Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

HÜLYA GÜREL Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi

http://blog.milliyet.com.tr/gelisimtakibi

17 Aralık '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Annelere bir gözlük lazım

Annelere bir gözlük lazım
 

Gözlük görüşü düzelttiği gibi, netlikle birlikte çevreyi görüşü de sınırlar!


Gözlük görüşü düzelttiği gibi, netlikle birlikte çevreyi görüşü de  sınırlar!

Sevgili anneler, özellikle okul öncesi dönemde ve ilkokul çağındaki çocuklarınızla ilgili yaşadığınız sorunlara, çoğu zaman anlam veremiyorsunuz değil mi? Çocuğunuza, verdiğiniz sevgiye, gösterdiğiniz özene rağmen karşılaştığınız sorunlardan bunalıyor, evdeki hesabın çarşıya uymadığını görüyorsunuz.

Oysa bilinçli hareket ediyor, önlem alıyor ve hiç hesapta olmayan sorunlarla karşılaşıyorum diyorsanız, hem bir çocuk gelişimci hem de bir anne olarak, size aşağıdaki yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum.

Çocuğumuzu yetiştirirken neleri amaç olarak alıyoruz? O kadar çok amacımız var ki, bu amaçları sınırlandırmadığımızda, kendimize bir yol haritası belirlemediğimizde, karmaşa yaşıyoruz.

Anne olarak uzmanları dinliyor, her an yeni bilgilerle karşılaşıyor, her edindiğimiz bilgiyle yeni amaçlar ediniyor, çocuğumuzla ilgili tüm amaçları gerçekleştirmeye çalışıyoruz. ve yetişemiyoruz. Yetersizlik hissine kapılıp, çocuğumuzu yeterince iyi yetiştiremiyor olmaktan endişe ediyoruz.

Kafamızın içinde çocuk yetiştirmeyle ilgili türlü endişeler taşıyoruz. En basit bir durumda bile alacağımız basit bir karar bizi rahatlatacak, çocuğumuza yol gösterecek olduğu halde, acaba… diyoruz, acaba doğru bir karar mı? çocuğuma böyle yapmam doğru mu? Böyle değil de öyle mi yapmalıyım acaba? Böyle yaparsam çocuğumu kısıtlamış olmaz mıyım? Öyle yapınca da çocuğumun doyumsuz olmasına zemin mi hazırlarım? derken bir öyle, bir böyle endişeler içinde akıntıya kapılıp gidiyoruz.

Bu gidişatın sorumlusu birey olarak biz değiliz. Ya da sebep, anneliğimiz, yufka yürekliliğimiz de değil! Bizler gidişatın sonuçlarıyız. Çocuklarımız da bu gidişatın çıktıları.

Sadece ülkemiz değil, tüm dünya bu çalkantının içinde. Anneler ve çocuklar üzerine, aileler ve çocuk yetiştirmek üzerine derya deniz bir yapaylığın içinde dolanıp duruyoruz.

Doğruyu arayıp bulmaya çalışıyoruz. Niyetimiz sadece çocuğumuzu doğru yetiştirmek! Bu denli temiz, bu denli özenli yaklaştığımız halde, globalleşen dünya düzeninde, bu denli bilgi kirliliğinde, uzman görüşüydü, çağa ayak uydurmaktı, çocuğumuzu geleceğe hazırlamaktı derken, sağırlaşıyor, körleşiyoruz. Hislerimizi duyamaz, gerçeği göremez hale geliyor, bilinçli hareket etmek adına bilinçten gittikçe uzaklaşıyoruz.

Oysa yapacağımız çok basit. Çocuğumuzu kendi kendine yetebilen, mutlu bir çocuk olarak yetiştirmek! Bunu yaparken çevreden olabildiğince az etkilenmek ve kendimizi, çocuğumuzu belli sınırlar içerisinde tutmak!

Tüm yapmamız gereken bu. Zihnimizi, yaşantımızı yalınlaştırmak. Gereksiz  her tür bilgi ve alışkanlıktan kurtularak, akıntıya kürek çekerek, sınırlayarak, kendi dünyamızı yaratmalı ve çocuklarımızı bu basit dünyada yetiştirmeliyiz. Üstelik bunu yapmak, akıntının içinde kaybolmaktan çok daha kolay ve çok daha doyurucu. Mutluluğu bize getirecek olan da bu basit eylemde gizli!

Çocuğumuzun mutluluğu, kendi mutluluğumuz; kendi aile düzenimizi oluşturup, bu sınırlar içinde kalmamıza bağlı diye düşünüyorum. Yoksa çevremizdeki her mekan, her ürün, her aktivite bizi davet ederken, her uzman bizlere öğretilerde bulunurken, kendi ailemize kendimiz sahip çıkamazsak, her daveti bir görev addedip,  yetişmeye çalışırsak, yaşama zevkinden mahrum olup, çocuk yetiştirmenin vereceği gururdan yoksun kalabiliriz!

Çevrenize bir de bu açıdan baktığınızda, bu akıntının içinde doğruyu bulamadığı için nice yitip gitmiş, emektar ve fedakar annelerle, onların emeklerini boşa çıkaran, darmadağın genç bireyleri görebilirsiniz. Ne bizden çok uzaktalar, ne de sayıları görünmeyecek kadar az! Yeter ki bakmasını bilin ve  uyanın…

 

Hülya GÜREL

Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi

 
Toplam blog
: 2
: 224
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

İstanbul Bakırköy Kız Meslek Lisesinin ardından Konya Selçuk Üniversitesinde Çocuk Gelişimi ve Eğ..