Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '12

 
Kategori
Siyaset
 

Anti-Kapitalist Müslüman Gençler ve İslam üzeri sol romantizm sosu

Anti-Kapitalist Müslüman Gençler  ve İslam üzeri sol romantizm sosu
 

Ayetli, hadisli bir çağrı metni ile sosyal paylaşım sitelerinde örgütlendiler ve  Türkiye’nin gündemine girmeyi başardılar.

“Anti-Kapitalist Müslüman Gençler”, 1 Mayıs’ta Fatih Camii’nde buluşarak işçilerin, emekçilerin, AVM’lerde yananların cenaze namazını kılacaklar, ardından Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçecekler.

Aralarında farklı etnik ve dini kökenden gençler, ateistler, sokak çocukları, işçiler, öğrenciler olmak üzere yaştan her kesimden insan var.

“1 Mayıs hakkı müdafaa günüdür” sloganı ile yola çıktılar,

“Adalet, özgürlük ve eşitlik için” , “işçinin, emekçinin, işsizin, yoksulun ve mahrumun hakkı için” , “asgari ücret azami köleliktir demek için” , “Hrantlar, Uludereliler/Roboskililer, Ceylanlar ve daha niceleri hangi suçlarından ötürü öldürüldü demek için”, “Baskı ve sindirmeyle yok sayılan Kürt Halkının talepleri, taleplerimizdir demek için” sloganları ile bir hayli destekçi ve sempatizan topladılar.

İslami kesimin ideologlarından İhsan Eliaçık'ın ofisinde çalışmalarına devam ediyorlar.

En çok kızdıkları “Arkanızda kim var?” sorusu. ABD? Cemaat? İran? Ak Parti? Hiçbir devlet, kuruluş ya da siyasi iktidarın yanında ve arkalrında olmadığını ısrarla dile getiriyorlar.

Kuran’daki bazı ayetlerin yorumlanmasından yola çıkarak İslam’ın esas olarak sosyal adaletçi bir düzenden yana olduğunu söylüyorlar. Kapitalizmle İslam’ın taban tabana zıt olduğunu savunuyor ve düzeni eleştiriyorlar. AKP’yi de piyasacı İslam olarak tanımlayıp eleştirisini yapıyorlar.

“Emek, adalet, özgürlük, eşitlik, barış gibi sloganlar sadece sol sosyalist sloganlar değil. Bu sloganların hepsi insanlık tarihi boyunca atılmış, insanların ortak sloganlarıdır. Bu sloganlar, Kuran’ın da temel şiarlarıdır.” diyerek Sosyalizm ve İslam’ı sentezlemeye çalışıyorlar.

İlginç bir oluşum, bir o kadar da eleştirilere gebe…

Sosyal adaleti ön plana çıkardıkları için bazı solcular tarafından önemseniyorlar.

Dinin ve İslam’ın toplumsal hayatı düzenleyen bir ideoloji olarak güçlenmesi ile birlikte, yine İslam’ın kendi içinden alternatif yorumlar geliştirdiğini söyleyenler de var.

Ben, kendisini solda görenlerin önyargısız incelemesi ve takip etmesi gereken bir oluşum olarak düşünüyorum. Emek sömürüsüne doğru noktadan bakıyorlar ancak sosyalizmin sınıfsız toplum olgusunun yerine İslamı yerleştirmeleri diyalektiğe ters düşüyor. Diğer yanda günümüzde her anti-kapitalist yaklaşımı sosyalizmle açıklamak da yeterli olmuyor.  

İslam’ın veya herhangi bir dinin doğru ve adil bir toplum düzeni getirebileceğine de inanmıyorum. Bilimselliğe inanırım.

Anti-Kapitalist Müslüman Gençler’in, İslamla sosyalizmi nasıl sentezleyecekler çok açık ve net  değil. Sadece slogan üretmekle bu işlerin yürümeyeceği konusunda eski solculardan alacakları çok dersler olmalı. Ancak kendini “Önce Müslüman” olarak tanımlayanlar için sosyal adalet vurgusunu öne çıkaran doğru bir alternatif olabilir.

Benim bildiğim İslam, diyalektik biçimde yorumlanmaz, yorumlanırsa da “İslam üzeri sol romantizm soslu” bir oluşum olarak kalır gibi geliyor.

Anti-Kapitalist Müslüman Gençler’e “Önce Namaz sonra 1 Mayıs” hareketinde ve “Kapitalizmle Mücadele Korteji” nde başarılar dilerim.




Anti-Kapitalist Müslüman Gençler ne diyorlar? Söylemlerini önyargısız olarak takip ediyorum...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=422311984445706&set=a.422311634445741.105334.162907237052850&type=1

 

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..