Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '19

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

3 Soru ile Alkol Bağımlılığı

1. Alkolü çok sevmek ve içmekle alkolik olmak arasındaki fark nedir?

Arkadaşlar ile, yemek ile veya kutlama vesilesiyle alkol tüketmenin bir zararı yoktur. Alkolik olmak demek, fiziksel ve psikolojik güdülere yenik düşüp alkolü kullanmaya devam etmek demektir. Alkolik kişi, alkol tüketiminin olumsuz sonuçlarına rağmen alkolü tüketmeye devam eder. Aşağıdaki noktalar kişinin hayatında geçerliyse alkolik olma ihtimali çok yüksektir:

Yalnız ve gizli içki içmek (örnek: arkadaşlarla içki içtikten sonra eve gelip aileden gizli içmeye devam etmek).  

Eskiden zevk aldığı aktivitelerin yerini sadece alkol tüketiminin almış olması (“Eskiden spor yapardım simdi bütün boş zamanımı içki içerek geçiriyorum”).

Şiddetli olarak alkol aşermek.

Alkolü aile, iş gibi sorumlulukların önüne koymak (örnek: alkol tüketiminin ertesi günü işe gidemeyecek durumda olmak, çocuklar arabadayken alkollü araba kullanmak, alkol yüzünden çocuk bakımını ihmal etmek, alkol yüzünden evliliğin tehlikeye girmesi).

Duygu durumunda çalkantılar ve “irite” ruh hali.

Alkol tüketiminden dolayı suçluluk duymak.

Alkol tüketimine günün erken saatlerinde başlamak.

Sağlık, finansal ve aile problemlerine rağmen alkol tüketimine devam etmek.

Alkol içmeyi durduramamak ve miktarını kontrol edememek.

2. Alkolik eşime/anne-babama/kardeşime/arkadaşıma nasıl yardım edebilirim?

Bir alkolik için, kendisi yardım almaya karar verene kadar yapabilecekleriniz çok kısıtlıdır. Siz sadece yakınınızın sizin hislerinizi ve düşüncelerinizi kontrol etmesini engelleyebilirsiniz. Kendi fiziksel ve ruhsal sağlığınızı korumak için adımlar atabilmeniz çok önemlidir. Hiç bir zaman kendinizi suçlamayın ve size yapılanları kişisel algılamayın. Onun hatalarını kesinlikle ört bas etmeyin ve kabul edilemez davranışları (örnek: şiddet, hakaret) kabul etmeyin. (1)

3. Alkolikler iyileşir mi?

Alkolizm kronik bir rahatsızlıktır. Hiç bir zaman tedavi edilemez ama kontrol altına alınabilir. Arınma (detoks) aşamasında ilaçlarla, daha sonra bireysel ve aile terapileriyle, destek gruplarıyla kötüye gitmesi ve tekrar nüksetmesi engellenebilir. 5, 10, 15 sene hiç alkol kullanmadan hayatına devam eden bir insan, 3 senenin sonunda içtiği bir bardak alkolden hemen sonra 1 gün içinde eski aktif alkolik haline dönebilir. Alkolizmin tedavisi omur boyu tamamen alkolsüz olmaktır ve terapi/grup desteği almaktır. Bireysel terapinin yanında destek gruplarına gidip diğer alkoliklerle dayanışma halinde olmak çok önemlidir. Türkiye’de Adsız Alkolikler çeşitli bölgelerde destek grupları sağlamaktadır (Adsız Alkolikler web sitesi için tıklayın).

(1) - Alkolik yakınınıza yardım etmekle ilgili yazıma bu linkten ulaşabilirsiniz.

Sorularınız için bana ipekaykol@ipekaykol.com ‘dan e-posta ile ulaşabilirsiniz.

 

 
Toplam blog
: 22
: 52
Kayıt tarihi
: 05.10.18
 
 

Amerika'nin Kalifornia eyaletinde Lisansli Evlilik ve Aile Terapistiyim. Koc Universitesi Psikolo..