Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '16

 
Kategori
Kültürler
 

Ahilik Kültür Haftası kutandı

Ahilik Kültür Haftası kutandı
 

Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı nedeniyle Malatya’da çeşitli kutlama törenleri gerçekleştirildi.


Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı nedeniyle Malatya’da çeşitli kutlama törenleri gerçekleştirildi.

Ahilik haftası nedeniyle ilk tören Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu ile başladı. Kamu kurum ve kuruluşu yönetici ve temsilcileri ile esnaf odası başkanlarının katıldığı törende Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu yapıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal marşı ile sona erdi.

İkinci tören ise  Halk Eğitim Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene Vali Yardımcısı Miktat Alan, Büyükşehir Belediye Başkanı  Ahmet Çakır, Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin,  TSO Başkanı hasan Hüseyin Erkoç, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi Başkanı Ali Evren, Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ, kamu kurum ve kuruluşu yönetici ve temsilcileri, MHP İl Başkanı Mehmet Erdem, oda başkanları ve davetliler katıldılar.

Törende konuşan TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, esnafların törene katılmamasına sitem ederek, “Ne yazık ki yaptığımız toplantılarda etkinliklerde yılda bir olan esnaf bayramına,  kendi bayramına katılmaları mümkün değil, katamazsınız. Ama eleştiriye geldiği zaman müthiş bir şekilde eleştiri okları üzerinize çevrilir. Bu bütün toplantılarda böyle. Bu salonu sevgili gençlerimizle beraber, esnaf ve sanatkar kesiminin de burayı doldurması gerekir.  Ahilik bir yaşam biçimidir. Ama ahilik deminde duran kimse yok. Esnaf odası başkanlığında da böyle bir etkinlik düzenledi, geçti gitti düşüncesi var. Ama bunu bu güzel kültürü, yaşam biçimini, yaşatmak ve yaşamak lazım. Gençler hepiniz bakarsınız Avrupa kriterleri diye bir kriter vardır. Hepimizin iftiharla baktığı 72 başlık açılacak, 82 başlık atılacak, AB kriterlerini  gelecek diye.  Aslında Avrupa’nın bizden çaldığı Ahilik kriterleri, bugün günümüzde eğer  okullarda ders olarak işlense, eğer  çocuklarımız bu ahilik kültürünün ne olduğunu, bu güzel yaşam biçimini, haksızlık yok, üçkağıtçılık yok, yalancılık yok, fitnecilik yok. Ne var? Huzur, kardeşlik, barış.  Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız, Başkanımız Recep Tayip Erdoğan Ahiliği hem yaşıyor, hem yaşatmaya çalışıyor. Ama esnaf sanatkar kesimi bu işin içerisinde yok.” dedi.

Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ, “Ahilik, ticaretin, sanatın ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir.” dedi.

TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise konuşmasında, “Taptuk Emre döneminde ahilik ile ilgili bir sohbette şöyle diyor; Ahilik nedir; Ahilik;  bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz. Ahiliği güzel bir şekilde özetleyen bir cümle. Yine ahilikte esas olan mesleki örgütlenmede, ahlaki kuralları öne çıkarak o ahlaki kurallardan ders almaktır. Günümde Ahiliği çok iyi değerlendirmemiz lazım. Biz geçmişimizi çok iyi irdelemek zorunda ve ondan ders almak zorundayız.” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, “Ahilik bizim medeniyetimizin çok önemli ve çok iyi anlamamız gereken konulardan bir tanesidir. Bugün Ticaret odalarımız, esnaf odalarımız, STK’lar olsun,  patent enstitüleri olsun, TSE olsun, aslında bütün bu kurumlar esnafın, ticaretin, üretimin, vatandaşın korunmasına yönelik ve her aşamasının denetlenmesi, bir standardın getirilmesi amaçlanıyor. Ama biz asırlar öncesine döndüğümüz zaman on üçüncü yüzyıllarda biz bunu başarabilmiş bir toplumuz.”dedi.

Vali Yardımcısı Miktat Alan ise şunları söyledi, “Ahilik, sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak  ve doğrulukla yoğrulduğu çok özel bir gelenektir. Ahiliğin temel kuralı alın teri ile geçinmektir ve yardımlaşarak toplum düzenini korumak başlıca ilkeleridir. Halka sanat, meslek ve genel bilgiler öğretmek için var gücü ile çalışan Ahiler mesleki anlamda olduğu kadar, sosyal ve ahlaki anlamda da insanını eğiten toplumun mimarlarıdır. Ahiler kendilerinden önce başkalarını düşünür ve hak ettiğinden fazlasını istemezler.”

Törende İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Aslan tarafından, “Küresel gelişmeler ışığında Ahiliğin günümüze yansımaları ve yeniden etkin hale getirilmesi” konulu bir konferans verildi.

ŞED KUŞATMA TÖRENİ DE YAPILDI

Ahilik Kültürü Haftası kapsamında üçüncü tören Asayiş Şubesi’nin yanındaki Yeni Şire Pazarı Meydanı’nda yapıldı. Buradaki törene Vali Yardımcısı Miktat Alan, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır,  İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu,  Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin,  TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi Başkanı Ali Evren, Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ, MHP İl Başkanı Mehmet Erdem, kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri, oda başkanları ve kalabalık bir topluluk katıldı.

Törende konuşan ve şehitleri anan TESK Yönetim kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Ahilik kültürü dostluktur, barıştır, kardeşliktir, huzurdur. Paylaşmayı bilen, sevgiyi bilen, saygıyı bilen, sabır eden insandır. Komşusu aç yatan, kendisi tok yatan bizden değildir. Biz bu anlayışla, bu desturla hareket ediyoruz. Esnalık bir yaşam bicimidir, bir kültürdür. En güzel kriterler Ahilik sistemindedir. Goethe Şöyle diyor;  ‘Elleriyle çalışan insan işçidir. Elleri ve kafasıyla çalışan insan ustadır. Elleri, kafası ve yüreği ile çalışan insan sanatkardır.’ işte biz birliği beraberliği dürüstlüğü savunan bir milletiz bir topluluğuz biz ahilik kültürü yaşatmaya ve yaşamaya çalışan bir insanız tabiki eksikliklerimiz var ama bunu en aza indirmek bunu millete millet için esnaf için Malatya için elimizden geleni yapmak bizim boynumuzun borcudur.” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise şunları söyledi, “Esnaf hep bizim kültürümüzde 7 emin gibi görülür ve bütün emanetler esnafa bırakılır. Kapılar bile açık bırakılsa esnafa emanet edilirdi. Bunun temeline Ahiliğin ortaya koyduğu edep hoşgörü saygı dayanışma kardeş birlik ve beraberliğin oluşturduğu Ahilik geleneğinin bir yansımasıydı. Dolayısıyla bugün esnaflarımız ülkemiz için ekonomimiz için kentimiz için huzur ve barışımızın en önemli temsilcilerinden.  Dolayısıyla bugün esnaflarımızın haftası.  Bu güzel geleneğimizi e kadar yasalarla kurallarla belirlesek de, insanca yaklaşmayı, toplum kurallarına uymayı, asla aldatmamayı, kimseyi yanıltmamayı, üreticinin ‘daha kaliteliyi nasıl üretiriz’ anlaşışını, Ahilik geleneğinden gelen terbiye ve edeple esnafın sürdürüyor olması çok çok önemli.  Ahilik bir toplumun yaşamı, bir toplumun davranışları, ve asırlarca birikmiş bir kültürün yansıması. Ahiliğin özünü anlamamız gerekiyor. Bu haftaların da buna vesile olacağına inanıyorum. Bu güzel geleneği yaşatan Esnaf Odası Başkanlarıma ve tüm esnaflarımıza teşekkür ediyorum.”

Vali Yardımcısı Miktat Alan ise şöyle konuştu, “ İş ahlakının esnaf ve sanatkarlar arasında yaygınlaştırılması ve bu erdemin toplumda benimsenmesi demek olan Ahilik, Anadolu Türk Kültürünün şekillenmesinde önemli rol oynayan teşkilatlı bir gelenektir. ‘Gözü, gönlü ve kalbi tok olmak’ düşüncesi üzerine bina edilen Ahilik geleneği, meslek erbabının yetiştirilme evrelerini iş yeri açma ve çalışma ilkelerini ahlak kuralları çerçevesinde belirlemektedir. Lakin Ahilik, sadece ticari faaliyetleri düzenleyen bir oluşum değildir. Ahiliğin, sosyal, askeri ve kamu nizamı ile alakalı tarafları da var. Çünkü Ahilik, her şeyden önce bir gönül ve ruh hareketidir. Ahilik esnafın ve vatandaşın hakkını karşılıklı koruyarak, sosyal bir fonksiyon gerçekleştirirken, yurt savunması ya da kamu düzeni aksaklığı durumlarında devletin yetkili mekanizmalarına katkı sunarak askeri ve idari tasarruf ortaya koymaktadır.”

Yapılan konuşmaların sonrasında İl Müftüsü Ümit Çimen tarafından “Esnaf duası” yapıldı. Ardından ise aynı zamanda Türkiye’ninde yılın Ahisi seçilen Abuzer Salik’e  ahilik elbisesi giydirilerek  plaketi verildi. Törende yine esnaflar İzzet HHavlucu ve Faik Soyalp’a ise teşekkür  plaketleri verildi.

Törende  Şed Kuşatma gösterisi yapıldı.

Buradaki etkinlik Şed Kuşatma töreni ile sona erdi.

Törene katılanlara ve esnaflar ile vatandaşlara Ahilik Pliavı ikramı da gerçekleştirildi.

ŞEHİTLER İÇİN MEVİD OKUTULDU

Ahilik Kültür Haftası kapsamında şehitler için İkindi Namazı öncesinde Yeni Camii’de Mevlid-i Şerif okutuldu. Mevlid-i Şerife MESOB Başkanı Şevket Keskin, MHP İl Başkanı Mehmet Erdem ve oda başkanları ile vatandaşlar katıldılar.

 
Toplam blog
: 29
: 153
Kayıt tarihi
: 20.03.15
 
 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi / Malatya Esnaf ve Sanatk..