Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '06

     
    Kategori
    Kültür - Sanat
     

    “Çakkıdı Çakkıdı”: Yoksa popüler kültür o kadar da kötü bir şey değil mi acaba?

    “Çakkıdı Çakkıdı”: Yoksa popüler kültür o kadar da kötü bir şey değil mi acaba?
     

    Bu yaz erotizme arsızca -cesurca da okunabilir- gönderme yapan bir şarkı herkesin diline düşüverdi. Aslına bakılırsa erotizm, nakarattaki ‘hoplatma’ kelimesine sığacak kadar sınırlı Kenan Doğulu’nun Çakkıdı isimli şarkısında. Ancak cinsellikle kurulan bu temel ‘hoplatma’ ilişkisi, pornografik bir lezzet olarak ergenlikten henüz çıkmış tazelerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Bu ilgiden Kenan Doğulu’nun bolca nasipleneceği de kesin elbette.

    Adı geçen tazeler… Onlar ki Özal Türkiye’sine doğdular, yaşları yirmi olmadan internetle tanıştılar, cumhuriyetimizin “yukarıdan aşağı” örgütlenen kültür politikalarını yaşamlarında fazlaca hissetmediler. “TRT’nin Altın Makası” denilince belki de akıllarına hala gerçek bir makas geliyor. Ergenlik bunalımını atlatırken, Mahzun Kırmızıgül’ün ‘şerrrrrrefsizler’ diye haykırdığı şarkısından medet uman kolejli kız, ağabey ya da ablasının o şarkıya gösterdiği iğrenmeye varan tepkiye hala bir anlam veremiyor. Bir şarkı neden böylesine bir nefreti hak edebilir ki?

    O kolejli kız üniversiteye başlayıp, ülkenin münevverleriyle de tanış olduğunda, büyük bir ihtimalle bu nefretin Müslüm Gürses düzeyinden Sezen Aksu seviyesine kadar çıkabileceğini de gördü sonradan.

    Popüler kültürün en güzide maşası olan pop müzik, Türkiye’de hep eleştirildi. Cumhuriyet’in neredeyse dayatmaya varan “yüksek kültür” politikası, kimliğinin hiç değilse bir parçasını ‘elit’ olarak tanımlayanların popüler kültüre düşmanlığını hep besledi. Oysa elitlerin işi oldukça zordu. Önce köy enstitülerinde yeterince batılaşamamış köylülerin tek sesli türkülerini çok sesli hale getirmeleri, sonra kentleri boğan arabeske acısız bir yorum bulmaları gerekecekti. Ama olmadı, maya bir türlü tutmadı. Tam da Orhan Tekelioğlu’nun ‘Halk Zevki’ adlı kitabında dediği gibi, ‘aşağıdan yukarı modernleşme’ pop müzikle birlikte kentin merkezine yerleşti sonunda. Bu sürecin tamamlanıp tamamlanmadığını kestirmek şimdilik olanaklı değil gibi görünse de, Türkçe Pop ile başladığını söylemek mümkün.

    Arabesk kent merkezine taşındı, ilk önce adını değiştirdi: Türkçe Pop.

    Artık A ve B sosyo-ekonomik statü grubu hiç utanmadan İbrahim Tatlıses dinleyip eğlenebiliyor. Aydınlar, arabeskin ikonu sayılabilecek olan Müslüm Gürses’i alıp bir başka forma sokabiliyorlar. Yıllarca aşağılanan lahmacun-urfa-adana üçlüsü, modernize edilip Tike’de gurmelerden alkış alıyor.

    Türkiye, “yukarıdan” kabul edemediği modernleşmeyi, “aşağıdan” gayet kolay kabul edebiliyor. Bu gerçekle yüzleşmek çok kolay olmasa da, reddetmek olanaksız.

    İyi de bu gerçek neden bu kadar acıtıyor ki birçoğumuzu? İşte Kenan Doğulu, işte ‘Çakkıdı”… Şarkı, pop müzik tanımına tam anlamıyla uyuyor. Biraz elektronik, biraz hip-hop, biraz da şark… Müzikalitesi hiç de kötü değil, hatta epeyce iyi. Ama daha önemlisi sözleri…

    Daha ilk notalarda kentten kaçma hevesindeki aydınlara göz kırpıyor şarkı:

    <ı style="mso-bidi-font-style: normal">Buralardan hemen gidesim var
    Yeniden başlama hevesim var
    Ne varsa attığım içime
    Cart diye emesim var

    Bu kadarla da kalmıyor elbette. Mevcut düzeni eleştiren hemen hemen herkesin kalbini çalacak bölümleri de var bu şarkının. Biraz Varoluşçu, zaman zamansa Epikürist hatta:

    <ı style="mso-bidi-font-style: normal">Çat diye çatlamak üzereyim
    Neresinden tutup da düzeleyim
    Ortağı olmuşum düzeneğin
    Kendimi boğasım var

    Aman hadi kalk kaynaşalım kız
    Çakkıdı çakkıdı oynaşalım kız
    Azıcık alttan azıcık üstten
    Hoppidi hoppidi hoplatalım kız

    Bunlar benim fikrim mi
    Kısa metraj filmim mi

    <ı style="mso-bidi-font-style: normal">İirfanım mı ilmim mi
    Yuh diye sövesim var

    Zihin oyunlarım mı
    Resmi duyumlarım mı
    Koyun uyumlarım mı
    Kah kah gülesim var

    Hiç umut yok mu her şey boş mu?
    Dünya alem dut gibi sarhoş mu?

    Şimdi elinizi vicdanınıza koyup kendinize söyleyin, eğer Türkçe Pop’un ulaştığı son kavrama noktası burasıysa, yukarıdaki şarkı sözleri doğru soruları sormayı başarıyorsa-ki başarıyor-, o dimağı tazecik gençlerin diline bu şarkı sözleri pelesenk olabiliyorsa, gerçekten bu kadar kötü mü bu popüler kültür?

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1319
    Kayıt tarihi
    : 09.07.06
     
     

    Eğitimim Kimya Mühendisliği üzerine. Ancak mesleğimi hiç yapmadım. Uzun yıllar medyada çalıştım. Yer..