Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '19

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Anne Sütü Nasıl Artar?

Anne sütü doğumunuzdan hemen sonra salgılanmaya başlıyor. Halk arasında ilk süt ya da ağız sütü olarak adlandırılan kolostrum ilk hafta boyunca gelir ve miktarı oldukça az olmasına rağmen doyurucudur. Rengi anne sütünden biraz daha koyu kıvamda olan bu süt,  bebeğin alacağı en vitaminli, besin değeri en güçlü ve hastalıklara karşı en iyi koruyan mucizedir.
 
Anne Sütünün Faydaları
Anne sütü hakkında hepimiz birtakım şeyler biliyoruz, ama dahası var. Hatta her geçen gün uzmanlar anne sütü hakkında bilmediğimiz gerçekleri ortaya çıkartıyor ve  sağlık personelleri sürekli anne sütü hakkında güncel bilgiler ediniyor. Bu mucize hakkında bilinenlerin yanı sıra güncel bilgilere bakalım..
 
Emzirmek anne için, anne sütü ise bebek için oldukça faydalıdır. Anneyi ilerleyen dönemlerde meme kanserinden koruyabileceği gibi annenin hızlı kilo vermesini de sağlamaktadır.
 
Anne sütünün bebek üzerindeki faydaları şunlar:
 
*Anne sütü bebeğinizin en değerli ve 6 aylık olana dek yegane besinidir. Bu süre zarfında bebeğe su dahi verilemez, bebeğin ihtiyacı olan herşey,su dahil, hepsi anne sütünde mevcut.
 
*Bebeğinizi enfeksiyon, alerji ve mikroplardan yüksek düzeyde korur.
 
*Kolostrum yani ilk sütün annenin maddi durumu farketmeksizin aynı kalitede geldiğini biliyor muydunuz? Zenginin de fakirin de kolostrumu aynı içerikte..
 
*Ani bebek ölümü riskini azaltır. Çünkü bebek tarafından hazmedilmesi en kolay besin anne sütüdür.
 
*Bebeğin çene yapısını kuvvetlendirir, konuşma yeteneğini geliştirir, yüksek IQ potansiyeli saglayabilir.
 
*Bebek herhangi bir mikropla karşılaştığında anne sütü hemen antikor üretir. Ve hatta bebeğiniz hasta ise üretilen anne sütü değişim gösterir, bebeği iyileştirecek güçte kendini yeniler.
 
*Bebeğinizi ilerleyen yaşlarda kanser gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Ve hatta emzirmek anneyi de ilerleyen yaşlarda meme ve rahim kanseri olma riskine karşı koruyucudur.
 
*Yetişkin kanser hastası tedavisinde anne sütü verilerek olumlu sonuç alındığını söyleyen uzman doktorlar mevcut..
 
Anne Sütü Nasıl Artırılır?
Yeni doğum yapan veya sütünün azaldığını düşünen annelerin en çok merak ettiği konulardan biri anne sütünün nasıl artıralacağıdır. Zira ben de doğumdan sonra emzirme hakkında bilinçlendirilmediğim için internette bu konuyu çok sık arattım. Bilinçlendirilmedim diyorum çünkü hastane çalışanlarının henüz gebelik sırasında vermeleri gereken doğum ve emzirme eğitimleri ben dahil hiçbir gebeye verilmedi. Bu durum eminim pek çok hastanede hala bu şekilde.. Varsa imkanınız gebeliğinizde doğum koçuyla beraber çalışabilirsiniz.
 
Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor, herkesin sütü bebeğine yetecek kadar gelir! Hatta bazı uzmanlar anne sütünün 2 bebeği birden doyurabileceğini söylüyor. (Sakın başkasının bebeğini eğer dini ilminiz yeterli değilse ne emzirin ne de sütünüzü verin. Zaten cahiliye döneminde olan süt anne olayının dinimizce haram kılınan tarafları var, eğer bilmiyorsanız hiç o topa girmeyin.)
 
Anne sütünü arttıran yanlızca 4 etken var.
Anne sütünü arttıran etkenler şunlar:
Sık sık emzirmek. Saat tutmadan, bebek ağladıkça emzirin. Biraz yorucu olacak ama sütünüz inanılmaz derecede artacak. Ve birde doğru pozisyonda ve aktif emdiğine emin olun. Emzirme tecrübelerimde bu konuyu detaylandırmıştım.
Dengeli beslenin. Aynı gebelikteki gibi sebze,meyve,et ve süt ürünlerini yeteri kadar tüketin. Fazla beslenmek süt yapmaz, tatlı yemek süt yapmaz, tuzlu yemek süt yapmaz. Bu saydıklarım sadece sizde fazla kilo yapar! Süt yapar diyerek fazlaca yedirmek isteyen akrabanız, komşunuz varsa dinlemeyiniz.
Anne sütünü artıran en büyük etkeni söylüyorum. SU.. Bu kadar basit. Yüzyıllardır insanlar bereket içinde doğum yapmamış, ama anne sütü vermişler. Çok mu yemek yemişler, hergün baklava tatlı mı görmüşler yoklukta? Tabiki değil. Afrika ülkesinde halen yokluk var, ama anneler bebeklerini nasıl emziriyor? Çamurlu su içiyorlar malesef.. Burada anahtar kelimeniz tamamen su. Zaten emziren anneler tuhaf bir şekilde sürekli susarlar. Günde en az 3 litre sıvı tüketin anneler. Bunun en az 2 litresi su olsun. Geri kalan süt, ayran,limonata gibi gazsız içecekler olmalı.
Moralinizi oldukça yüksek tutun, hiçbir şeyi kafanıza takmayın ve sütünüzün bebeğinize yeteceğine inanın.
 
Anne sütü mucizedir.
Anne sütünü artıran etkenleri uyguladıktan sonra dikkat etmeniz gereken bir husus daha var. O da biberon ve emzik kullanımı. Eğer bebeğiniz sürekli ağlıyorsa emzik vererek susturmaya çalışmayın. Bu bebeğinize söylediğiniz ilk yalan olur. Ağlıyorsa emzirin. Ayrıca emzik/biberon bebekte meme reddine yol açabilir. Ancak ben formül süt verdiğim zamanlar meme ucuna çok benzer özellikte olan ve araştırdığım kadarıyla meme reddine yol açmayacak cinste üretilmiş Lansinoh markasının biberonunu kullandım. Ama emzirmeye de devam ettim. Ancak bu her bebekte aynı olmayabilir, bebeğiniz sizi reddedebilir. Dolayısıyla göğsünüzü vermekte zorlandığınız zaman kaşık biberonları tavsiye ediyorum.
 
Bebekler emerken bir miktar hava yutarlar. Her beslenme sonrası bebeğinizin gazını çıkarmayı unutmayın. Gazı çıkarılmayan bebek huzursuz olur, uyuyamaz. Hatta uykusunda kusmaya bile yol açabilir, dikkat edin.
 
İlk 6 ay bebeğinizi yanlızca anne sütü ile besleyin, bu esnada su dahi vermeyin çünkü bebeğin ihtiyacı olan herşey anne sütünde. Ancak anne sütünde yeterli miktarda bulunmayan D vitaminidir, onu da doktorunuz vermeniz gereken zamanı söyleyecektir.
 
Bebeğinizi bol bol emzirin anneler. Dünya sağlık örgütü bebeklerin 2 yaşına kadar anne sütü alması gerektiğini söylüyor. (Madonna bunu çok iyi biliyor olacak ki bebeğini üniversiteye gidene kadar emzireceğini söylemişti yıllar önce?? ) Sizde sütünüz gelebildiği kadar emzirin, ancak bazı alimler bebek 30 aylık olduktan sonra emzirmenin haram olduğunu söylüyor. Kararı siz vereceksiniz.
 
 
Toplam blog
: 3
: 88
Kayıt tarihi
: 23.04.19
 
 

06.09.1990 da Kütahya'da doğdum. Ilköğretim ve liseyi Kütahya'da okudum ve Eskişehir Anadolu Üniver..