Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '19

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

12 Kolay Hafıza Egzersizi

Keskin bir hafızaya sahip olmak iş ve eğitim dahil olmak üzere çeşitli yaşam alanlarında büyük bir avantaj olabilir. Bir şeyleri hızlı bir şekilde hatırlamayı başarabiliyorsan, işleri daha hızlı halledebilir ve yapman gereken diğer önemli şeylere daha fazla vakit ayırabilirsin.

Bu aynı zamanda okulda ve işte daha üretken olmanın yollarından biridir. Ayrıca, keskin bir hafızaya sahip olmak kendine olan güvenini arttırır. Bu tür bir hafızaya sahip olduğun zaman kendini daha iyi hissedersin. Bu, uzun vadede kariyerin için de faydalıdır. Hafızanı güçlendirmek istiyorsan aşağıdaki önerilerimi dikkate alabilirsin.

1. Zihinsel matematik

Fırsat bulduğun zaman zihinsel matematik yapmaya çalışabilirsin. Örneğin, bir şey satın alabileceğin bir mağazada olman durumunda alacağın ürünlerin toplam fiyatını hesaplamaya çalışabilirsin. Böylece beynini çalıştırmış ve onu aktif tutmuş olursun. Kısa süre içerisinde hafızanı daha keskin hale getirebilirsin.

2. Kafiye oyunları

Kafiye oyunları hem eğlenmek hem de öğrenmek için ideal bir yoldur. Bir karmaşık kelime gördüğünde veya duyduğunda onunla bağlantılı kafiyeli kelimeler hatırlamaya çalışmalısın. Bu, işleri daha hızlı hatırlamana izin vererek uzun vadede sana katkı sağlayacaktır. Bazı şeyleri çok daha kolay hatırlar hale gelebilirsin.

3. Kelimelerle oyun

Kelime oyunu belleği güçlendirmek için kullanılan en eski tekniklerden biridir. Ne zaman yeni bir kelime bulsan onunla oynamaya çalışabilirsin. O kelimeyle ilgili eş anlamlı kelimeleri hatırlamayı denemelisin. Bu küçük egzersizler hafızanı güçlendirmede sana ekstra katkı sağlayabilecektir.

4. Hatırlama becerileri test etmek

Bir kişiyle buluştuğun zaman basit bir şekilde onlarla önceki etkileşimlerini hatırlamaya çalışabilirsin. Onlarla ilk kez karşılaştığında neler olduğunu hatırlamak için çaba göstermelisin. Hobilerini onlarla ilişkilendirmeye çalışmalı veya geçmişleriyle ilgili küçük ayrıntıları hatırlamaya çalışın.

5. Tat alma duyuları test etmek

Hafızanı geliştirmede sana çok yardımcı olabilecek basit bir alıştırma ise tat alma duyularını test etmektir. Ne zaman fırsat bulursan yeni bir şeyler yemeyi denemeli ve sonra o yemeğin temel bileşenlerini tanımlamaya çalışmalısın. Bu sayede duyularını genç tutabilir ve hafızanı güçlendirmeyi başarabilirsin.

6. İsimleri ve numaraları ezberlemek

Telefon numaralarını girmek ve bir kişinin adını onlarla ilişkilendirmek, hafızanı artırmak için iyi bir yol olabilir. Bu sevdiklerin için de kullanışlı olabilir. Örneğin, numaralarını anında hatırlatarak onları etkilemeyi başarabilirsin. Telefonuna bakmamaya çalışmalı ve verileri kendi hafızandan almaya çalışmalısın.

7. Uzun hikaye hatırlamak

Uzun bir hikayeyi hatırlamak hafızanı geliştirmene yardımcı olabilir. Örneğin, arkadaşlarınla birlikte oturuyorsan yıllar önce meydana gelen bir olayı hatırlayabilir ve anlatabilirsin. Bu, hafızanı geliştirmene yardımcı olurken aynı zamanda arkadaşlarınla bağlantı kurma konusunda sana destek olacaktır.

8. Bulmaca çözmek

Bulmacalar, beyninin mantıksal düşünme becerilerini geliştirmek için özel olarak tasarlanmışlardır. Ek olarak, bulmacalar mantık ve rezonans yapma yeteneğini de geliştirebilir. Bulmacalar herhangi bir dış yardıma ihtiyaç duymadan çözebileceğin şeylerdir. Üstelik bunlara erişmek oldukça kolaydır.

9. Satranç oynamak

Satranç, beynini keskinleştirme konusunda sana yardımcı olabilecek harika bir oyundur. Çünkü satranç belirli bir zamanda olası birçok hamlenin bir kombinasyonuna sahiptir. Satranç oynamak her zaman rakibinden bir adım önde olmanı gerektirdiğinden harika bir egzersiz görevi görür. Ek olarak, satranç aynı zamanda mantıklı bir şey yapma yeteneğini geliştirmene yardımcı olacaktır.

10. Zihinde görseller oluşturmak

Hafıza söz konusu olduğunda resimler kelimelerden daha kullanışlı olabilir. Bu nedenle, öğrenmek istediğin her yeni şey için zihninde bir resim oluşturmaya çalışmalısın. Bu, işleri daha hızlı hatırlamana ve hafızanı güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Bununla birlikte özellikle yeni kelimeler öğrendiğin zaman bu yöntem oldukça işine yarayacaktır.

 

 
Toplam blog
: 12
: 843
Kayıt tarihi
: 04.10.16
 
 

Merhaba, Adım Kaan. Amacım insanlara hayatlarını iyileştirmek ve güzelleştirmek için ihtiyaç duyu..