Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '15

 
Kategori
TV Programları
 

Alaturka Kliplerdeki Malformasyonlar

Alaturka Kliplerdeki Malformasyonlar
 

google


Dekadans da, dejenerasyon da, malformasyon da denebilir. Aslında en yakın terim şeyselleşme ama epeyi malformasyon, şeyselleşmeye tamlaştırılamamış / yükseltgenememiş durumdadır. Bu da, belki malforme–prematüre bir şeyselleşme sayılabilir.

Listeye bir bakalım:

Araya giren araba sürme planları:

Klibin sözleriyle ve/ya kısa filmsel semantiğiyle hiç ilgisi olmayan, şarkıcının araba sürme veya arabada gitme planları mevcut. Rafet el Roman, Sertab Erener, Deniz Seki böyle klipler çekmişler. Ancak ve ancak, araba mülkiyetinin sınıf atlamaya göndermesi olarak okunabilir bu durum.

İstop etmiş vosvos:

Bu obje, araba konusunun bir altkümesi durumunda. Bundan 20 yıl kadar önce, çalışmayan arabaları ve bazı vosvosları da, köfte-ekmekçi yapmak modaydı. İstop etmiş bir vosvosu konu mankeni olarak kullanmak da, bu denli bir absürd bir fikir.

Konserimsilerde hoplayıp zıplayanlar:

Sabah-kadın programlarında, sürekli fondöten olan insanlar vardır. Bu dansımsılı kliplerde öyle bir dans edenler güruhu mevcut. Kollar havada tabii ki. Oysa ki kolların havada dansedildiği dans figürü göreli olarak epeyi azdır aslında. Örneğin, göbek havası kıvamındaki müzik kliplerinde kollar havada dans etmeyi, hiçbir düğün gecesinde göremezsiniz, kadınların kolları en azından dirsekten aşağıya kıvrıktır.

Şarkıcının her türü söylemesi:

Olmuyor. Romantik söyleyenin sesi, zaten disko çıstakına hiç mi hiç uymuyor.

Aşırı bol dijital-odyo efekt:

Bu da yeni moda: Kadın şarkıcının sesi, mısra sonlarına doğru dijitalize olarak malforme ediliyor: ‘Buiijjjt’ gibisinden bir ses oluşuyor. Bunu Sertab Erener gibi, gerçekten tınılı-akustik öz-sesli birinin bile yapması, feci bir seçim doğrusu.

Şarkıcının her kılığa girmesi:

Her renk saç, her model giysi, olayı Emel Sayın’ın 40 yaşında liseli kız rolünü oynamasına götürüyor. Feci bir ‘at-kelebek-papyon’ durumu oluşuyor.

Pop-star türü yarışmaların bitikleri / ezikleri:

İstisnası da mevcut ama olay doğrudan Ajlan’a gidiyor.

Yelloz kavgası eden genç-aşık çiftler:

1980 sonrası genç kuşakların ortak idrar yarışı tipi ilişki anlayışı kliplere de yansıdı artık: Kızla erkek resmen saç saç başbaşa kavga ediyorlar aşk şarkısında. Ha, tabii ki çok gerçekçi oluyor ama amaçlanan o değil kuşkusuz.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..