Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ani satış düşüşü tetikler

Ani satış düşüşü tetikler
 

Ani satış düşüşü tetikler


Batı Teksas Petrol fiyatı bugün Libya’dan gelen üretim artışı haberi sonrasında 43,06 dolar ile 7 ayın en düşük seviyesine geriledi.
 
Libya’da Wintershall AG‘ın 2 yeni sahada yeniden üretime başlaması petrol üreticileri arasında önemli konumda bulunan Libya’nın petrol üretimini büyük oranda artırdı.
 
Bu gelişmenin fiyatlanması sonrasında ise Batı Teksas Petrol fiyatı 14 Kasım‘dan bugüne kadar ki en düşük seviyeye geriledi.
 
Ayrıca bir çok petrol depolama alanında da yüksek arzların yaşandığı görülüyor. Bu nedenle petrol fiyatlarının bir dengede tutunma şansı yok, arzdan kaynaklanan sebepler nedeniyle petrol fiyatlarının daha da erimesi büyük olasılık olarak dikkat çekiyor.
 
Ancak petrol fiyatlarının bu denli düşük olması küçük büyük bütün petrol üreticilerini memnun etmiyor. 50 doların altında petrol sevkiyatını yapmak istemeyen bazı şirketler ise bu duruma daha ne kadar fazla dayanacak bilinmiyor.
 
Ancak stoklarında 50 doların üstünde satış yapmak üzere petrol bekleten şirketlerin, düşük fiyattan ani bir satışı ise petrol fiyatlarını daha da sert bir şekilde düşüreceğini öngörmek gerekiyor.
 
 
Önceki gün 3.49-3.52 bandında hareket eden Dolar/TL kurunda bugün 3,54 TL‘e doğru hafif bir yükseliş var. Ramazan Bayramı öncesinde ciddi bir veri akışı beklenmiyorken, dolardaki yükselişin büyük ölçüde suni olduğunu belirtmek gerekiyor.
 
Tatile girecek piyasalar öncesinde dolarda pozisyon almak isteyen yatırımcılar tarafından oluşturulan bu suni yükseliş, bayram sonrasında yerini satışa bırakabilir.
 
Dolardaki yükselişin suni olduğunun en büyük göstergelerinden biri ise Fitch Ratings tarafından Türkiye’nin büyüme beklentisinin yukarı yönlü revize edilmesi de gösterilebilir.
 
Bugün yapılan bu değerlendirme, gün içerisinde doların yükselmemesi için yeterli bir sebepti.
 
Toplam blog
: 23
: 279
Kayıt tarihi
: 11.06.17
 
 

Borsacı, gazeteci, analist ..