Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '15

 
Kategori
İnançlar
 

Allah, yok olduğunu ispat edemediğimiz için var

Allah, yok olduğunu ispat edemediğimiz için var
 

Kimi var diyor, kimi yok diyor, kimi uğrunda ölüyor… Milyarlarca inananı var ama milyarlarca da inanmayanı var… İnanan kesin diyor, inanmayan da kesin diyor. İnananların delilleri ikna edici değil. İnanmayanların da öyle. Zaten sorun buradan çıkıyor. İnananlar Allah’ın sözleri olduklarını iddia ettikleri “kutsal” kitaplarını delil olarak gösteriyorlar. Ancak bu herkesi ikna etmiyor. Keza Allah’ın gönderdiği iddia edilen “peygamber”  de öyle.

İnanmak çok kolay, bu, doğru dersin inanırsın; hatta hiçbir şeye bakmadan kabul eder inanırsın. Kitaplar dünyada yolunu kaybetmiş insanlar için çok etkilidir. Bir de bu kitapların etkilediği milyonlarca insan, binlerce yıl öncesine dayanan var oluş serüveni, dinin birlikte sunulduğu güç ve otorite… Bütün bunlar sıradan insanlar için çok ciddi inanma nedenleridir. Hatta doğru olmasa bile inanırlar.

Bilerek, düşünerek ikna olup inanmak isteyenler bütün bunlara rağmen ikna olmazlar…”Ateist” günümüz dünyasında alçaltıcı bir sıfat, bilerek, düşünerek ikna olup inanmak isteyenler böyle görünmek istemezler. Kişilikleri müsaade etmez inanmadıkları halde inandım da diyemezler. Ama karşılarında inanmış dört milyar ve şöyle böyle yine de bir nevi inanmış üç milyar insan vardır; dünyayı karşılarına alamazlar.

Bu guruba dâhil kimselere “ İşlerine gelmediği için inanmıyorlar” sözünü kimse kullanamaz. Dine göre yaşamak elbette zor. Yasakları var, uymanız gerekenler var; ama yani gerçekten üzerimizde ait ve bağlı olduğumuz böyle bir otorite varsa kabul etmeme şansımız var mı?

İnanmayanların inanmama gerekçesi inanmak istememeleri değil (böyle olanlar da olabilir) ikna olmamalarıdır. Sen diyorsun ki binlerce sene öncesine ait “Bu, Allah’ın kitabı, bu da peygamberi inanacaksın” Deden atan inanmış. Bak milyarlarca insan inanmış. Başka yollara da milyarlarca insan gidebilir. İşte 1,3 milyar Hintli ineğe tapıyor. Hâşâ Tanrı’yı şu köşede görsem inanırım. Ama böyle inanmak kolay değil. En azından benim için öyle.

Ben Allah’ın (ya da değişik isimlerde aynı şeyin ifade edildiği bir yaratanın) varlığına bu gibi argümanlar nedeniyle değil daha mantıklı bulduğum bir gerekçeyle inanıyorum. Yaşadığımız dünyanın ya da daha geniş anlamda evrenin meydana gelişini izah edemiyorum. Tesadüfen hiç olamaz. Tesadüfen olsa birbirinden farklı meydana gelmiş yedi milyar insanın hepsinin ağzındaki diş sayısı nasıl 32 olabiliyor?

Tanrının (yani bu durumu meydana getiren gücün)  bu şekilde var olması diğer anlatılanların (dinleri kitap, peygamber) da var olacağı anlamına gelmez. Ben sadece Allah’ın varlığı konusunda ikna oldum. Bu anlamda takdir edersiniz ki ateistlerden çok inananlara daha yakın oluyorum.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..