Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '11

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bebekler Yıkanınca Hasta Olmazlar

Bebekler Yıkanınca Hasta Olmazlar
 

Malesef böyle bir yazı yazmak zorunda kaldım bugün.

Çünkü kışın bebeklerini hatta 2-3 yaşında çocuklarını sık yıkamayan aileler var. Çocuk hasta olur, diye korkuyorlarmış. Nasıl yaa?!? Çocuk uygun ortamda giydirilip, saçları da kurutulursa hasta olmaz. Rüzgarlıysa dışarı çıkarmak iyi bir fikir olmayabilir. Akşam uykusundan önce banyoya sokmak en iyisi. Ilık ve rahatlatıcı banyodan sonra çocuk, çok daha kolay uykuya geçer üstelik.

Bebeklerini lahana gibi kat kat giydiren annelere ne kadar sinirlendiğimi blogu takip edenler biliyor. Şimdi bir de bu çıktı. Dün bir anne ile tanıştım. 2,5 yaşında bir oğlu, 8 aylık bir kızı var. Sohbet ederken konu uykuya geldi. Uyku rutinini denemesini önerdim. Klasik, banyo-masaj-masal üçlüsünden bahsettim. Bana ne dese?:

- Banyoyu her gün yaptıramam ben, hasta olur.

- Ne kadar sıklıkta yıkıyorsunuz ki?’

Bu soruya aldığım cevapla yüzüm nasıl bir şekle girdiyse artık, kadın:

- Siz ne sıklıkta yıkardınız? diye sormak zorunda kaldı bana.

Bu iki çocuklu anne büyük olanı yani kızını yuvaya gittiği günler yıkıyormuş. Haftada üç demek oluyor bu. Küçüğü, 8 aylık bebeğini ise neredeyse haftada bir kez banyoya sokuyormuş ama günde iki kere kaka yaptığı için belden aşağısını yıkıyor olduğundan da her gün yıkanıyor olarak sayıyormuş. Şimdi ben bu insana ne diyeyim? ' Koray’ı doğduğu günden beri her gün yıkıyorum, bazen günde iki kere hatta’ desem; kışın bile sabahları babasıyla banyoya girdiğini sonra da sokağa çıktığımızı anlatsam, bunun yanında oğlumu kat kat giydirmediğimi de eklesem… aynen bu şekilde söyledim. ‘Çocuğunuzu hasta edeceksiniz siz zorla’ dedi. Bu arada kadının 2.5 yaşındaki oğlu sık sık hastalanıyormuş. Küçük olan da kışa girer girmez hasta olmuş bir kere.

İNSAN SAĞLIĞI İÇİN EN ÖNEMLİ UNSUR: TEMİZLİK

Pislikten hastalık kapılacağını bilmiyor olabilir mi bu anne? Sokakta bir sürü mikrop olduğunu, temizlenmediğimiz sürece bu mikropları eve getirip her yere bulaştıracağımızdan haberdar olmayabilir mi gerçekten? Babam, doktor babam, hastalarına da her zaman ‘YIKANMAKTAN HASTA OLUNMAZ’ der. ‘Biz Türk milletinin en büyük hatası hasta olunur korkusuyla yıkanmamak’ der.

Kadına tüm sevimliliğimle -en azından olmaya çalışarak, anlatmaya çalıştım. Akşamları sıcak bir banyo ile bebeğinin rahatlayacağını, banyodan sonra saçını iyice kuruttuktan sonra çok kalın giydirmeden yatırınca uykuya daha çabuk geçeceğini tekrar ettim. Çok kalın giydirmemek derken ne demek istediğimi sordu. ‘Bir body ve üzerine bir ayaklı tulum’ dedim. ‘Ben çorap giydirmiyorum ama sizin içiniz rahat etsin bir tane de ince bir çorap giydirin’ diye de ekledim

Bilmem yapar mı bu dediklerimi. Etkilendi gibi gözüktü en azından. Çünkü Koray’ın tüm bu uygulamalarıma karşın hastalanmadığını öğrenince inanmadı. ‘Hiç mi?’ diye sordu. Hiç, dedim. ‘Yıkanmaktan, ince giydirilmekten hastalanmadı. Bir kere ateşi çıktı. O da aşıdan. Arada burnu aktığı oluyor ama ilaç vermeden bol C vitamini takviyesiyle geçiriyoruz’ dedim. Biraz daha sinir etmek için ‘ben de çok giyinemem zaten, biz böyleyiz’ diye ekledim. Kibarca gülümsedi sadece kadın, sanırım beni deli falan zannetti.

Tamam giydirme konusunda benim kadar rahat olamaz belki. Zaten çocuk bir anda da o kadar çok ince giydirilmemeli. Alışmış 8 kat-tat giyinmeye. Yavaş yavaş azaltmalı üstündekileri. Göğsünü, sırtını sıcak tutmalı, her gün banyo yaptırmalı özellikle banyoluyken de rüzgardan kaçınmalı. Temiz çamaşır, havlu kullanmalı.

Her işin başı sağlık.

Irem Erdilek

SlingoMOM.com

 
Toplam blog
: 141
: 3284
Kayıt tarihi
: 30.04.10
 
 

Kozmetik dünyasından anneliğe geçiş... Evde oturmaktan sıkılan girişimci anne oldu mu sana blogger a..