Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '16

 
Kategori
Trafik
 

Araçlardaki hız limiti güvenli sürüş hızıdır, ne olursa olsun dersen istediğin gibi git

Araçlardaki hız limiti güvenli sürüş hızıdır, ne olursa olsun dersen istediğin gibi git
 

Hız limiti şehir içi 50, şehir dışı 90 km. İnsanlarımızda “Araç bu kadar hızlı gidebiliyor ya da trafik bu kadara hıza izin veriyor” algısı oluşabilir. Şehir içi 50 km hız limiti olan bir araç istense 150 km de gidebilir ama senin 50’le gitmen isteniyor.

Yarış pistinde 250-300 km’lerden bahsediliyor. Yani araçlar bu hızla da gidebiliyorlar. Ancak yollar pist değil. Pistte yol adı üzerinde pist. Sürücü pilot. Araç bu iş için dizayn edilmiş ve dediğimiz gibi orası yol değil yarış pisti.

Arabanın yapacağı azami hız başka, senin yapabileceğin hız başka. Bir de aracın aslında 150 hatta 200 km hız da yapabileceğini söylüyoruz. Tamam, bu doğru ama 90 km ile gideceksin denilmesi “Bu araçlar ancak bu hızla güvenli gider” anlamındadır.

Tabi bu, araç açısından böyle. Bir de sürücü ve yol var. “Ancak bu hızla gidilirse araç kontrol edilebilir” deniliyor. Bu km rastgele tespit edilmemiş. Sürüş tekniği ile ilgili bilimsel çalışmaların sonucu.

Kişi bu kadar sürati mi(şehir dışı 90 km) kontrol edebilir? Saatte 200 km.yi kontrol edemez mi? Çok özel imal edilmiş bir araçla gitmiyorsun, bu araçlar böyle. Tecrübesi ortada, kazaların çoğundan hız sorumlu.

Tabii ki yol ve arazi şartları (belki rüzgâr, yağmur vs de)belirleyici. Otobanda 110 km örneğin. Şehir içi yolların durumu ortada, bence 50 bile fazla. Cadde ve sokaklarda insanlarla arabalar yan yana gidiyor. Her an yola çıkan birine çarpman olası. Saniyelik refleks de zor. Belki çarptıktan sonra durursun.

Ya nasıl gidersen git, bu hız sınırları senin kendi güvenliğin ve diğer insanların güvenliği için. Denenmiş, bu arabalarla bu yollarda bu kadar. Ama bu, bu hızda gidilir anlamına gelmez. Özel yollar, özel sürücü, özel dizayn edilmiş araç durumunda hız limitleri değişir. Ben insanların daha yüksek hızları kontrol edebileceğini düşünüyorum.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..