Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '15

 
Kategori
Kitap
 

Ahmet Otman'dan iki kitap daha

Ahmet Otman'dan iki kitap daha
 

Ege’mizin şirin ilçelerinden biri olan Salihli deyince aklıma Ahmet Otman geliyor. Ahmet Otman yaklaşık 25 yıldır bin bir emekle çıkardığı Bizim ECE dergisiyle Salihli’nin adını Anadolu’nun en uzak diyarlarına taşıyor. Bizim Ece dergisi 1990’dan bu yana çıkıyor ve devamlı da bana geliyor. Bu dergiyle A.Otman Salihli kültürüne hizmet veriyor. Bizim Ece daha önce 8 sayfa halinde fotokopi ile çıkıyordu. Bu fotokopileri elimde gören  bazı arkadaşlar: Dudaklarını bükerek “ yav arkadaş, fotokopi ile dergi olur mu” diye küçümsüyorlardı. Şimdi Bizim Ece Dergisi ( Yıl: 24, Eylül-Ekim, 2015 ve sayı :180) lere ulaştı. Fotokopi diyen arkadaşların bu gün esamesi bile okunmuyor. Koca 25 yılı dergi çıkarmak her yiğidin harcı değildir.

Ben bu yazımda Ahmat Otman’ın son çıkan ve bana, zahmet edip imzalı olarak gönderdiği iki kitabından söz etmek istiyorum. Tabi sevgili Ahmet Otman’ın başka kitapları da vardır.

1-  SALİHLİ ( Elimin Altında, Masamın Üstünde )  diye tanımlıyor.

İtina ile hazırlanmış, çok güzel baskılı bir kitap. Ahmet Otman’ın 37 kitabıdır. Bir araştırma serisidir. Eylül 2015 te Salihli’de Sönmez Güven Ofset Matbaasında yayına hazırlaşmıştır. Kapağı Fadime Olgun tarafından  hazırlamıştır.160 sayfadır. Eser “Sevdası Salihli olara “ diye armağan edilmiştir.

Kitabın giriş bölümünde Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel’in yazılarına yer vermişlerdir. Duygu ve düşüncelerinde Ahmet Otman’ın kitabını ve bu önemli çabasını kutluyorlar. Daha sonra Ahmet Otman’ın “ Başlarken” başlıklı yazısı ve özgeçmişine  yer alıyor. Kitapta yer alan konulardan bazıları: Şehitlerimiz, Kurtuluş Savaşında Salihli, Salihli Nüfusuna Kayıtlı Polislerimiz, Salihli’nin İlçe oluşu, Salihli’nin coğrafi Durumu, Meslek Odaları, Salihli’de Zeytincilik, Salihli Belediyesi, Salihli’nin  Merkez, Mahalle ve Köyleri, Nüfusları, Bu mahallelerin Krokileri; Salihli’de Sağlık, Salihli’de Önemli  Sağlık Ocakları ve  Salihli Hastanesi, Kurşunlu Kaplıcası, Sart  Çamur Kaplıcaları, Eczaneler ve Yıldızlı 1. Sınıf Otelleri ve Lidya Krallığı, Başkenti SARDES, Gezi ve Ören Yerleri, Adala, Salihli ve Okulları  ve bunların telefonları tek tek akıcı ve yalın bir Türkçeyle anlatmışlardır. Eserin özü Salihli’yi tanıma bakımından  başlı başına bir almanaktır. Özellikle bu eser Salihlilere ve dışarıdan gelenlere ve özellikle öğretmen ve öğrencilere masa başında elde tutulman bir kaynaktır.

2. KÜLTÜR OTAĞI SALİHLİ. 

Bu kitapta Ahmet Otman’ın  “Salihli “ kitabıyla birlikte yine Salihli’de aynı matbaada( Sönmez Güven Form ) matbaasında Nisan 2014 yılında 1000 adet olarak gün ışığana çıkman bir kültür güldestesidir. Yine tertemiz bir kapak ve özenli bir çalışma, araştırma ve kağıt seçkisiyle 230 sayfa’da Salihli’de dünden bugüne oluşan kültür otağını bizlere  anlatmaya çalışmaktadır. Dört dörtlük bir yapıttır. Kitabın giriş sayfalarında Gazi M. Kemal Atatürk’ün 16 Ekim 1925 lerde Salihli’ye geldiklerini not ediyor. Atatürk’ün şu sözlerine yer veriyorlar.” Sanata önem vermeyen bir millet büyük felakete mahkûmdurlar. (1923- Adana ), bir başka sözü ise:  Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.  ( 1923 – Adana).

Atman Otman Kültür konusunda şunları yazıyor: “ Bir toplumun tarihsel süreç içinde ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı her türlü maddi ve manevi özelliklerini bütününe kültür denir. Kültür bir toplumun kimliğini oluşturur, onun diğer toplumlardan farklı kılar. Kültür toplumun yaşayış ve düşünüş tarzıdır” diye tanımlar.( s.4 ).  

Kitabın içinde elde tutulan bazı önemli konu başlıkları: “Örf ve Adetler, Düğün ve Düğünle İlgili bazı Folklorik Gelenekler; Salihli Manileri, Salihli’de Deve Güreşleri, Fuarlar ve Festivaller, El Sanatları, Çömlekçilik, Keçecilik, Salihli’de Kazak Türkleri ve Kültürleri, Salihli’de Kosova ve Balkan Göçmenleri, Bunlarla ilgili Düğün Törenleri ve Evlenme Gelenekleri, Doğumla İlgili adetler ve İnanmalar, Salihli’de Alevilik Kültürü, Salihli’de Roman Kültürü ve Abdallar, Resim ve Güzel Sanatlar, Tiyatro ve Bale, Modern Dans, Salihli’de Müzik, ve bunlarla  ilgili Cemiyetler, Salihli’de yetişmiş Şairler ve Yazarlar, bunların hayat öyküleri, Salihli’de Basın ve Yayın,

Salihli Belediyesi'nin Kültür Yayınları gibi önemli konuları birebir irdelemiş ve araştırmıştır. Aslında yorucu   bir işe girmişlerdir, ama tüm bu  zorluklara karşın  arzu ettiği kitapları  ve sanatla ilgili ürünleri yaşatmaya ve ortaya çıkarmaya  başarmışlardır. Denilebilir ki sanatçı dostumuz Ahmet Otman Salihli ile ilgili  tüm kültür kaynaklarını araştırmış ve bunlar arasında yer alan önemli kişileri, sanatımızça kültürümüze değer verenleri bir güldeste toplayıp Salihli   halkına,  genç kuşaklara  gelecekte unutmamaları için armağan etmişlerdir. Bundan da Salihli Belediyesi ve bazı Salihli’de çalışmalarını sürdüren bazı kurum ve kuruluşların da katkıları olmuştur.

Şunu söylemek istiyorum. Bizim Ece dergisi olmak üzere yıllardır Salihli kültürüne önemle hizmet  ve değer veren şair, yazar Ahmet Otman içinde yaşadığı  ilçenin değerlerine, tarihine, şairlerine, yazarlarına ve tüm kültür etkinliklerine bir ömür veriyor. İrili ufaklı 37 adet kitabı vardır. ( 25 yıldır yayımını sürdüren Bizim ECE Dergisiyle birlikte ), bu kitap yayınlarını  ve Türk halk kütüphanesine armağan ediyor.

Ahmet Otman’ın Salihli’de bir sokağa adı vermelidir.  Ve Ahmet Otman bu mutluluğu yaşarken görmelidir. Salihli Belediyesi bunu düşünmelidir. Salihli’ye sevdalı Ahmet Otman’ı gönülden kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum.

Abdülkadir  GÜLER

24 Kasım 2015-  SÖKE

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..