Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '17

 
Kategori
Kültürler
 

Amasra'nın gölgesinde turizm olmaz !

Amasra'nın gölgesinde turizm olmaz !
 

Amasra'nın meşhur salata tabağı, bir sanat eseeridir.


Vaktiyle dar kafalılar, Safranbolu'nun, günübirlik ziyaret edilecek bir yer olduğundan  bahisle burayı konaklamağa açmanın, lüzumsuz olduğunu ifade etmişlerdi.

Turizm olgusu da öyle. Amasra bir tabak salatası ile çıktı sahneye ilkten. Ve derken  Türkan Şoray’lı “Gönderilmemiş mektuplarla” film dünyası sahne aldı burada. Amasralı esnaf  “Şoray bir daha gelsin Amasra’ya, Amasra turizmini kimse tutamaz, şahlanır” demişti. Unutmadık bu lafı.

Yine Amasra’da, Sezer Sezin’in  fener civarında çevirdiği  bir film vardı. O film, Bartın’da oynarken, bütün Amasralılar “ filmlerini seyretmeğe koşuştular otobüslerle. Şimdi onlar, “Amasra salata tabağı” ellerinde, herkesin gözüne sokuyorlar ve kazanıyorlar.

 Bartın ise o salata tabağının gölgesinde kaldı. Tel kırmalar yöresel pum-pum çorbaları dahil ahşap evleri ile yalnız kaldık. Fuarlarda kendi kendimize alkış tuttuk. Baltayı taşa vurmamış olduk.

80 milyon liralık  lav kayalıklarını tanıtalım dedik dünyaya. Avrupalara adam salınıp bu turizmi nasıl kurtarabiliriz dersleri alacaktık. Daha ekip yola bile çıkmadı. Aynı kayalık Californiya’da da var. Turistler otelleri doldurmuş. Onlar gibi olmak istedik. Bol bol Amasralının tabağından salatalar yedirdik fuar ziyaretçilerine. Broşür dağıttık. Netice? “Sen ben, bir de keloğlan.” Yeme de yanında yat bre!

Şu anlaşılıyor. Demek  ki, işin boyutu yüksek.  Bu konu boyutumuzu aşar mı? Aştı bile bu ekiple. Vali istediği kadar çırpınsın turizm diye diye. Yetmez.

Usulen turizm haftası yapıldı. Çevre ve  beldeler gözden geçirildi. Sonra elden geçirilir gibi yapıldı. “Turizme hazır olmalıyız” dendi. Ne şiş yandı ne kebap. Ne o, turizm haftası kutlandı. Eh, hayırlı olsun.

California’lara gidilecekti hani? Gittiler de dönmesi mi bekleniyor hala. Dışa adam salmalar için  karar alınalı çok oldu. Nerde bunlar? Kayboldular mı yoksa?

Şimdi ne oluyor? Yerlisi yabancısı Bartın’dan  transit geçip, Amasra’ya gidiyor. Orada  salata tabaklarını gördükten sonra, Safranbolu’ya ya gidiyor, Bartın’da duraksamadan 

Dünyanın en büyük Fuarlarında boy gösterdik. Oraya gelen turizm liderlerini,  dünya acenteleri mihmandarlarını, turizm rehberlerini aradık sorduk mu? Yooo, ne gezer. Ki onlara gitmeğe lüzum kalmamışken onlar  ayağımıza gelmişti.  Onlardan istifade, akıllarımıza bile gelmedi. “Bizim de cicilerimiz var” dedik mi? Yooo! Esasında demesine dedik de, onlardan bizlere geriye dönüş olmadı bre.

Şimdi ne oluyor? Yerlisi yabancısı Bartın’dan  transit geçip, Amasra’ya gidiyor. Orada  salata tabaklarını gördükten sonra, Safranbolu’ya ya gidiyor, ya gitmiyor.  Oradan da Bartın’a uğramadan memleketine dönüyor  turist

Akıllılık etti de  Bartın’da Fatmanım Konağı, kendisini kurtardı bu gün dillere destan oldu. Yalan mı? Göstere göstere bu konağı göstereceğiz öyle anlaşılıyor.

Bir de yeni Hükümet Caddesini gösteririz herhalde. Turist, “tarihi Hükümet Caddesinden “ ne anlar? Onların her yerinde, böylesi hükümet gibi  ihtişamlı caddeleri varken, di mi? Elimizin altındaki Lav Kayalıklarının tarihini ile  turisti yüz yüze getiremiyorsak, “Turizm haftaları da neymiş.” Yapmayın efendim.

E, o zaman turizm nasıl kalkınacak Bartın’da. Her toplantıda turizm kalkınmasından dem vurulur. Taşıma su ile turizm gemisi yürümez!’

Bartın’ı, bu konuda vekilleri bile yalnız bıraktı. Sırça parmaklarını bile oynatmadılar,

Amasra’nın Salata tabağı ile turizm olmaz. Amasra Tüneli ile turizm olmaz. Amasralarda  çevrilen filmlerle turizm olmaz. Ne bu be ! Amasra’nın gölgesinde turizm olmaz.  Ve  Bartın’ın milletvekilleriyle turizm olmaz.

Eeee, o zaman Karadeniz’de bizim turizmi kim kurtaracak?

Ört ki, ölem

Görüntünün olası içeriği: ağaç, gökyüzü, bitki, açık hava, doğa ve su

20 MİLYON YILLIK  LAV  KAYALIKLARINA DOĞRU BİR BAKIŞ

Görüntünün olası içeriği: açık hava, su ve doğa

AMASRA'DAN. AMASRA, ÖTEDEN BERİ BARTIN' I  KISKANIR.AMASRADA SEZER SEZİN BİR FİLM ÇEVİRMİŞ, SİNEMA BARTINDA OLDUĞU İÇİ,N,  FİLM DE  BARTINDA OYNAMIŞTI. AMASRALILAR OTOBÜSLERLE BARTINA KOŞTULAR FİLMLERİNİ SEYRETMEK İÇİN. "NEDEN SİNEMA BİZDE YOK " DİYE DE HAYIFLANMIŞLARDI.. YAŞ 17.  O ZAMANLARI İYİ HATIRLIYORUM.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta, dağ, açık hava ve doğa

GÜZELCEHİSAR LAV KAYALIKLARINI NİCE VALİLER, RESİMDEKİ GİBİ  BÖYLE TEFTİŞE ÇIKMIŞLARDI. ŞİMDİKİ VALİ  NUSRET DİRİM  DE, DENİZ YOLU İLE LAVLARI TETKİK ETTİ.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, oturan insanlar ve iç mekanGörüntünün olası içeriği: 2 kişi, oturan insanlar ve iç mekan

TURİŞSTLERE ŞEHİR İÇİNDE GÖSTEREBİLECEĞİMİZ TARİHİ AHŞAP KONAKLAR YÜZ YILLIK VE ÖTESİ. AMA  BARTINDA KONAKLAR, ZAMANA DİZ ÇÖKEREK BİRER BİİRER ÇÖKÜYOR. İŞİN FARKINA VARAN FATMANIM KONAĞININ SAHİPLERİ YÜCELLER, KONAKLARINI RESTORE ETTİREREK BU GÜN  TURUİSTLERE GÖRÜCÜYE ÇIKARMALARI, AYRICA BİR ÖVGÜ

Görüntünün olası içeriği: açık hava, doğa ve su

GÜZELCEHİSARIN 20 MİLYON YILLIK LAVLARI DENİZE DİKEY VAZİYETTE LAVLARIN OLUŞTURDUĞU SIRA HALİNDEKİ BU KAYALIUKLAR,IN TURİZME BİR AN EVVEL SOKULMASI BEKLENİYOR.

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, okyanus, açık hava, doğa ve su

DENİZDE, MİNİ ADACIKLA KARA ARASINDA YÜZER ŞAMANDRAYA BENZER YOLLAR YAPILIP, TURİSTİN YAKIN PLANDAN LAV KAYALIKLARINI TEMAŞA ETME FIRSATI YARATILACAKMIŞ. KIŞIN KARADENİZİN AZGIN DALGALARI, BURADAKİ PLATFORMU YAŞATACAK MI ?  BUNU KİMSE DÜŞÜNMEMİŞ.

Görüntünün olası içeriği: ev, ağaç ve açık hava

SAFRANBOLUDA, ASIRLIK TAAARİHİ EVLER,  BÜTÜNÜ  İLE AYAAKTA VE DİMDİK.AYAKTA

Otomatik alternatif metin yok.

İŞTE GÜZELİM GÜZELCEHİSAR. BARTINA 17 KM MESAFEDE . ÜSTTE VE ALTTAKİ RESİMLER.

Görüntünün olası içeriği: ağaç, gökyüzü, bitki, okyanus, açık hava, doğa ve su

Otomatik alternatif metin yok.

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..