Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '09

 
Kategori
Güncel
 

2010 emekli maaş zammı

2010 emekli maaş zammı
 

msn den emekliler


Zonguldak Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği basın açıklaması yaptı; Basın açıklamasında taleplerini dile getirmişler.

Ancak; 5510 Sayılı SGK kanununun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen maddesinin hikayesi tam Türkiye’lik bir komedi.

Eski Kanunda emekli maaşlarının hesaplanması hakkındaki usul ve esasları düzenleyen madde; prime esas kazançlar konusunda çok büyük bir ayıp vardı.

5510 sayılı yasa ile bu düzeltilmeye çalışıldı. Eski yasada memurların prime esas kazançları baz memur maaşı üzerinden prim ödüyorlardı. Baz maaş dışındaki kazançlarından prim ödemiyorlardı. Ancak emekli maaşları hesaplanırken tüm kazançları üzerinden emekli maaşları hesaplanıyordu. Yani baz memur maaşını 3300, 00tl var sayarsak, baz maaşlarından prim ödüyorlardı. 10000, 00tl-15000, 00 memur maaşı alan üst düzey memurlar 3300, 00tl üzerinden prim ödüyorlar, ancak emekli maaşları hesaplanırken 10000, 00tl-15000, 00tl üzerinden hesaplanıyor.

Anayasa mahkemesi iptal ettiği 5510 sayılı SGK yasasının ilgili maddesinde ‘kazanılmış haktır’ gerekçesiyle üst düzey yöneticiler ‘primini ödemediğimiz kazançlar üzerinden hesaplanmış emekli maaşını alırız kardeşim’ demiştir. Bu yüzden memurların emekli maaşlarının ödedikleri primlerin karşılama oranı %32 dir. Buradan ortaya çıkan SGK açıklarının bedelini 500, 00tl emekli maaşı alan maden işçi emeklisine ödetilmeye devam ediliyor.

İşte Zonguldak işçi emeklisi kamuoyuna sesleniyor

“5510 sayılı SGK kanunu 2006 yılında yürürlüğe girmiş olmasına rağmen, emekli maaşlarında adaleti sağlayamamış, eski emekli yeni emekli ayrımını derinleştirmiştir.

Kanunun yürürlüğe girdiği günden itibaren ortaya çıkan eski emekli yeni emekli adaletsizliği; kamuoyu ve özellikle yetkililer tarafından bilinmesine rağmen henüz bir çalışma ortaya konmamıştır.

1993 yılından beri İlimizde çalışanlar kamu kurumlarından resen emekli edilerek İlimiz emekli kenti haline dönüştürüldü. En çok emekli olan İl olarak; kamuoyuna, tüm siyasi Partilere ve özellikle yetkililere sesleniyoruz.

Öncelikle; bu güzel Ülkemizin güvenliği için, kutsal askerlik görevini yapmaktan başka bir sorumluğu olmayan askerlerimize kurşun sıkan hain elleri şiddet ve nefretle kınıyoruz. Şehitlerimize Allahtan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.

Son zamanlarda basında çıkan haberler göre; 2010 yılı başından itibaren emeklilerin 1999 yılından bu yana uğratıldıkları hak kaybını gidermek düşüncesiyle, seyyanen iyileştirme ödemesi yapılacağını öğreniyoruz. Her ne kadar Sayın Bakan, ‘henüz çalışma tamamlanmadı, çalışmalar devam ediyor’ desede bu anlamda bir faaliyet olduğu bellidir.

Biz emekliler olarak; adaletin sağlanmasını ve 1999 yılında çıkan yasa ile uğradığımız hak kayıplarının telafi edilmesini talep ediyoruz. Talebimiz fazladan bir iyileştirme değil, hak kazandığımız emekli maaşımızın hakkaniyet çerçevesinde yeniden hesaplanarak, eski emekli yeni emekli ayrımının ortadan kaldırılmasını istiyoruz.

Buna göre;

5510 sayılı kanunun 3 madde 19. fıkrasında tarif edildiği gibi, “29) Güncelleme katsayısı: 4 üncü madde kapsamında sigortalı sayılanların, her yılın Kasım ayına ait kanunî süresi içinde verilen belgelerindeki prim tahakkukları üzerinden bulunacak ortalama prime esas günlük kazancın, bir önceki yılın aynı ayına ait ortalama prime esas günlük kazanca göre değişim oranı ile her yılın Aralık ayına göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllı tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranının toplamının yarısına (1) tam sayısının ilave edilmesi sonucunda bulunan değeri, ifade eder”. Maaşlarımızın hesaplanmasında pirime esas kazançlarımızın güncellenerek, eski emeklilerin yeni yasaya intibakının sağlanmasını istiyoruz.

Talebimiz; 5510 sayılı yasaya göre emekli olan bir çalışanın, emekli maaşının hesaplanmasında esas alına usul ve esaslar çerçevesinde, pirim gün sayısı, hizmet süresi ve güncellenmiş pirime esas kazançlar dikkate alınarak maaşlarımızda meydana gelen hak kayıpları önlensin. Tüm siyasi partilerin İlimiz Milletvekillerine, tüm sivil toplum kuruluşlarına çağrımız emeklilerin uğradığı bu mağduriyetin giderilmesinde sorumluluk üstlenip üzerlerine düşeni yapsınlar. İl milletvekillerimizden ve değerli basınımızdan destek bekliyoruz”

Bende bir işçi emeklisi olarak işçi emeklilerinin feryadını Milliyet Blog aracılığı ile kamuoyunun vicdanına havale ediyorum.

 
Toplam blog
: 191
: 540
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

Yerel bir gazetede yazıyorum. Okumayı severim, şiir okumayı severim. Emekli işçi olarak sosyal ak..