Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '16

 
Kategori
Sinema
 

Alejandro Gonzales Inarritu ve Filmografisi

Alejandro Gonzales Inarritu ve Filmografisi
 

15 Ağustos 1963 Meksika doğumlu yönetmen Alejandro Gonzales Inarritu, geçen sene Oscar ödüllerinde Birdman ile kazandığı dört heykelciğin ardından bu senede yarışmada The Revenant ile üç dalda ödül kazandı kazanacak. 
 
Filmografisini ve kendine has sinemasına bir göz atalım.

1- Amores Perros - Paramparça Aşklar Köpekler
 
paraparça aşklar köpekler
2000 yılında çevirdiği ilk uzun metraj filmi, aynı zamanda kesişen hayatlar üçlemesinin de ilk filmi. Tamamen Meksika' da geçen film, üç farklı yaşamın, üç farklı hikayesini ortak bir olayda kesiştiriyor; köpeklerin sokak dövüşünde. 
 
Farklı yaşam standartlarında hayatlarını süren insanların hikayelerini anlatırken aslında herkesin birbirine bağlı olduğunu, birbirinden etkilendiği düşüncesi filmde hakim ki bu temayı üçlemeye döndürürerek sonraki iki filmde de işleyecektir.
 
2- 21 Grams - 21 Gram
 
sean penn
Amores Perros' tan sonra Hollywood' a geçiş yapan yönetmen, üçlemenin ikinci filmi 21 Gram' da bir trafik kazası etrafında kesişen hayatları, ölüm olgusu etrafında işliyor. Filmin ismi de yine ölümden sonra bedenin 21 gram zayıflaması teoremine dayanıyor. Oyuncu kadrosunda Sean PennNaomi Watts ve Benicio Del Toro yer alıyor.

3- Babel - Babil

babil
2006 yapımı Babil, Japonya' dan Meksika'ya, Amerika' dan Fas' a uzanan hikayeleri birbiriyle kesiştiriyor.Son filmdeBrad PittCate Blanchett,Gael Garcia Bernaloyuncu kadrosunda yer alıyor. Konuyu minimal olarak ülkesinden başlatıp, kozmopolit olan Amerika' ya taşıyan ve nihayet kıtalar arasında dolaşarak hikayesini tamamlıyor. Her filmde anlatımını daha da güçlendiren Inarritu, insan nerede olursa olsun insanlığın bir bütün ve birbirine bağlı olduğunun altını çiziyor.

4- Biutiful

javier bardem
Başrolünde Javier Bardem' in oynadığı Uxbal karakteri üzerinden dönen senaryo, Bardem' in de olağanüstü oyunculuğu sayesinde hüzünlü ve içten bir hikaye anlatıyor. Özellikle karakterlerin ne abartılı olarak anlatılması, ne de arabeske veya ajitasyona kaçılmaması yani tam anlamıyla gerçek olmaları sebebiyle benimsemeye ve empati kurmaya neden oluyor. Filmin başarılı olması altında yatan en önemli parametre de bu özelliği.

5- Birdman

michael keaton
2014 yapımı ve dört Oscarlı filmi Birdman, yönetmenin - bence - en iyi filmi. Kariyerinde süper kahraman rolünü üstlenen bir oyuncunun Broadway' deki kendi oyunu öncesini anlatan hikaye, öncelikle tek plan çekimleri ile zaten bir adım öne çıkıyor. Tek plan kullanımının başlı başına bir zanaat gerektirdiğinden, film ilk etapta izleyeni kendine bağlıyor. İçerdiği Hollywood eleştirisinin yanı sıra karakteriyle beraber bizi de içsel bir yolculuğa çıkarıyor. Yönetmenlik ve yönetmen sinemasının doruklarında gezinen Birdman, her açıdan sinemasal bir deneyim. Film gibi kadrosunun da muhteşemliğinde Michael KeatonZach GalifianakisEdward NortonNaomi Watts,  Emma StoneAndrea Riseborough yer alıyor.

6- The Revenant - Diriliş

diriliş
Şimdilik son filmi Diriliş, başrolünde Leonardo Di Caprio yan rolde Tom Hardy' nin performansıyla bir hayatta kalma ve intikam hikayesi. Gerçek bir olaydan alıntılanan film, bir ayının saldırısından sonra ölümün kıyısından dönen ve intikam almak için her türlü badireyi atlanan Hugh' un hikayesini anlatıyor. Oldukça zor şartlar altında çevrilen film sonucunda ortaya konan iş kusursuza yakın. Özellikle kamera kullanımıyla dikkati çekiyor. Adeta kamerayla beraber karakterlerin içinde bir aktüel karaktere dönüşüyorsunuz. 

Yönetmen Alejandro Gonzales Inarritu, filmografisi ve bakış açısıyla tam bir sinemanın parçası. Bu da bize bu yönetmenin her yaptığı işi takip etmemize sevk ediyor. 
 
Toplam blog
: 23
: 143
Kayıt tarihi
: 27.12.13
 
 

2009 yılında çeşitli konular üzerine birşeyler yazmak için açtığım blogumun içeriğini, 2013 Aralı..