Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Atamızın Türk kadınlarına verdiği değer

Atamızın Türk kadınlarına verdiği değer
 

Sabiha Gökçen; Yüce Atamızın manevi kızı ve ülkemizin ilk kadın pilotu. Onunla ilgili bilmediklerimiz aslında pek çok…

1998 yılında. Türk Hava Yolları, cumhuriyetin 75. yılını kutlamak amacıyla Yapı Kredi Yayınları'na bir kitap hazırlatmıştı: Bulutlarla Yarışan Kadın. Bu kitap Halit Kıvanç’ın Sabiha Gökçen'le 1956 da yaptığı ve gazetelerde yayınlanmış söyleşiden oluşuyor. Kitap İngilizce ve Türkçe olarak basılmış ve piyasaya verilmeden 29 Ekim 1998 günü THY ile uçan yolculara dağıtılmıştı.

1930 lu yılların ve günümüz kadınlarının bir aynasıdır Sabiha GÖKÇEN... Sabiha Gökçen sadece ilk kadın pilot değil aynı zaman da savaşmış bir askeri pilottur. Ve bu dünyada da ilktir. Bu ünvanı 1937 yılında Dersim hava harekâtında keşif ve bombalama uçuşlarına katılarak kazanmıştı. Kore Savaşı'nda da savaşmayı istemiş ve Birleşmiş Milletlerin kadınları cephe gerisinde tutma kararı nedeniyle bu arzusu "içinde kalmıştı"

Dahası Birleşmiş Millet o yıllarda kadınlara böyle bakarak cinsiyet vs.ayrımı yaparken yüce Atamızın Türk Kadını için söylediği sözler kulaklarımız da çınlamalıdır…..

Kadın meselesinde cesur olalım. Kuruntuyu bırakalım... Açılsınlar, onların zihinlerini ciddi ilimler ve fen ile süsleyelim. Namusu, bilimsel ve sağlıklı bir şekilde açıklayalım. Şeref ve gurur sahibi olmalarına birinci derecede önem verelim. Sonraki kişisel ilişkilere gelince, karakter ve ahlakımıza uygun eş arayalım ve onunla evlenme şartlarını açık ve kesin olarak kararlaştıralım. Ona uymakta kusur edince onun gereğini yapalım kadında böyle hareket etsin... ( 1918 )

Türkiye Cumhuriyeti'nde; Kadın bütün Türk tarihinde olduğu gibi bugün de en saygın yerde, her şeyin üstündeyüksek ve şerefli bir varlıktır.

Kadınlarımızın her millette olduğu gibi, bizim milletimiz için de ne kadar yüksek önemi olduğunu söylemeye lüzum yoktur. Bizim milletimizde Kadın eskiden bu önemi hakikaten en yüksek derecede kazanmıştır. Büyük atalarımız ve onların anaları tarihin, olayların şahitliği ile ispatlanmıştır ki, gerçekten yüksek faziletler göstermişlerdir. Burada birçok noktalardan sayabileceğimiz o faziletlerin en büyüğü ve en önemlisi kıymetli evlatlar yetiştirmeleriydi. Gerçekten Türk Milleti'nin bütün dünyada, yalnız Asya'da değil Avrupa'da bile büyük ezici gücünü göstermiş olması, görkemli savaşlar yapmış bulunması, hep böyle kıymetli ataların faziletli evlatlar yetiştirmesi ve daha beşikten çocuklarının ruhuna mertlik ve fazilet aşılaması sayesinde olmuştur. ( 1923 )

Daha esenlikle, daha dürüst olarak yürüyeceğimiz yol vardır. Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak yapmak, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, Türk kadınını ilmi, ahlâki, sosyal, ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve destekleyicisi yapmak yoludur. ( 1923

Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir milletinde, Anadolu köylü kadınından daha fazla çalışan bir kadından bahsetmenin imkânı yoktur ve dünyada hiçbir milletin kadını "Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar gayret gösterdim" diyemez. ( 1923 )

Öyle memleket bölgeleri geçtik ki, orada kadınlar erkeklerden daha çok sabana yapışmış, elinde çapası ile Türk'ün verimli topraklarını zenginleştirmeye çalışıyor, toprağı seviyor, ona gönülden bağlıdır. Bütün bu insanlar Türkiye Cumhuriyeti zengin, kuvvetli ve muhteşem olsun diye kendi rızkının fazlasını seve seve, tereddütsüz, büyük bir fedakârlıkla devlet hazinesine veriyor... (1937 )

 
Toplam blog
: 28
: 4265
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

74 Eskişehir doğumluyum, Eskişehir'de yaşıyorum. Eskişehir Anadolu Lisesinde kimya öğretmeni olarak ..