Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Doç Dr Tayfun Türkaslan Ameliyatla Migren Tedavisi

http://blog.milliyet.com.tr/migrenameliyati

22 Mayıs '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Anne ve babanızda varsa yüzde 75 risk altındasınız

Anne ve babanızda varsa yüzde 75 risk altındasınız
 

Ebeveynler tıpkı bu tablodaki gibi her ay ağrı yaşıyorsa, çocukları da yüzde 75 ihtimalle aynı kaderi paylaşacak.


Bu hastalık ailenizde varsa ciddi risk altındasınız. Ve hayatınızı ilaçlara bağlı bir şekilde şiddetli ağrılarla geçirebilirsiniz. İlaçların yan etkileri ile yeni hastalıkların da ortaya çıkmasıyla yaşamınız daha da özürlü hale gelebilir.

Ağrıların yaşattığı acıyı ancak hastaların ifade edebileceği bu rahatsızlığın adı, migren. Genetik geçiş, migrenin ortaya çıkmasında en önemli rolü oynuyor. Anne ve babanızın birinde migren varsa, sizde çıkma olasılığı yüzde 50’dir. Eğer her ikisinde de migren rahatsızlığı varsa, bu risk oranı yüzde 75’e çıkıyor.

Migren, milyonlarca kişinin yaşam standardına darbe vurduğu için günümüzde toplumsal bir sorun haline geldi. Bu nörolojik hastalığın tedavisi için son yıllara kadar ağrı kesici ilaçlar dahil, birçok tedavi yöntemi kullanıldı, ancak hiçbiri migreni tamamen ortadan kaldıramadı. Hatta her gün kullanılan ağrı kesicilerin böbrek, göz, mide gibi organlara hasarı, migren hastasının yeni rahatsızlıklarla mücadele etmesine neden oldu. Migren en çok kadınları etkiliyor. Kadın hasta sayısı erkeklere göre 3 kat daha fazla.

HASTALARIN YARISI MİGREN OLDUĞUNUN FARKINDA DEĞİL

Migren rahatsızlığını yaşayanların en az yarısı hastalığının farkında değil. Migrenin ortaya çıkmasındaki ana faktör ailesel geçişler, yani genetik yatkınlıktır. Ailesinde migren hastası olmasına rağmen kişi yaşadığı ağrılarını sıradan ağrılar olarak kabul edebilmektedir. Bunun migren olduğunu düşünmemektedirler. Migrenin belirtileri, hastalığın teşhisi için genellikle yeterli tabloyu ortaya koymaktadır.

3 SORUDA MİGREN TEŞHİSİ

Başı ağrıyan hastaların migrenli olup olmadığını öğrenmek için kendilerine şu 3 soruyu sormaları gerekiyor. Eğer yanıtlardan 2’si olumluysa mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurması ve muayene olması gerekir.

Sorular şunlar:

Son 12 haftada baş ağrısı yaşadınız mı?

Bu sürede baş ağrısı yaşadıysanız, ağrıya mide bulantısı ve kusma eşlik etti mi?

Çeşitli güçlü kokular, ışık ve seslerden ağrı sırasında ve öncesinde rahatsızlık duydunuz mu?

MİGREN BELİRTİLERİ

Başın alın, ense, şakak bölgesinde ortaya çıkan tek taraflı şiddetli ağrı.

Ağrı en az 4 saat en fazla 72 saat sürmektedir.

Işığa ve sese daha önce göstermediğiniz hassasiyetin oluşması.

Ağrı sırasında bulantı ve kusmanın olması.

Görmede sorunların yaşanmasından sonra baş ağrısının tek taraflı olarak ortaya çıkması. ( Bu durum auralı migren, yani ağrıdan önce belirtilerin ortaya çıkması durumu olarak tanımlanmaktadır. )

Baş hareketi ve egzersiz ile ağrı şiddetinin artması.

Migrenin kendine has tipik bazı belirtileri vardır. Bunlar migreni, gerilim tipi baş ağrıları ve diğer baş ağrısı türlerinden ayırmaktadır, migrenin tanısı için önemlidir.  Eğer daha önce hiç yaşamadığınız baş ağrısı tipi ve buna eşlik eden belirtiler ortaya çıkarsa mutlaka tıbbi yardım almanız gerekir.

MİGRENE SON VEREN ENDOSKOPİK MİGREN AMELİYATI NEDİR?

Migren tanısı almış ama yaşadığı ağrı atakları için uyguladığı tedavilerden kalıcı sonuç alamamış migren hastaları migren ameliyatı ile ağrılarından kalıcı olarak kurtulabilmektedirler.

Endoskopik migren cerrahisi operasyonu öncesinde plastik cerrah tarafından hastanın durumu detaylı bir şekilde değerlendirilerek ameliyat planlanır. Doktor gerek görürse botoks testi yaparak hastanın bu teste vereceği tepkiyi, ağrı başlangıç noktasının yerini değerlendirir.

Cerrahi operasyon endoskopik teknikle yapılmaktadır. Açık ameliyat yöntemine göre hastaya ve doktora birçok yarar sağlayan endoskopik ameliyat tekniğiyle ağrı başın hangi bölgesindeyse o bölgedeki cilt dokusunda 1 ila 3 santimlik tek kesi açılıyor. Bu küçük kesiden endoskopik mikro kameralarla girilerek atakları tetikleyen sinirlere ulaşılıyor. Bu sinirler ve çevresindeki dokular rahatlatılarak, gevşetiliyor. Serbest kalan sinir dokusu bir daha migreni tetiklemiyor. Ameliyat 1 ila 4 saat arasında tamamlanıyor. Hasta aynı gün taburcu oluyor. Migren ameliyatında iyileşme süreci 4 ila 8 günü buluyor. Hastalarımız 1 haftanın sonunda iş yaşamına dönebiliyorlar. 1 ay içinde migren atakları azalarak kalıcı olarak ortadan kalkıyor.

BEYİNLE İLGİLİ BİR AMELİYAT DEĞİL

Yan etkileri geçici olan migren ameliyatı kesinlikle bir beyin ameliyatı değildir. Kafatası kemiği ile saçlı deri arasında yayılan büyük duyusal tetikleyici sinirlere yönelik bir tedavi işlemidir. Ameliyatın beyin üzerinde hiçbir yan etkisi yoktur.

Migrensiz bir yaşam artık hayal değil.

Sağlıkla kalın.

Plastik ve Estetik Cerrah Doç. Dr. Tayfun TÜRKASLAN

www.migrenameliyat.org

www.facebook.com/migrenameliyati

 
Toplam blog
: 19
: 898
Kayıt tarihi
: 28.11.14
 
 

İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (..