Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '14

 
Kategori
Deneme
 

Alışmak ve sevmek üzerine iki çift söz

Alışmak ve sevmek üzerine iki çift söz
 

Hangisi?


Alışmak mı sevmekten daha zor, sevmek mi alışmaktan daha zor? İnsanı ikileme düşüren, ikileme düşürdüğünde düşündüren, düşündürmeden ettirmeyen bir soru bu. Kimi alışmak der, kimi sevmek. Bana sorarsanız alışmak daha zor geliyor fakat sevmek, alışmaya göre kolaydır, bununla ilgili Fuzuli şöyle demiştir: "Sevmek daha kolaydır çünkü, sevildiğimizden emin olamayız."   

Sevmek kolaydır fakat her kolaylık gibi onun da birtakım zorlukları vardır. İnsanın içinden gelen ve içinden geldiği gibi davranmasını sağladığı için kolay; sevdiğin halde sevgini içinden geldiği gibi gösteremeyip, karşındaki kişinin sevgine saygı göstermemesi açısından da zordur. Peki ya alışmak?

"Alışmak sevmekten daha zor geliyor" diyor Selami Şahin şarkısında. Hangi duygularla yazmış şarkıyı bilmiyorum fakat o da alışmak zor dediğine göre mutlaka bir bildiği vardır, o bildiği de şu olmalı: "Sevdiğin, değer verdiğin insan vardır, onu seversin, ona değer verirsin, hatta ona o kadar çok bağlanırsın ki, o senin hayatının her alanına yayılır. Hatta yüzüne ondan başkaları söylendiği zaman şunlar çıkar dudaktan: "ondan başkası umurumda değil", "onsuz yaşayamam", "onun için ölürüm", "onsuz olmaz, olamaz, olmamalı" gibi beylik laflar edilir, fakat aradan zaman geçince bu sözler yerini "ona çok alışmıştım", "ona değer vermiştim", "o benim her şeyimdi" ye bırakır. Selami Şahin de bu yüzden alışmayı sevmeye tercih etmiş, alışmayı bağrında kanayan bir yara olarak görmüş, alışmak sevmekten daha zor demiştir. 

Kim haklıdır? Selami Şahin mi yoksa Fuzuli mi?  

Hangisi daha zordur?Alışmak mı, sevmek mi? Herkes farklı düşünür, farklı söyler. Sözünü ettiğimiz Selami Şahin ve Fuzuli de bu konuda düşüncelerini söylemişlerdir. Peki bunlar havadan sudan bahsedilmek için söylenmiş sözler midir? Bir yaşanmışlıktır bu iki sözcük. Alışmak ve sevmek. Her insan hayattan aldığı tada göre yorumlamışlardır alışmak ve sevmek denilen iki sözcüğü. İkisi de zor. Hayatta her şeyin bir zorluğu olduğu gibi bu iki sözcüğün de bir zorluğu var. Alışmak ve sevmek zoru seven, zorluklarla sınayan iki sözcüktür. Bu zorluklarla baş etmesini bilene ödülü verirler, zorluklardan kaçıp saklananlara da cezasını verirler. 

 
Toplam blog
: 2
: 646
Kayıt tarihi
: 03.12.14
 
 

Uludağ Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı; Kemancı, Soprano, Müzisyen, Şarkıcı, Ressam  ..