Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '18

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Anımsanması Gereken Notlar

İnsanlar belli bir süreden fazla bir yerde yaşadıkları zaman, orayı memleketleri gibi benimserler. Ben de yaşadığı yeri memleket sayanlardanım. Barış Manço'nun "Bu dünya bizim memleket" dediği gibi... Ama, zaten ana tarafım Muğla – Milaslı (Anneannem Eskihisar Köyü'nden, dedem Kırcağız'dan, annem de Milas'ta Hisarbaşı Mahallesi'nde dünyaya gelmiş.) Yaşadığımız coğrafyanın özelliklerini bilmek ve oraya katkıda bulunmak, insan olmanın gereği aslında. Biz de bunu yapmaya çalışırken, çeşitli kaynaklardan bilgi edinip, görüş alıyoruz kuşkusuz.

Cumhuriyet Gazetesi'nin Milas Muhabiri olarak 1998'den bu yana tanıdığım, uzunca bir süredir de Milas Sanayi ve Ticaret Odası'nın (MİTSO) Basın Danışmanlığı'nı yürüten Olcay Akdeniz, yöre hakkında başlıca bilgi ve arşiv kaynağı sayılır benim için. ADD Milas Şubesi yönetimi olarak MİTSO'yu ziyarete gittiğimizde, onunla da bir süre söyleştik. Bize Muğla'da yapılan Sosyal Yaşam Merkezi için bir ad önerisinde bulunduğunu açıklayıp, bunla ilgili Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na bir dilekçe gönderdiğini söyledi. Dilekçe metni şöyle:

"Sayın Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı;

Sosyal Yaşam Merkezi için isim önerim; Muğla'ya ziyaretinde yaptığı konuşmada Muğlalılara "Evlerinin bacalarına kadar temiz Muğlalılar" diye hitap ederek onurlandıran, Atatürk'ün en yakın dostu, silah ve çalışma arkadaşı, devrim yoldaşı, ikinci Cumhurbaşkanımız İSMET İNÖNÜ'nün adının verilerek "İNÖNÜ SOSYAL YAŞAM MERKEZİ" olmasını öneriyorum.

Bu isim ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ'mizin olduğu Muğla'mızda iki büyük ve örnek devlet adamını, iki arkadaşı, iki dostu Muğla'mızda bir kez daha buluşturacaktır.

Saygılarımla,"

Biz de bu görüşe katılıyoruz. Kurtuluş Savaşı'mızın iki büyük kahramanı, silah arkadaşı Atatürk ve İnönü, Cumhuriyet düşmanlarınca en fazla saldırıya uğrayan isim... Bu iki değerli devlet büyüğümüzün adlarını önemli yerlere koymak, gerici ve bölücülere verilecek güzel bir yanıt olacaktır...

 

Atatürk Halk Koşusu

Öte yandan; ADD Milas Şubesi yönetimi olarak, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ile aynı gün (Ya da o hafta içerisinde) "Atatürk Halk Koşusu" düzenlemeyi istedik. Bununla ilgili dilekçemizi haftalar öncesinden Kaymakamlık'a verdiğimiz, İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü yetkilileriyle görüştüğümüz halde, o tarihlerde programın çok yoğun olması gerekçesiyle, başvurumuz reddedildi. (Bunda da bir hayır vardır. Sıcakta oruçluların koşması zor olabilirdi.)

Böyle sportif bir etkinliği Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Haftası'nda yapmak anlamlı olacaktı... Ama, bu tarihlerde yapamıyoruz diye de vazgeçecek değiliz. Bu etkinliğimizi gerçekleştirmek için yine tarihsel önemi olan bir güne denk gelmesi amacıyla küçük bir araştırma yaptım. Ve koşumuzu 5 Temmuz'da gerçekleştirmeye karar verdik. Niye 5 Temmuz derseniz; çünkü, Muğla ve Milas'ın düşman işgalinden kurtuluşu sayılan tarih bu. (İzmir'i işgal eden Yunanlıların daha da güneye inmesini istemeyen İtalyanlar, 11 Mayıs 1919'da Güllük Limanı'ndan asker çıkarmaya başlamışlar. 2'inci İnönü Savaşı'ndan sonra, kendi ülkelerindeki iç karışıklıkları da öne sürerek, yöreyi terketmişler ve Milas böylece 5 Temmuz 1921'de işgalden kurtulmuş.) Yani, bir aksilik çıkmazsa, 5 Temmuz'da genç yaşlı, kadın erkek, profesyonel ya da amatör sporcu herkesi koşumuza bekleriz. Bununla ilgili hazırlıklarımızı tamamlayınca üyelerimize ve halkımıza gerekli duyuruları yapacağız.

 

Gülçin ERŞEN – 8 Mayıs 2018

 
Toplam blog
: 134
: 869
Kayıt tarihi
: 06.07.11
 
 

Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu (İletişim Fakültesi) Radyo ve Televizyon Bölümü mezun..