Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '19

 
Kategori
Hukuk
 

Alkollü Araç Kullanma Cezası

Alkollü bir şekilde araç kullanmak Türkiye Cumhuriyetinde suç teşkil etmektedir. İnsanlar alkol aldığında iradesini kaybetmesinden ötürü Alkollü bir şekilde araba kullanmak suç oluşturmaktadır. Trafikte güvenliği tehlikeye atmak suçundan dolayı Türk Ceza Kanunun da alkollü bir şekilde araba kullanmak suç sayılmaktadır. Alkol veya uyuşturucu madde kullanan kişilerin irade yetenekleri kaybolmasından ötürü ticari ve binek araçlar için trafik güvenliğini tehlikeye atma suçundan dolayı para cezası, gerekli cezai şartlar veya  2 (iki) yıla kadar hapis cezası istenebilmektedir. Böyle durumlarda olay kamu davasına dönüşerek direk tarafınıza açılabilmektedir.

Bu noktalarda tabi belli bir sınır vardır. Buna göre kişinin kanındaki alkol miktarı 50 (0,50) promil üzerinde olan husisi araç sahipleri veya 20 (0,20) promilin üstünde alkol çıkan ticari araç sahiplerinin araç kullanmaları yasaktır. Eğer bu sınır 100 (1,00) promili geçmeyecek şekilde aşılması durumunda sürücülere idari para cezası veya ehliyetlerine el konulması gibi durumlar ile karşılaşacaktır. Bu noktada sürücünün alkol miktarı 100 (1,00) promil veya daha üstü bir şekilde ise yukarıdaki cezai şartların yanı sıra sürücü hakkında TCK 179 kapsamında trafiğin güvenliğini tehlikeye atma suçundan kamu davası açılacaktır.

Alkollü Araç Kullanırken Birini Yaralama yada Öldürme

Alkollü iken bir kişiye çarptığınızda yaralama veya ölüm meydana gelmiş ise Taksirle yaralama ve taksirle öldürme suçundan değil, bilinçli taksirle yaralama veya öldürme suçu üzerinden yargılanacaksınız. Yukarıda da belirttiğimiz gibi alkollü bir şekilde aracınızı kullanmanız trafik güvenliğini tehlikeye atmaktan ötürü suç sayılacağı için hem bu cezayı, hem de bilinçli bir şekilde bir kişiyi yaralama veya öldürme suçundan cezalandırılacaktır.  

Kısaca alkollü bir şekilde araçlarınızı kullanmamanızı tavsiye ederiz.

 

 
Toplam blog
: 2
: 81
Kayıt tarihi
: 29.01.19
 
 

Avukat Ceren Kerey, Av. Ceren Kerey Kerey Bürosu'nun kurucu avukatıdır. Marmara Üniversitesi Huku..