Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '14

     
    Kategori
    Üniversitelinin Sesi
     

    Apolitikleşme ve üniversite

    Apolitikleşme ve üniversite
     

    Zaman hızla akıp geçiyor.Geçtiği bu süreçte gençlikten de çok şey götürüyor. 70 li 80 li yıllarda öğrenci olmanın  verdiği haz kattığı birikim,örgütlü olmanın tadı oldukça başkaydı. Lise sıralarından son derece apolitik gelen bu gençler üniversite sıralarında politik kimliği kuvvetli bireyler ,en kötü ihtimalle iyi birer okur oluyorlardı. 

    Üniversite kavramının son derece yozlaştığı, içinin boşaltıldığı bir sisteme doğru yol almaya başladık. Hele ki akademisyenleriniz de 80li yılların öğrencileri değilse vay halinize. 

    Üniversiteler belki özerk olmaları sebebiyle belki de içinde ilimle bütünleşen insanların olması sebebiyle her zaman özgürlük kavramını çağrıştırırdı. Bu güzel hatta günümüzde kullanmaktan bir okadar korktuğumuz kavramın varlığını üniversitelerde de yitirdik.

    Akademisyenler sınıflar da en ufak bir tartışmada " gençler lütfen siyaset yapmayalım,burası meclis değil" diyerek tartışma ortamını yerle yeksan ediyorlar. Türkiye gündemiyle ilgili tartışmanın yalnızca mecliste olması gerektiği algısı yaratarak biz gençleri ben odaklı bir ruh haline sürüklüyorlar.

    Türkiye de üniversitelilerin politikaya ilgisiz olduğunu söyleyebilir miyiz? Bunu söylemek gençlere haksızlık etmekten öteye gitmeyecektir. Okul yemekhanesinde yemekler kötü çıktığı zaman, beklenmeyen vize sonucuna itiraz edildiği zaman, kantindeki çay fiatına zam geldiği zaman hep birlikte başkaldırıyoruz. Politikleşmemize imkan vermeyen sisteme inat bizler üniversiteleri politikleştiriyoruz.

    Eşitlikçi ve özgürlükçü bir tartışma ortamı üniversiteler de senden olmayana tahammülü öğrenmenin biricik yoludur. Herhangi bir güruhun elinde dönmeyen tarafsız okul kulüpleri bunun için büyük fırsattır. Aslolan bu fırsatın 'fırsatçıların' eline geçmemesidir.

    Bizi dünyayı değiştiremeyeceğimize inandırmaya çalışan bu sistemde umutlarımıza ve hayallerimize daha sıkı sarılmak zorundayız. Grup yorum nasıl sesleniyor insanlığa;

    " Madem ki insandır düşleri gerçek yapan

     Kurabiliriz ozaman dünyayı yeni baştan"

    Velhasılıkelam sayımız az değil. Üniversitelerde gençleri apolitik, duyarsız , bedel ödemekten korkan ders kitaplarının dışında sorgulama yetisini kullanmayan birer robot haline dönüştüren bu düzene rağmen aydınlık günler için ayak direyeceğiz...

     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 2391
    Kayıt tarihi
    : 10.08.14
     
     

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi hukuk fakültesi üçüncü sınıf öğrencisiyim. Siyasi tarih, politika üzer..