Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '14

 
Kategori
Antalya
 

Antalya Altın Portakal'da sanata sansür!

Antalya Altın Portakal'da sanata sansür!
 

Sanata sansür!..

Sanata sansür olur mu demeyin!

Burası Türkiye, heykellerin “Ucube” olduğu yerde, sanata niye sansür olmasın!

Ülke olarak Abdülhamit döneminde bile az rastladığımız sansürler, “İleri Demokrasi” kisvesi altında ve “Yeni Türkiye” söylemi ile halka yutturulmaya çalışılıyor.

Biz gelelim sansür’e:

Bu kez sansür bizim buralardan!

Antalya Altın Portakal Film Festivali, fıtratında olduğu üzere yine bir skandalla gündemde! Dedik ya işin fıtratında mutlaka bir skandal olacak! Böylece ilimizi yönetenler bir şekilde ülke gündemindeki yerlerini alacaklar. Tıpkı reklamın iyisi, kötüsü olmadığı gibi…

Bu kez skandalın konusu hayli ciddi:

Sansür!..

Festival yönetimi daha önce Documentarist’te ödül alan, İstanbul Film Festivali ve Adana Altın Koza Film Festivali’nde gösterilen Reyan Tuvi’nin yönettiği Gezi belgeseli ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’i ön jüri tarafından belgesel yarışmasına seçmesine rağmen yarışma programından çıkardı.

Filmin çıkarılma nedeni; “TCK’nın 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva etmesi!

Bu kararı nasıl öğrendik?

Berke Baş, Ayşe Çetinbaş ve Seray Genç ‘ten oluşan 51. Altın Portakal’ın ulusal belgesel yarışması ön jürisinin basın açıklamasıyla!

Bu açıklamayı yakından takip eden birisi olarak, Antalya adına üzüldüm.

Gelelim açıklamanın detaylarına:

Açıklamada “Bir belgesel filmin içeriği ne olursa olsun TCK’ya göre değerlendirilmesinin tehlikesine” vurgu yapılarak, şöyle deniliyor.

51. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması ön jürisi olarak, festivale başvuran belgesel filmler arasından bizden talep edildiği üzere 15 filmi yarışmaya değer bulduk ve festival yönetimine bildirdik. Festival yönetimi tarafından kamuoyuna açıklanan yarışma filmleri listesinden seçmiş olduğumuz ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ belgesel filminin “Türk Ceza Kanunu’nun 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği” gerekçesi ile çıkarılmış olduğunu öğrendik.

Biz ön jüri olarak, bir belgesel filmin içeriği ne olursa olsun TCK’ya göre değerlendirilmesini ve listeden çıkarılmasını bir sansür olarak niteliyoruz. Böyle bir durumu kabul edilemez bulduğumuzu festival yönetimi ile paylaşmamıza ve bu durumun düzeltilmesini talep etmemize rağmen, festival yönetimi bu kararını değiştirmemiştir. Bu şartlarda, böyle bir sansürün hiçbir şekilde parçası olmayacağımızı ifade ederek bu kararı tanımıyoruz.

Basına ve kamuoyuna duyurulur.”

Söylenecek sözü olan varsa durmasın söylesin.

İşte “Yeni Türkiye”nin gerçeklerinden birisi..!

İşte “İleri demokrasi”nin geldiği nokta..!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..