Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '14

 
Kategori
Güncel
 

Amerika'yı kim keşfetti?

Amerika'yı kim keşfetti?
 

internetten alındı


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Amerikayı Müslümanlar keşfetti" çıkışı tartışılıyor. Bugüne kadar bize yutturulan sadece Amerika'yı değil, her şeyi Avrupalı'ların keşfetmiş olduğu dolması olduğundan böyle farklı çıkışlar, dışardakilerden önce içerdekileri ürkütüyor, irkiltiyor...

Keşif, malum olduğu üzere, insanların daha önce varlığından haberdar olmadığı bir şeyi bulmak ortaya çıkarmaktır. Peki, Müslümanlar ya da Avrupalı Hristiyanlar Amerika kıtasına ayak basmadan önce orada yaşayan insanlar yok muydu?

İşte asıl soru/n budur... Avrupa, kendini coğrafyanın da tarihin de merkezine koyduğu için, dünyanın başka yerleri ancak bu merkeze uzaklık yakınlık; malumluk ve meçhullük durumuna göre değer alıyor.

Batı'nın bu bakışının sadece Amerika'yı değil, bütün kadim medeniyetleri de nerdeyse kendi "keşfi" saymasının önünü açmıştır. Bu yüzden Batılı ya da Batı hayranı entelektüel takımı için tüm bilim, felsefe, estetik ne varsa hep Avrupa'nın eseridir!!!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Batı'nın bu tarihi dayatmacılığına karşı Amerika'nın keşfi üzerinden yaptığı çıkış ezberleri bozduğu ölçüde ezbercilerin rahatını kaçırdı.

İşin esası şu ki, Batının insanlığın biriktirdiği tüm medeni değerlere sahiplenmesi, hatta tüm birikimin üzerine çullanarak onu kendine benzetmesi sadece Türkiye ya da Müslümanların sorunu değil tüm insanlığın sorunudur.

Türkiye Cumhurbaşkanı'nın yapmak istediği, Osmanlı gibi bir büyük devletin ve İslam gibi bir büyük medeniyetin  varisi olmanın özgüveni ve sorumluluğu ile bu emperyalist dayatmalarına son vermeyi amaçlayan bir trendi başlatmaktır. Tıpkı, zamanın şirreti İsrail'e ilk "one minute" deyişinde olduğu gibi...

Halbuki, Amerika'nın keşfi bağlamında baktığınız da Amerika'yı keşfedenlerin ne İspanyol Hristiyanlar ne Çinli Müslümanlar olduğudur... Amerika'yı keşfedenler, Avrupa'dan ya da Çin'den Hristiyanlar ya da Müslümanlar oraya geldiğinde orada bulunan Kızılderili'lerdir...

Eğer, Kızılderilileri de insan kabul ediyorsanız bu böyledir; yok Amerika'yı "biz" keşfettik diye ısrar ediyorsanız, ister Müslüman ister Hristiyan olun Kızılderilileri insan saymıyorsunuz demektir.

Oysa, Kızılderililer, "soluk benizli"ler  topraklarına ayak basmadan önce, kendi çaplarında bir medeniyetin mümessillleri olarak bu büyük kıtada hayat sürüyorlardı.

Avrupalı "cani"ler çoktan soylarını kuruttuğu için, bugün bu Amerika'yı kim keşfetti tartışmalarına çıkıp da, "biz keşfettik" diyecek bir Kızılderili bulunmuyor.

Bu yüzden, Müslüman veya Hristiyan; Avrupalı veya Asyalı herkes Amerika'yı biz keşfettik, diye ortaya çıkabilir...

Nasıl olsa dünya her gün, her alanda yeniden "Amerika'yı keşfedip" durmuyor mu!

  

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..