Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '18

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

7 Adımda Yaşam Kalitenizi Artırın

7 Adımda Yaşam Kalitenizi Artırın
 

Yaşam kalitesini iyileştirmek için öncelikle hedeflerinizin ve arzularınızın ne olduğunu belirleyiniz ve daha sonra bu hedeflere ulaşmak için bir plan yapınız. Uzun vadeli hedeflerinize ulaşmak için ne kadar çaba sarf etmeniz gerektiğini belirleyin. Bu hedeflere ulaşmak için seçenekleriniz neler, neleri denemelisiniz ve tüm bu seçenekleri değerlendirin ve kararlar alın. Bu kararları uygulayabilmek için; mevcut yaşam kalitenizi değerlendirerek yaşam boşluklarınızı doldurmak ve iyileştirme yapabilmek için fırsatlardan yararlanmaya odaklanın.

Adım 1: İstediğiniz yaşam kalitesiyle alakalı en yakın yaşam ve deneyimleri öğrenin.

Davranışlarınızdan hangileri yaşam kalitenizi etkiliyor? Yapılan araştırmalar sonucunda çoğu yaşam kalitesi ile en çok ilişkilendiren konular aşağıda kategori (OMİABS) halinde kullanışlı bir liste şeklinde verilmiştir;

O: Olumlu duygular: Mutluluk, şükran, yakınlık, güven, barış, umut ve ilham duyguları da dâhil olmak üzere olumlu hava, bakış açısı veya hislerden oluşan anlar.

M: Meşguliyet: Çalıştığımız an ya da etkinliklerin bizimle daha az alakalı görünmesi ve netlik yakalayamama, odaklanmama zamanı. Elimizden gelen her şeyi yapmamıza rağmen başarılı olamadığımız dönemler. Sık sık sıkıntılı ve stresli durum.

İ: İlişkilerimiz: İlişkilerimizin kalitesi, genel yaşam kalitesi ile çok yakından bağlıdır. Sosyal destek yapımızın gücü ya da 'Kişisel Güvenlik Ağı', sorunlarla başa çıkma becerilerinin çoğunda temel taşıdır. Hayatımızda zorluklarla karşı karşıya kaldığımızda yaşam esnekliğimizin boyutunu genellikle geçmiş veya şimdiki etkileşimlerimiz belirlemektedir. İlişkilerimiz yaşam kalitemize katkıda bulunabilir ve olumlu duygulara neden olabilir. Çevremizde yalnız yaşayan az sayılmayacak kadar birçok insan var. Çoğu zaman, bu kişiler çevresindeki insanlardan ziyade kendileriyle olan ilişkilerine odaklanırlar.

A: Anlamı: İş ve kişisel ilişkilerimiz, "daha büyük bir amaca" yönelik düşüncelerimizle ne kadar iyi ilişkiliyse, çaba göstermeye devam etmek için benlik saygısı ve gücümüze büyük katkıda bulunur. Tam tersi ise, daha büyük bir amaca katkıda bulunmayan önemsiz görevler için çok fazla vakit kaybettiğimiz duygusudur. Yaptığımız şey, bir şekilde, birlikte olduğumuz bir topluluğun ihtiyaçlarına katkıda bulunuyorsa, anlam duygusu genellikle daha pozitiftir.

B: Başarı: Başarı duygusu "yapılacaklar" listelerimizi ne kadar verimli bir şekilde tamamlayabildiğimiz ile yakından bağlantılıdır. Ancak, bir su doku bulmacası ya da bir video oyununun seviyesi gibi zaten çözülmüş bir sorunun tamamlanmasından gelen basit pozitif duyguyu da içerebilir.

S: Sağlık: Özgün listede değinilmediği halde buraya dâhil etmemizin nedeni; bizim ne kadar acı içinde olduğumuz, ne kadar hareketliliğe sahip olduğumuz ve fiziksel yeteneklerimiz nelerdir olmak üzere, fiziksel refahımızın kalitesini değerlendirmek içindir. Gallups'un küresel refah üzerine yaptığı araştırmalara göre, uykumuzun kalitesi genel yaşam kalitesinde kritik bir rol oynamaktadır - yeterince yaşam kalitemize ulaşamadıysak, duygusal olarak aşırı yüklenilir ve sonuç olarak daha az üretken oluruz.

Adım 2: Aklınızın seçimleri nasıl yaptığını keşfedin.

Her geçen gün yaşam kalitenizi etkileyen pek çok seçenek sunuluyor, ancak rutinlerimizin çoğu (günümüze nasıl başlıyoruz, ne yemeyi tercih ediyoruz) ve standart reaksiyonlar (endişeli olduğumuzda yemek yiyoruz, bizi şaşkına çevirdiklerinde diğer sürücülere hakaretler ediyoruz) otomatik olarak yapılır. Alışkanlıklarımızdan herhangi birini (yiyeceklerimizi seçme şeklimiz) veya tepki modellerini (sürüş esnasında hayal kırıklığına nasıl tepki vereceğiz) ölçmek için analitik düşünme ve planlama gerektirir. Daha iyi seçimler yapmak için bilişsel düşüncenin tetiklenmesi temel bir beceri gerektirir ve bu zamanla gelişir. Örneğin, duygularınızın sizi devralmaya başladığını hissediyorsanız, duruma en iyi tepkiyi verebilmek için kendinize stratejik sorular sorun ve en iyi seçenekleri belirleyin.

Adım 3: Yönlerinizi Kategorileştirin  ve ideal yaşam kalitesini tarif edin. 

Ne gibi alışkanlıklar edinmek istiyorsunuz? Zor durumlarda nasıl yanıt vereceğinizi umuyorsunuz? Mükemmel bir gün neye mal olur ve neyi ortadan kaldırırdınız? Her kategoride ne istediğinizi içeren kısa listeler yazmak için kendinize beş dakika ayırın.

Hedeflerinizi takip etmenin faydalı bir yolu olarak, günlüğünüze bir şükran günlüğü veya bir 'memnuniyet indeksi' ile başlayın. Bu kategorilerde müteşekkir olduğunuz şeylerin kısa bir listesini yapın. Kendinize şu soruyu sorarak şu anki statünüzü tüm kategorilerde / yönlerde değerlendirerek her birinde ölçün: En küçük ve en büyük boşluklar nerede?

Yolculuğunuz hakkında size yardım etmek için araştırma yapın. Resmi koçluk ve eğitim kurslarının yanı sıra çok çeşitli çevrimiçi kaynaklardan yararlanın. Kendinize sorun - bu boşlukları kapatmak için siz geçmişte ne yaptınız? Başkaları ne yaptı?

Başarılı bir şekilde tamamlanırsa, yaşam kalitenizdeki boşlukları ortadan kaldırmanıza yardımcı olacak beyin fırtınası yapın ve listenize belirli hedefler ekleyin.

Adım 4: Hedeflerinizi SMART hedeflerine dönüştürün.

SMART, hedeflerinizi daha kolay elde edebilmenize yardımcı olacak yararlı bir kılavuzdur. Specific (Özel), Measurable (Ölçülebilir), Attainable (Ulaşılabilir), Relevant (Alakalı), Time-bound (Zamana bağlı).

Bu hedefler hakkında ilerleme kaydetmek için seçeneklerle denemeler yapın. İstemlerinizi veya niyetlerinizi hatırlamanıza ve takip etmenize hangi tetikleyiciler yardımcı oluyor? Hayatınızı iyileştirmek ve ivme kazandırmak için önce en kolay göreve odaklanmayı düşünün.

Adım 5: Denemelerinizde başkalarıyla birlikte çalışın.

Günlük alışkanlıklarınızı sık sık değiştirmek; daha sağlıklı olmak için egzersiz yapmak veya çevrenizdeki insanlarla ortaklık kurmak gibi isteklerinizde başarılı olmayı daha kolay kılar. Alışkanlıklarınız davranışlarınızı aşırı derecede etkiliyor ve bu kritik bir noktaya gelmişse, çevrenizi değiştirecek farklı şeyler yapmayı deneyin.

Örneğin, evde sağlıklı beslenmenin en kolay yollarından biri, evde sağlıksız yiyeceklerin bulunabilirliğini azaltmaktır. Bir bakkaldayken, merkez reyonların birinde kesinlikle ihtiyacınız olan bir şey olmadıkça, sadece çevre reyonlarda alışveriş yaparak sağlıksız yiyeceklerin çekiciliğini azaltabilirsiniz.

Adım 6: Denemelerinizin sonuçlarını değerlendirin. 

Gün içinde hedefinize ulaşmak için her gün aksatmadan bir günlük kullanın. Sabah hemen bir liste yapın ve akşamları günün sonuçlarını gözden geçirin ve düşünün. Art arda her gün, hedeflerinize ulaşma yönünde iyileştirmeler yapabilirsiniz. Bir iş ortağıyla işbirliği yapıyorsanız, sonuçları birlikte incelemek için zaman ayırın. Uyuduğunuzda ve bilinciniz alfa durumuna sürüklenirken, zihninizi, hedeflerinize daha üretken yollarla nasıl yaklaşacağınız konusunda epiphanies yeteneğine sahip olabilirsiniz.

Adım 7: Üretken arıza için plan yapın. 

Değişiklikler denemek, her plana uymanız anlamına gelmez. Denemeler yapmak, neyin işe yaradığını veya neyin işe yaramadığını bulmanızda büyük bir rol oynar.

Her şeyin kişiden kişiye değiştiğini bilin. Buna benzer çok genel bir formül, yaşam tarzınıza uyacak şekilde ayarlanabilir. Her iki durumda da asla vazgeçmeyin ve asla denemeyi bırakmayın.

 

 
Toplam blog
: 8
: 1712
Kayıt tarihi
: 13.01.18
 
 

Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Eğitim Yöneticiliği ve Deneticiliğini (2000), Yüksek Lisans, F..