Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '08

 
Kategori
Çocuklar ve ilkler
 

Bebeğimize ilk ne öğretiyoruz?

Bebeğimize ilk ne öğretiyoruz?
 

Atatürk'ün yolundan sapmayalım


Ebeveynler için dünyanın en güzel olayıdır sağlıklı bir bebeğe sahip olmak. Onun büyümesi ve iyi bir meslek sahibi olması ise temennileridir.

Peki, çocuk daha konuşmayı öğrenmeden bizler ne öğretiyoruz onlara?


Bye bye…


Ablaya bye bye yap kızım. Birde çocuk ağzıyla söylenme şekli vardır “ablaya baş baş yap kızım”

Çocuk büyüyünce de bunun normal olduğunu zannediyor ve Türkçe bir kelimeymiş gibi kullanıyor.

Hiç küçük bir çocuk size bye bye dediğinde ona bye bye değil "hoşça kal" demelisin dediniz mi?

Eğer dememişseniz lütfen bir çocuğa bunu söyleyin ve aldığınız cevap karşısında şaşırmayın…

Gençliğin dilimizi yanlış kullandığından yakınırız… Genç olmadan önce çocuk ve daha öncesinde onlar da bebektiler oysaki… Hamura sekil vermek tamamen ebeveynlerin elinde… Bu konuda bilinçli olmak en çok kişinin kendisi için önemli. Bu konuda hassas olarak önce kendisine sonra herkese faydası olacaktır. Yarın torununun kendisini anlayabilmesi için, kendi okuyup beğendiği kitapları torununun da seveceğini düşünerek ona tavsiye edebilmesi için şart bu hassasiyet. Torun olmazda çok seveceği başka biri olur ama mutlaka olur. Bu gidişata bir dur diyelim ve kuşaklar arası dil bağını koparmayalım…

Konfüçyüs’e sormuşlar:

“Bir memleketi idare etmeye çağrılsaydınız‚ yapacağınız ilk iş ne olurdu?”

Büyük filozof şöyle cevap vermiş:

“Hiç şüphesiz dili gözden geçirmekle işe başlardım.”

Ve dinleyenlerin hayret dolu bakışları arasında devam etmiş:

“Dil kusurlu olursa‚ kelimeler düşünceyi iyi anlatamaz. Düşünce iyi anlatılamazsa‚ yapılması gereken şeyler doğru yapılamaz. Vazifeler gereği gibi yapılmazsa‚ töre ve kültür bozulur. Töre ve kültür bozulursa‚ adalet yanlış yola sapar. Adalet yoldan çıkarsa‚ şaşkınlık içine düşen halk‚ ne yapacağını‚ işin nereye varacağını bilemez. İşte bunun içindir ki‚ hiçbir şey dil kadar önemli değildir.”

Atatürk’ün Afet İnan’ın Medenî Bilgiler kitabına (Ank. 1969) kendi el yazısıyla yazdıkları düşünceleri de Türk dilinin felsefesidir: “Türkiye Cumhuriyetini kuran Türk halkı Türk milletidir. Türk milleti demek Türk dili demektir. Türk dili Türk milleti için en kutsal bir hazinedir, çünkü Türk milleti geçirdiği nihayetsiz felâketler içinde ahlakını, ananelerini, hatıralarını, menfaatlerini, kısacası bugün kendi milletini yapan her şeyinin dili sayesinde muhafaza olunduğunu gösteriyor. Türk dili Türk milletinin, kalbidir, zihnidir.”

 
Toplam blog
: 31
: 2812
Kayıt tarihi
: 11.06.06
 
 

Bilgisayar Mühendisi arakibul.com site yöneticisi ..