Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '18

 
Kategori
Kitap
 

80/20 Kuralı Kitabının Yazarı Richard Koch: "Ben Makul Bir Mantıksızım!"

80/20 Kuralı Kitabının Yazarı Richard Koch: "Ben Makul Bir Mantıksızım!"
 

Richard Koch, İtalyan Ekonomist Pareto’nun 19. yüzyılda keşfettiği kuralın günümüz dünyasında uygulanabilirliğini ortaya koyuyor ve diyor ki “Başarıya ulaşmak için çok çalışmak gerekmez! Çünkü başarılı ve zengin insanlara baktığınızda çok çalıştıkları için değil akıllı çalıştıkları için başarılı ve zengin olduklarını görüyorsunuz…” Kendi yaşamında bu ilkeleri uygulayan başarılı bir girişimci iş insanı olan Koch, herkesin bu kuralı uygulayabileceğini söylüyor.

Richard Koch ile hem kitabı 80/20 Kuralı hem de kendi tecrübeleri hakkında görüştüm. Önemli hayat dersleri ile dolu kitabını ve kendi başarısında izlediği yolu konuştuk.

 

Kitabınızın ilk bölümünde Bernard Shaw’ın bir cümlesine yer vermişsiniz…  Diyor ki “Makul insan kendisini dünyaya uydurur. Mantıksız insan ise dünyayı kendisine uydurmakta ısrarcıdır. Bu nedenle bütün ilerleme mantıksız insana bağlıdır.” Peki, siz kendinizi ne kadar mantıksız buluyorsunuz?

Shaw ‘ın görüşü oldukça zekice bir görüştü. “Mantıklı insanlar kendilerini dünyaya adapte eder. Mantıksız insanlar ise dünyayı kendine uydurmakta ısrar ederler. Bu yüzden bütün ilerleme mantıksız insana bağlıdır.” Bir başka deyişle mantıksız insan özgün bir bakış açısına sahiptir ve onu gelgit akışının tersine iter.

Bu açıklama ile sanırım ben makul bir mantıksızım. Büyük organizasyonlarla her zaman sorunum vardır. Çünkü ben kültür tarafından forma sokulmayı değil onu tanımlamayı isterim. Ben her zaman yenilikçi ve özgün biri olmayı denedim ve baktığım bu noktada mümkün olduğunca ısrarcı oldum. Mesela çok çalışmaya karşı yirmi yıl boyunca bir Haçlı Seferi yürüttüm. Amerika’daki başarılı insanların neredeyse tamamı, başarılarının en önemli nedeninin çok çalışmak olduğunda ısrar ederler.

Ancak benim görüşüme göre bu bariz bir biçimde yanlıştır. On milyonlarca Amerikalı ve dünyadaki pek çok insan çok çalışır ve asla çok başarılı olamaz. Bu ideoloji sosyolog Max Weber’in dediği gibidir. Protestan Ahlakı…  Mesajında çok çalış, boşa zaman harcama, sade ve tutumlu yaşa, paranı koru ve yatırım yap… Ve böylece başarılı olacaksın… En azından cennete gideceksin…

Bana göre çok çalışmak köle zihniyetidir. Shaw’a geri dönersek, ilerleme yenilikçilikten gelir. Yeni yöntemler, yeni fikirler ve bunları ilerletmenin tek yolu “mantıksız” olmaktır. Ben doğal olarak asi biriyim. Aynı zaman da yaratıcı olduğumu da düşünüyorum. Aslında herkes “yaratıcı” ve “mantıksız” olabilir ama çok az insan gerçekten öyledir. Shaw’ın fikrine katılıyorum, bunlar dünyayı tasarlayan insanlardır.

80/ 20 kuralı ile ilgili olarak Arşimet Noktası diyebileceğiniz an ne zamandı? Bu konudaki farkındalığınız nasıl gelişti?

19 yaşımdayken Oxford Üniversitesi’nde Radcliffe Camera’da oturduğumu hatırlıyorum. İlginç İsmine rağmen burası dairesel bir binadaki harika bir kütüphanedir. Bir İtalyan ekonomisti Vilfredo Pareto tarafından 1896-7 yıllarında yazılan bir kitap sipariş ettim. Pareto; 19. yüzyıldaki servet örneklerini inceliyordu. O, servetlerin çoğunun küçük bir azınlığa ait olduğunu fark etti. Bu sürpriz değil, belki… Ama insanlar ve zenginlik arasındaki tutarlı matematiksel yüzdeyi bulmuştu. Ve sonra Pareto, İngiltere’nin daha önceki yüzyıllarına ve diğer ülkelere baktı ve aynı kesin bağlantıyı buldu. Zenginlik ve veri alabileceği her şey tahmin edilebilir biçimde dengesizdi.

Şimdi Arşimet Noktasını buldum… Birden düşündüm, bu çaba ve ödülün daima dengesiz olduğu anlamına gelir mi, tahmin edilebilir mi? Ve öyleyse, bu, nispeten az çaba, para veya stres için en iyi sonuçların elde edilmesinin bir yolunun her zaman olduğu anlamına mı geliyor? Ve düşündüm de - Evet! Eureka!

O zamandan beri, mükemmel sonuçlar elde etmek için en az gayret yolunu bulmaya çalıştım. Ve işe yaradığını buldum. Kilit inanılmaz seçici olmaktır - ve tembel!

80/20 kuralı şansın bir çeşit formülüdür diyebilir miyiz?

Pek sayılmaz… Hayatta şans her zaman vardır. 80/20 ile ilgili nokta her zaman bir güç yasasının çalıştığı, çoğu şeyin önemli olmadığı bir yerdir ama çok az şey önemlidir. Bu doğanın kanunları gibi görünüyor. Sanırım pek çok şans var yararlandığın ya da zarar gördüğün. Fakat benim amacım, insanları 80/20'ın nasıl çalıştığını belirlemeye ikna etmek ve onların her zaman doğru tarafta olduklarından emin olmaktır.

Dünya bir araya geldiklerinde büyük değişimlere neden küçük şeylerle doludur diyorsunuz. Bir örnek verebilir misiniz? Hangi büyük değişim gerçekten etkisiz küçük kuvvetlerden meydana geldi?

Sanırım İngiltere'deki ve saha sonra dünyanın dört bir yanındaki Endüstri Devrimi'ni örnek olarak alabilirsin. Başladıktan 270 yıl sonra tarihçiler hala neyin sebep olduğunu bilmiyorlar.

Bana öyle geliyor ki, birçok nedeni vardı… İngiltere ve İskoçya'nın sahip olduğu mucitlerin ve girişimcilerin gittikçe büyümesini ve serbest piyasa oluşturmasını sağlayan özgürlük ortamı,  girişim sermayesi sağlamaya istekli aristokrasi; köylüleri toprağı terk etmelerine izin veren ve daha fazla para kazanan sanayi işçisi haline gelen tarım devrimi; su ile çalışan pamuklu dokuma tezgâhı ve buhar motoru gibi birkaç temel icat, emin bir orta sınıfın başlangıcı, yeni endüstrinin evi haline gelebilecek birkaç farklı şehrin koleksiyonu ve muhtemelen bir kaç diğer önemli neden de vardır.

Muhtemelen tek bir sebep ya da birkaç bile yeterli olurdu; ancak birlikte hareket ederek hâlâ güçlü olan ve dünyanın birçok yerinde yaşam standartlarını ve yaşam beklentisini değiştiren bir erdemli daire başlattılar.

İş hayatında yaptığınız en büyük hata neydi?

Betfair adında bir bahis şirketine önemli bir yatırıma giriştim. Neredeyse kazanıyordum. Eğer kazansaydım servetimi çok büyütürüm diye düşünüyordum. Hatam, alternatif bir idare takımım olmamasıydı. Mevcut ekibin bize katılacağını düşünüyorduk ama reddettiler. Yapılacak gerçekten de aptalca bir hataydı.   

Richard Koch, tüm dünyada bir milyonun üzerinde satılan “80/20 Kuralı” adlı kitabın yazarı. Gözden geçirilmiş yeni bir versiyonu yeni yayınlandı. Yazarı richardkoch.net ve @RichardKoch8020 adreslerinden takip edebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 2
: 262
Kayıt tarihi
: 21.01.18
 
 

Yazmak, yazdığınızdan çok okuduğunuzda güzel. ..