Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '18

 
Kategori
Gezi Rehberleri
 

Balat Gezi Rehberi, İstanbul'da Haftasonu Gezilecek Yerler

Balat Gezi Rehberi, İstanbul'da Haftasonu Gezilecek Yerler
 

Balat'ın Keyifli Evlerinden Biri


Uzun zaman sonra evde bir cumartesi geçireyim diye düşünürken, içimden bir ses “hadi Görkem Fener, Balat’a!” dedi ve kendimi İstanbul’un en otantik köşelerinden Balat’taki gezilecek yerleri keşfederken buluverdim...
 
Balat son zamanlarda Haliç Kıyıları’nın adeta gözbebeği ! Ben 40’tan fazla ülke gezmeye dururken İstanbul’daki çoğu semtte büyük değişimler olmaya başlamış. Eskilerden bildiğim Fener, Balat gidip yerine bir “İstanbul İkonu” gelmiş. Zaten sosyal medyadaki fotoğraflardan, videolardan ve blog yazılarından hepiniz Balat’taki bu yükselişi farketmişsinizdir.
 
Balat Hakkında
Görkem önce sizlere bir güzel Balat hakkında bilgiler versin ?? Burası İstanbul’un tarihi denebilecek eski semtlerinden birisi. Ayvansaray ve Fener arasında Fatih’in ortasında bir yerde.
Balat ismi Rumca’da saray anlamını çağrıştıran bir kelimeden dönüşerek gelmiş. Zaten Balat tarih boyunca önce Rumların ardından da Yahudilerin yaşadığı yer olmuş.
 
Balat Yokuşları
İstanbul olur da yokuşlar olmaz mı !
Balat’ı keşfetmek için biraz terlemek lazım. Haliç’ten içeri daldık mı gittikçe yukarı çıkıyoruz. Çıktıkça da manzara daha bir güzelleşiyor ?? Size bi yokuş tavsiyesi; Sancaktar…
 
Balat’ta Gezilecek Yerler’e Doğru !
Fener, Balat’a geldik ve atmosferi bir güzel içimize çektik…
Şimdi Balat’ta gezilecek yerlere geçme zamanı. Balat’ta tarihi kokuyu içimize çekerken bir yandan da yeni dünyanın güncel öğelerini bir arada göreceğiz, benimle gelin
 
Fener Rum Lisesi
Fener Rum Lisesi’ni boğazdan geçerken şöylece bir süzmüşsünüzdür, acaba burası neresi?
1454 yılında kurulmuş olan Fener Rum Lisesi, günümüzde hala faaliyet göstermekte olan bir Rum okulu. Sayıları artık oldukça az olan Rum okullarının belki de en nadide örneği.
 
Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi
Evet burası Ortodoks dünyasının merkezi !
Patrikhane ve kilisesi, Balat’ın kozmopolit duruşunun en önemli simgesi. Tarihi 12. yüzyıla kadar dayanan patrikhane hala varlığını sürdürüyor.
 
Balat’a Nasıl Gidilir?
Balat’a gitmenin en keyifli yolu yürümek ! Bence işiniz yoksa güzel bir cumartesi günü Karaköy olur, Eminönü olur, Sultanahmet olur, bir yerden başlayın ve yürüye yürüye keşfedin En fazla birkaç kilometrelik rotalar ardından önce Fener sonra da Balat’a ulaşabilirsiniz.
 
Ben tüm enerjimi Balat gezime ayıracağım diyenler şanslı ! Yakın zamanda buraya Eminönü’den bir tramvay gelecek. Şimdilerde Eminönü’den Eyüp yönüne giden herhangi bir otobüse binerek Balat’a gidebilirsiniz. Anadolu Yakası’ndan Balat’a gideceklere önerim Üsküdar’dan kalkan Haliç Vapur Hattı. Saatleri çok sık olmasa da işinizi görecektir.
 
Balat gezi rehberimi artık bitiriyorum ! Bu rengarenk semti yalnızca okumak olmaz, bir de siz gezin görün. Bu haftasonuna ne dersiniz ?
 
 
 
Toplam blog
: 31
: 100
Kayıt tarihi
: 28.11.17
 
 

Ziyaret ettiğim 55'ten fazla ülke ve yüzlerce şehir ardından deneyimlerimi sizlerle paylaşıyorum...