Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '19

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Barreleye Balığı

Transparan kafalı balık, barreleye balığı, (Macropinna microstoma), diğer balıklardan farklı olarak gözleri yan değil insan gibi ön tarafında bulunmaktadır, bu balık türü ilk 1939 yılında keşf edilmiş. Balığın kafasının içi görülebilir şekilde ve videoya alnıma imkanı da bulunmuş. (1) Bu balıktan başka şeffaf balıklar da var. Ancak barreleye balığı göz yapısıyla insanı andırmaktadır. 600 ila 800 metre derinliklerde yaşadığı belirtilmektedir bir başka kaynakta 3300 metre derinlikten bahsedilmektedir. Dolayısıyla ancak su altı robotları ile gözlem yapılabildiği belirtilmektedir. O derinliklerde bile güneş ışığını seçecek göz özelliğine sahip olarak beslenmektedir.

Bu balık, Atlantik, Pasifik, Hint okyanuslarında yaşamaktadır. Kimi kaynaklarda doğanın mucizesi olarak nitelendirilmektedir. 1939’da keşfedilse de hakkında çok bilindiği söylenemez. Balığın transparan kafası, ilk yakalandığında narin olup parçalandığından anlaşılamayıp 2004’te bu özelliği fark edilmiş.

Balığın ağzının çok küçük olduğu ve içinde dişleri bulunmadığı belirtilmektedir. Pusuya yatarak avlandığı söylenen bu balığın midesinde deniz anası, planton ve küçük balıkların kalıntıları da tespit edilmiş olup geniş bir beslenme alanı bulunduğu tespit edilmiş. Geniş paletleri ile sabit derin sularda sabir durabilmektedir.

Yumurtlayarak çoğaldığı sosyal yaşamlarının olmadığı, yumurtalarının denizde batmadığı akımlarla hareket ettiği de açıklanmaktadır.

Bu balığın avcılarının kim olduğu bilinmemekle beraber elbet onu da yiyen bir tür vardır mantığı kabul edilmektedir. 15 ila 44 cm ortalama büyüklüğü olarak kabul edilmektedir. Göz yapısından dolayı yanlara bakamayıp yukarı ve ileri bakabilmektedir.

Göz gibi sandığımız yerleri de aslında burun olarak işlev görmektedir. Kırmızı hücreleri olan gözleri ise burnun daha üst kısmındadır.

Kim bilir okyanus derinliklerinde daha keşfedilmeyi beklenen ne türler vardır?

 

(1) https://youtu.be/Zoygy-8PTtU

Kaynaklar:

https://www.mbari.org/barreleye-fish-with-tubular-eyes-and-transparent-head/

http://www.science-rumors.com/20-facts-about-barreleye-fish-to-know-what-this-creature-is/

https://factslegend.org/30-barreleye-fish-facts-truly-bizarre/

 

 
Toplam blog
: 36
: 251
Kayıt tarihi
: 08.04.13
 
 

Anadolu kültüründeniz efendim! Merhametli ama kötülüğe karşı keskin kılıncız. İnsanı nedir insan ..