Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '17

 
Kategori
Futurizm
 

'Robotlar'ın insanları öldürebilme ihtimali hakkında!

'Robotlar'ın insanları öldürebilme ihtimali hakkında!
 

2015 İngiltere yapımı "Ex Machina" filminden bir sahne. (IMDB:7.7)


Avrupa Parlamentosu ‘elektronik insan’ kimliği vererek bilinç seviyesi yükselmiş robotları kontrol altında tutmayı planlarken; diğer yanda kurgusal dünyada olup bitenler gerçeğe biraz daha yakınsıyor. 46 yıl önce çekilen “West World” filmi, 2016’da bu sefer TV dizisi olarak gösterime girdi. “Robotlar bir gün insanları öldürebilir mi” gibi bir soru 46 yıl önce ütopik gelirken, bugün “yapay zeka”nın ivmelendiği gerçeklikte daha somut bir hüviyete sahip.

Hayatı kolaylaştırma manifestosuyla tasarlanmaya başlayan, yıllar geçtikçe akıllanan ve bilinç düzeyi artmaya başlayan “robotlar”ın gelecekte insan hayatı için bir tehdit oluşturabilme ihtimaliningerçekte ne kadarolduğu şu an pek çok çevrede konuşulageliyor.

Ocak 2017’de Avrupa Parlamentosu (AP); robotların insanlarla olan ilişkilerini kurallara bağlamayı hedefleyen bir karar tasarısını onayladı.

Robotlara "elektronik insan" kimliğiyle yasal statü verilmesi tartışmaya açıldı. Amaç; robot-insan ilişkilerinde ‘insan güvenliği’ni en üst seviyede tutmak.

Şu an “robotlar”; insan bilincine henüz erişebilmiş değiller ama “yapay zeka” üzerindeki çalışmalar günden günden derinleşmeye devam ettikçe bu durum çok da uzak görünmemekte.

Bu noktada robot tasarımcılarına, gerekli durumlarda kullanılmak kaydıyla, “robotların kendini imha tuşu” eklenmesi önerildi. Teoride, bir robot bir insanı öldürmeye kalktığında, robotun içindeki elektronik sistemin hızla kendini imha etmesi ve insana en ufak bir zarar vermemesi gerekiyor. Tasarım aşamasında bu ön koşulun muhakkak göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Cinayet işleyen bir insanın, kendi zihninde ürettiği mazeretleri gelecekte bir robotun da aynı şekilde üretmeyeceğini bilim insanları garanti edemiyor.

Robotların olası yaşayacağı sistem hatalarında ya da hack’lenme durumlarında nasıl davranacağı, ne tür davranışsal tepkiler vereceği de öngörülememekte. Özetle; “Risk oranı” tahmin edilemez seviyede.

Diğer yandan gerçek dünyadan kurgusal dünyaya geçildiğinde bu alan ile ilgili, ‘yapay zeka’ ile akıllanan ve belli bir bilinç düzeyine ulaşan robotları konu edinerek yazılan ve çekilen onlarca roman ve film olduğunu görülüyor.

Bunların en yakın örneği Ekim 2016’da yayın hayatına başlayan, henüz ilk sezonu ve 10 bölümü gösterilen “West World – Batı Yakası” isimli bilim kurgu gerilim türündeki dizi.

“West World”; 46 yıl önce ABD’li Michael Crichton’un yazıp yönettiği aynı isimli sinema filminin günümüz teknolojik imkanlarıyla daha gösterişli bir uyarlaması.

Dizide; etik açıdan, kimi konuları ele alma açısından ve felsefi açıdan çok sayıda değerin içi boşaltılmış. Bunu şimdilik bir yana bırakıp teknik ve kurgusal açıdan ele almak gerekirse, dizide tasarlanan robotların gerçek insandan görünüşte hiçbir farkı yok. Hepsinin kendilerine öğretildiği kadar bir bilinç düzeyleri ve hikayeleri var. Ama kendilerine yüklenen hikaye ve bilinç düzeyi zaman zaman çatışma yaşayabiliyor. Ve bu çatışma insanlar için tehdit unsuru hâline gelebiliyor.

Diziyi ve benzer türde yapımları seyredince Avrupa Parlamentosu’nun attığı adım daha anlamlı hâle geliyor.

Çamaşırların derelerde kül ile yıkandığı zamanlardan, “keşke çamaşırlarımız kendi kendine yıkansa” diye hayal kuran birini çamaşır makinasına koyup yıkamaya kalkabilecek robotların varlığından endişe edildiği zamanlara… :)

 
Toplam blog
: 3
: 469
Kayıt tarihi
: 05.02.17
 
 

"Edebiyat - Teknoloji - Sanat - Bilim Kurgu" alanlarının kesişim kümesinde insanı ve kabiliyetler..