararası Havaalanı Adana İçin Elzemdir”

Uzun yıllardır adından söz ettiren uluslar arası havaalanı inşaatı ne durumda?  Bölgede ihracatın gelişememesinde etkili olduğunu düşünüyor musunuz?

Havaalanı inşaatı devam ediyor. Biz de yakından takip ediyoruz.  Havaalanı bize göre Adana’nın alt yapısı için elzemdir. Kargo taşımacılığını geliştireceği için bölge olarak seracılık faaliyetleriyle ürettiğimiz ürünleri ihraç etmemizin önünü açacak bir projedir. Bir an evvel faaliyete geçmesini oldukça önemsiyoruz.

“KDV İndirimi Piyasayı Hareketlendirdi”

Mobilya, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde yürütülen KDV indirimi kampanyasının Adana esnafının rahatlamasında bir etkisi oldu mu sizce?

Ben bugün bu sektörlere iş yeri ziyaretlerinde bulundum. KDV indirimi kampanyasının piyasayı hareketlendirdiğini gördüm. Esnafımız da kampanyayı olumlu karşılıyor. İlerleyen günlerde alışverişin daha da hareketleneceğini düşünüyoruz.

“Adana’nın Sorunları Var Ama Çözüm İçin Çalışıyoruz”

Sorduğum sorulara oldukça olumlu cevaplar verdiniz. Adana  iş dünyasının ve halkının ekonomik olarak hiçbir sorunu yok mu gerçekten?

Tabi ki piyasalarda bir durgunluk var. Bu Adana’da da hissediliyor haliyle. Hükümetin aldığı vergi indirimi kararı tüm bu durgunluğu gidermek içindir. İnşaat sektöründe de aynı şeklide indirim kampanyaları var. Orada da canlanma olacaktır. Bahsettiğimiz projeler de hayata geçtiğinde istihdam sorunu da önemli ölçüde ortadan kalmış olacak. Adana’nın zengin bir şehir olduğu öne sürülerek teşvikler ve yatırımlar çevre illere kaydırıldı. Hâlbuki Adana’nın ilçelerinde gelir düzeyi hiçbir zaman yüksek olmadı.  Ancak biz yeniden teşvikin ve yatırımların Adana’ya sağlanması için çalışmalar yürütüyoruz.  Tabi ki sorunlar var ama sorunları çözmeye yönelik projeler de var. Örneğin esnafın kredi almasını kolaylaştırmak için Adana Ticaret Odası mevduatını bankalara yatırdı. Bankalarda ATO’nun yatırdığı paranın yedi mislini koyarak Adana esnafına kredi verdi. Şu an da 100 milyon liralık bir fon Adana esnafına dağıtılıyor.  Bizim çok çalışmamız, çok üretmemiz ve ihracat yapmamız şart. Ekonomik sorunları çözmenin tek yolu bu.

 
Toplam blog
: 8
: 173
Kayıt tarihi
: 27.06.17
 
 

Milliyet Çukurova'da yayınlanan röportajlar ..