Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Ağzı kokanlar dikkat

Ağzı kokanlar dikkat
 

görsel netten alıntı


Üniversite yıllarında bir arkadaşım ağlayarak gelip bize dert yandı, nedeni ise sevgilisinin, arkadaşımızın ağzının koktuğunu belirtmesiymiş. Biz arkadaşlar onu teselli ettik. Çokbilmiş Emel aynı şekilde kendisi de bu konuda mustarip olduğu için doktor olan abisi bazı bilgiler vermiş işte o bilgiler:

1- Elma veya armut Ağız kokusunu giderir, 2- Limon Ağız kokusunu gidermede etkili: Bir limonu ortadan ikiye kesip emerek ağız kokusunu yok edebilirsiniz. Taze limon bulamadıysanız ve ağız kokunuz varsa limon aromalı şekerleri yanınızdan eksik etmemenizde fayda vardır. 3- Adaçayı Ağız kokusunu yok etmede yardımcı: Yaklaşık bir avuç kadar adaçayını kaynattığınız suyun içinde 15 dakika süreyle bekletip demleyin. İçerisine bir miktar nane ruhu da ekleyebilir ve dinlendirebilirsiniz. Sonrasında dinlendirdiğiniz suya yarısı kadar içme suyu ilave edip karıştırın. Bu karışımı her gün ağzınızda gargara suyu olarak kullandığınızda, ağız kokunuzun yok olduğunu göreceksiniz. 4- Karanfil Ağız kokusunu gideriyor, Ağız kokunuz önemli derecede sizi rahatsız ediyorsa, bir parça karanfili ağzınızda bekletin veya çiğneyin. 5- Maydanoz veya biberiye Ağız kokusuna iyi geliyor. 6- Rezene çayı Ağız kokusuna karşı etkili. Tüketeceğiniz rezene çayı, ağızdaki kötü kokuları yok etmekte birebirdir..7- Nane Ağız kokusunu gidermede çok etkili. Nane, soğan ve sarımsak kokularını yok etmekte çok etkilidir. 8- Yoğurt Ağız kokusunu gidermeye yardımcı olur. Ağız kokunuz gün içinde yediğiniz yağlı ve kokulu yemekler neticesinde oluştuysa, yoğurt tüketmeniz bu kokuları ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır. Günde 1-2 defa yoğurt yemeniz hem sağlık açısından önemli, hem de ağız kokularınıza karşı etkilidir. 

Ben de araştırdım aşağıdaki bilgilere ulaştım:Ağızdaki çirkin kokuya kısaca ağız  kokusu veya halitosis denir. Gece yattığımızda eğer bir burun sorunumuz yoksa ağzımız kapalı uyuruz. Bu, ağzımızın içindeki ölen hücrelerin ve mikropların ortaya çıkardığı toksinlerin uzaklaşması için bir engeldir. Aynı zamanda gece tükürük salgımızın azalması da bu bileşenlerin ağızdan uzaklaşmasını engeller. Bu sebeplerden dolayı kişi sabah ağzında kötü bir tat ve ağız kokusu ile uyanır. Ağız kokusu patolojik ve anormal bir durum değildir. Su içmek ya da dişlerin fırçalanması kokunun giderilmesine yardımcı olur. Ağız kokusunun en önemli nedeni diş ve dildir. Dişlerde kemiklerin arasında bulunan boşluklarda biriken yemek artıkları kokuya neden olur. 
Dilde de boşluklar ve uzantılar vardır. Özellikle dilin arka kısmında bulunan bu boşluklar daha derindir. Bu boşlukların temizlenmemesi, yemek artıklarının kalması, mikropların birikmesi ve gıda artıklarını parçalaması sonucunda kokulu gazlar özellikle de sülfür gazı ortaya çıkar.
Ağız kokusu bademciklere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bademciklerin, sinüzitlerin iltihaplanması ve geniz akıntısı da ağız kokusuna yol açabilir

Sağlıklı mutlu günler.

NAHİDE ÇELEBİ

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..