Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '15

 
Kategori
Güncel
 

Ananızı ağlattım, özür dilerim…

Ananızı ağlattım, özür dilerim…
 

Görsel internetten alınmıştır.


Bir gece, huzurla uyuduğu yatağında daha ne olduğunu dahi anlamadan bir bombadan çıkan şarapnel, ya da son model silahlardan çıkan mermilerin hedefi olarak göçüp gitti milyonlarca insan. Hala da ölmekte zaman zaman…

Neden mi bahsediyorum? Meşhur Körfez, yani Irak Savaşı…

İngiltere Hükumeti 2009 yaz aylarında Irak savaşı öncesinde ve sırasında alınan kararları soruşturmak amacıyla bir komisyon kurmuş. 

 Sir John Chilcot başkanlığındaki bu beş kişilik komisyon, 2001-2009 yılları arasındaki olayları incelemiş. 

Şimdi bu komisyonun raporu, kamuoyunda anılan ismiyle "Chilcot raporu”nun önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyormuş.

Tam da böyle bir açıklama öncesinde İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, bir açıklama yapmış günah çıkarır gibi.

Açıklamada; Son zamanlarda ortalığı kan gölüne çeviren IŞİD terör örgütünün ortaya çıkmasının ana nedeninin 2003'teki Irak işgali olduğunu, planlamadaki bazı hatalar ve şüphesiz, rejimi ortadan kaldırır kaldırmaz yaşanacaklarla ilgili anlayışımızdaki hatadan ötürü özür dilerim demiş.

“Irak Savaşı, 20 Mart 2003'te Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık önderliğinde oluşturulmuş Çokuluslu Koalisyon Kuvvetlerinin bir askeri harekâtla Irak'a girmesiyle başlamış, 15 Aralık 2011 tarihinde Bağdat'ta bulunan Amerikan Üssü'nden son Amerikan Bayrağı'nın indirilmesiyle savaş resmen sona ermiştir. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry savaşın vahim bir hata olduğunu belirtmiştir.

2007 yılında yapılan araştırmalara göre Irak'ta tahmini 1.000.000 sivil yurttaş hayatını kaybetmiştir. UNHCR Nisan 2008 tarihli verilerine göre de 4,7 milyon Iraklı yer değiştirmiş yani Irak nüfusunun %16sı.” (Vikipedi)

Yıllarca süren ve milyonlarca insanın canına, malına, ırzına, namusuna zarar veren, milyonlarca insanı mülteci durumuna düşüren, açlığa ve sefalete mahkûm eden sözde demokrasi savaşının tarafı olan, bugün halen başka ülkelerde terör estirip hala insanların canına kasteden bir terör örgütünün ortaya çıkmasına vesile olan Sayın Toni Blair özür dileyerek kurtulacağını mı sanıyor sorumluluklarından. Hukuki durumu bilemem ama zarar gören kim varsa tazminat davası açmalı.

Bu özür bana ülkemizde yaşanan, birçok askerin, polisin, gazeteci ve yazarın yıllarca cezaevine konulup bazılarının ölümüyle sonuçlanan süreçte “Aldatıldık” sözcüğüyle salınıp vicdanların rahatlatılması gayretlerini getirdi aklıma.

Ölümün özrü olur mu? “Ananızı ağlattım, özür dilerim.” Yok ya!

Devlet yönetmek ciddi iştir, hata kaldırmaz. Devlette yapılan hata, masum insanlara zarar verir çünkü. Masumun ahı da alanı iflah etmez! 26 Ekim 2015

 

 

 

 
Toplam blog
: 278
: 1431
Kayıt tarihi
: 20.11.10
 
 

Bir Kamu Kurumundan emekliyim. Bloğumda; yaşadıklarımı, çevremde gözlemlediğim olaylar ile kendi ..