Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Antrikot pişirme ve püf noktası...(mühürleme)

Antrikot pişirme ve püf noktası...(mühürleme)
 

alıntı


Dün iftar menümde antrikot vardı, antrikot pişirmenin püf noktaları var tabii ki...

Antrikot her hayvanda 1.75 kg, ya da 2,63 kg aralığında bulunur. Dananın sırt kısmından elde edilir. Bu eti genelde bilenler alır, yani özellikle ister. 

Aşağıda ki bilgi TV'da etle ilgili görüşlerini anlatan kişiden alıntıdır. Kasap diliyle anlatım..

Pirzola (Antrikot): Pirzola ile antrikot dananın sırt bölümünde bulunur. Pirzola etin kemikli, antrikot ise kemikten arındırılmış kısmı... Eğer dana küçükse pirzola olarak kemikli şekilde kesilirken, büyükse kemiksiz olarak dilimlenir ve "antrikot" adını alıyor. Sırt ikiye bölündüğünde, ön kısımdan antrikot ve dana pirzola yapılırken, arka kısmından ise kontrfile ve bonfile çıkıyor. 400 kiloluk bir danadan yaklaşık 6 kilo pirzola et, 4 kilo antrikot çıkıyor. Mangal yapmaya uygun olan en kaliteli biftek eti... "

Bundan sonrası benim dilimle, tecrübemle olacak.

Antrikot alırken kasabınıza dilimledikten sonra sakın dövdürmeyin, çok önemli.

Eve geldiniz tavada yapacaksınız, şimdi başlıyorum püf noktaları ile anlatmaya...

Tavanız iyice kızsın, içine çok az yağ damlatın eti kızgın yağın üzerine koyun ve ateşin altını hiç kısmayın.(kısarsanız et suyunu verir, artık o eti ne pişirin, ne de yiyin) 2 dkika ile 4 dakika arası yanan ocağınıza bağlı alt süt edin orasıda renk değiştirince, tekrar altsüt edin o arada az deniz tuzu ilave edin, siz şimdi ne yaptınız biliyor musunuz? Eti mühürlediniz, yani asıl lezzet katan suyun dışarı çıkmasına izin vermeyerek. Bundan sonra istediğiniz şekilde pişirin, karabiber ve tuzdan sonra piştiğini anlamak için kürdanı etinize batırın eğer ete yapışmıyorsa pişmiş demektir.

Aman siz siz olun ete bıçak, çatal vs batırmayın içindeki özsuyu dışarı çıkarırsınız, o eti artık yemek anlamsız olur. Yani etin içindeki sudur yediren ve lezzetlendiren.

Etin son aşamasında kekik serpip kapak kapatarak demlenmeye bırakabilirsiniz. (kekiği önce katarsanız eti karartırsınız)

Tavadan etleri aldıktan sonra çeri domatesiniz varsa atın içine, yeşil biberlerle beraber altüst edin. Yanına servis için hazır olsun. Domatesi o şekilde ateşte bir iki dakika öldürürseniz içindeki faydalı olan madde likopen açığa çıkar

Domates Faydaları (Yararları) ve Tıbbi Etkileri

Kan basıncı yani tansiyonu düşürücü etkisi vardır. Gribi de önleyen bu şifalı bitkinin özellikle kış aylarında hormonsuz olarak yetiştirilenleri tercih edilerek tüketilmelidir. Vücutta eksik halde bulunan likopen, karoten ve karoten bileşikleri bu bitkiden karşılanır. Böylece grip, nezle gibi hastalıklara sebep olan bakterilerin faaliyetleri azaltılabilir. İçinde bulunan karoten maddesi yaşlanmayı geciktirici bir etkiye de sahiptir. Bu sebzeyi yiyen kişilerde yaşlanmanın geciktiği görülmüştür. Yaşlandırmayı geciktirmesi dedomates faydaları arasındadır. Damar sertliğini de gidermeye yardım eder.

http://www.sifalibitkitedavisi.com/domates-faydalari-nelerdir.html

sizler için...

Afiyetle yiyiniz.

Hayırlı ramazanlar ve iftarlar...

Son kararlarınız hep mutluluk versin!

 
Toplam blog
: 59
: 22888
Kayıt tarihi
: 10.11.11
 
 

''Küçük bahaneler, büyük iyiliklere engel olur...'' ..