Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '20

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Bel Ağrıları

Bel Ağrısı ve Muhtemel Sebepleri
Neden Bel Ağrısı Çekiyoruz ?
Gündelik yaşantımızda bir çoğumuz bel ağrısı çekiyoruz ve bu dertten muzdarip olanların sayısı da hiç de az değil. Toplumun büyük bir çoğunluğunda görülen bel ağrısı artık neredeyse normal bir durummuş gibi görülmeye başladı.
 
İlk akla gelen bel fıtığı olsa da bütün bel ağrılarının sebebi bu değildir. Peki ama sizce de bu durum normal mi ? Bel ağrıları her insanda farklı seyreder ama genellikle aynı şartlar altında kendini gösterir. Sizce de bel ağrısı sorununu görmezden gelmek normal mi ?
 
 
 
Sizin de cevabınız hayır ise bu problemin sebeplerini araştırmak için bir an önce doktora gitmeniz gerekiyor. Uzman bir ortopedist yardımı alarak kafanızdaki soru işaretlerini silmeli ve bir an önce tedaviye başlamalısınız.
 
 
Bu yazımızda bel ağrıları ve muhtemel sebepleri hakkında sizi bilgilendirmeye çalışacağız. Öncelikle uyarmak isteriz ki en doğru bilgiyi doktorunuzdan almanız gerekmektedir. Bir çok insan doktora gitmekte biraz diretmektedir. Bunun da tabiî çeşitli sebepleri bulunmakta.
 
 
 
Başta iş telaşı ve maddi problemler olmak üzere bir çok sebebi olsa da, doktorluk durumlarda beklememek gerekiyor.
 
 
 
Buradaki ve herhangi bir sitedeki bilgiler , sizleri daha doğru bir tedavi için bilgilendirme amaçlıdır. Bel ağrısı sebepleri çeşitlilik gösterebilir. Şimdi sizlere bu sebepleri başlıklar halinde anlatıyoruz.
 
 
 
Bel Fıtığı
 
 
Bel fıtığı nedir ?Belimizde omurların ortasında bir destekleme işi gören kıkırdak doku çeşitli sebeplerle yırtılabilir. Bu yırtılmalarında akabinde omuriliğin içinden çıkan sinirler kalça bölgesi ve bacaklara kadar baskı uygular. Bel bölgesinin ağrımasının sebebi de bu sinirlerin uyguladığı baskılardır.
 
 
Bel Fıtığı Neden Oluşur ?
 
 
İnsanların özellikle düzenli egzersiz yapmadıkları zamanlarda vücudu zayıf kalmaktadır. Vücudun zayıf kalan bölgelerinden biri de bel bölgesi ve buradaki kaslardır. Eğer düzenli olarak spor yapmaz isek zayıf kalan bu bölgeye uygulanan yükler tehlikeli olabilir. Peki bel fıtığı neden oluşur ?
 
 
 
Ağır yük kaldırmak, bel fıtığı nın en çok bilinen sebeplerinden biridir. Uzun süreli hareketsizlikler de bel fıtığında önemli rol oynuyor. Hareketsiz kalan vücuttaki sinirler estenkliğini kaybederek daha kolay yırtılabiliyor.
 
 
 
Belimizde bulunan “disk” adını verdiğimiz kıkırdaklar adeta belimiz için bir amortisör görevi görürler. Bedenimize binen yüklerin zarar vermemesi için faaliyet yürütürler. Ancak eğer bu bölgeyi düzenli çalıştırmaz ve güçlü tutmaz isek bel ağrıları kaçınılmaz olacaktır.
 
Sizlere  bel fıtığı neden oluşur sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Peki belirtiler ?
 
 
 
Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir ?
 
 
Özellikle bel bölgesinde oluşan ağrı ve sızılar
 
Bacak bölgesindeki ağrılar ve uyuşma hissiyatı
 
Bacaklarda güçsüzlük hissedilmesi
 
Uzun süre ayakta duramamak ve ağrıların ortaya çıkması
 
Bel Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur ?
Bel fıtığı tanısı koymak için çok ayrıntılı tetkikler gerekmemektedir. Çoğu zaman MR (Manyetik Rezonans) ya da EMG (Elektromiyografi) ile kolayca teşhis konulabilmektedir.
 
 
 
EMG emin olmak için yapılan bir sinir ölçümü yöntemidir. Bel fıtığı hastalarında genellikle ameliyat en son çare olarak tavsiye edilmektedir. Vakaların sadece %3’lük bir kısmı ameliyat için bıçak altına yatmaktadır.
 
 
 
Hastalara genellikle yatak istirahati önerilmektedir. Yatak istirahat ile beraber ilaç tedavisi de uygulanır. Destekleyici tedavi olarak fizik tedavi oldukça fayda gösterecektir.
 
 
 
Özellikle de vücudun bel bölgesine binen yükü azaltmak için çeşitli noktaların güçlendirilmesi ve böylece yükün dengeli dağılması amaçlanır ve ağrı azaltılır veya yok edilir.
 
 
 
bel ağrısı egzersiz
bel fıtığı egzersiz hareketleri
Bel Ağrısı ve Diğer Muhtemel Sebepleri
Bel ağrısının en çok karşılaşılan sebebi bel fıtığı olmakla beraber çeşitli sebepleri de olabilmektedir. Bunlar :
 
Bel Ağrısı ve Aşırı Stres
Özellikle stres yaşayan orta yaşlı bireylerin bel ağrıları na daha fazla yakalandığı bilinmektedir. Stres bir çok hastalığın ve ağrının temel sebeplerinden bir tanesidir.
 
bel ağrısı stres
stres faktörü bel fıtığı
Kaza ve Yaralanmalar
Çeşitli sebeplerle insanların geçirdikleri kazalar sonucunda bellerine aldıkları darbeler, ezilmeler sonucunda meydana gelen bozulmalar bel ağrılarını tetikliyor. Bu tür durumlarla karşılaşıldığında mutlaka bir tedavi olunması ve ilerde karşılaşılabilecek durumların önleminin alınması gerekiyor.
 
Bel ağrısı kaza geliyorum demez
kaza geliyorum demez
Pasif Yaşantı
Hareketsiz bir yaşantı da bel ağrıları ve diğer eklem ağrılarının temel sebeplerinden biridir. Eğer spor yapmıyor ve fazla hareket etmiyorsanız bel ağrısı çekmeniz muhtemeldir.
 
Bununla beraber kilo sorunları yaşayacağınızı da unutmayın! Özellikle bel egzersizleri yapmak belimizin dik durmasını sağlayacağı gibi ağrı ihtimalini de azaltacaktır.
 
bel ağrısı hareketsiz
hareketsiz yaşam bel ağrısı
Bel Ağrısı ve Sandalye Seçimi
Evet oturduğunuz koltuk ya da sandalye de ağrılara sebebiyet verebilir. Özellikle uzun süreli ofis çalışma ortamlarında hareketsiz geçen saatleri azaltmak gerekiyor.
 
Oturduğumuz sandalyenin belimizi desteklemesi ve dik oturacak bir şekilde bedenimizi organize etmesi gerekiyor. Aksi taktirde şekil bozuklukları ile karşılaşabilir ve ağrılar çekebiliriz.
 
bel fıtığı için sandalye
bel fıtığı sandalye seçimi
Fazla Kiloların Yarattığı Basınç Bel Ağrısı Yapabilir
Kilolu bir bedene sahipsek belimize yüklenen basınç da buna nispeten fazla olacaktır. Bu durumda bel ağrıları çekmemiz kaçınılmaz bir son gibi görünüyor. Bu sebeple spor yapmalı ve bel çevremizi güçlü tutmalıyız.
 
kilolular dikkat bel fıtığı
bel fıtığı fazla kilolar
Uygun Olmayan Yatak Seçimi
Yattığımız yatak hem uyku hem de beden sağlığımız için son derece önemlidir. Özellikle yattığımız tarafa doğru bedenimizi desteklemeli ve dengeli bir destek sağlamalıdır.
 
Araştırmalar ortopedik yatakların hem uyku kalitesini arttırdığını hem de gün içinde çekilen ağrıların sebebini ortadan kaldırdığını söylüyor.
 
uygun yatak
uygun yatak seçimi
Göğüs Bölgesinin Büyük Olması
Özellikle kadınlarda yaşanan bu durum da bel ve boyun ağrılarına sebep olmaktadır. Omurgaya binen aşırı yük neticesinde dengesiz dağılan yükün yarattığı basınç günü gününe kişileri rahatsız etmektedir.
 
Bu sorundan kurtulmak için yapılan ameliyatlar bulunmaktadır. Doktorunuzla görüşerek bu sorundan kolayca kurtulabilirsiniz.
 
Bel ağrısında Fizik Tedavi
Fizik tedavi, vücudumuzdaki kas ve sinirlerin daha doğru ve destekli çalışması için yapılan çalışmaların genel adıdır. Fizik tedavi desteği hastaların kısa sürede iyileşmesinde önemli rol oynar.
 
fizik tedavi
fizik tedavi etkisi
Bel fıtığı tedavisinde uygulanan fizik tedavi ile hastalar kısa sürede ağrılarından kurtularak daha konforlu bir yaşama kavuşurlar.
 
Fizik tedavinin bel ağrılarına desteği daha çok ağrıyan yerdeki yükü azaltmak için diğer destekleyici noktaları güçlendirmektir. Böylece bele yüklenen basınç azalır ve hem bel hem de diğer noktalar daha güçlü hale gelir.
 
Bel Ağrısı ile İlgili Tavsiyeler
Yazımızı tavsiyeler bölümü ile kapatıyoruz. Sizler de bel ağrısı çekiyorsanız öncelikle ağrınızın seviyesini ve yaşantınıza olan etkisini de hesaba katarak doktora görünmeyi düşünebilirsiniz. Eğer doktorluk bir durum olmadığını düşünüyorsanız belinizdeki muhtemel ağrı sebepleri için önerilerimize kulak verin.
 
Düzenli spor yapın. Gerçekten spor yapmak bedeni ve ruhu diri tutan ve yaşam enerjisini arttıran unsurlardan bir tanesidir. Bir başka ağrı sebebi olan stresi de böylece azaltacak ve bir taşla iki kuş vurmuş olacaksınız. (Kuş ve diğer hayvanların av gibi niyetlerle vurulmasına karşıyım )
 
 
 
Oturma ve uyuma düzeninize dikkat edin. Denemeler yapın. Özellikle uyurken yaptığınız bu denemeler sonucunda size en uygun yatış pozisyonunu belirleyin ve bu şekilde uyuyun. Sandalye ve koltukta otururken kesinlikle dik durmaya özen gösterin. Beden eğik durmaya alışırsa deforme olur.
 
 
 
Fazla kilolarınız varsa kesinlikle bir diyetiyen ile görüşmelisiniz. Eğer şu anda ağrı çekmiyorsanız bile, ilerde kesinlikle çekeceksiniz ve şimdiden önleminizi alın. Fazla kiloların bedeninizi yıpratmasına izin vermeyin.
 
 
 
Düzenli yürüyüş yapın ve başınızı dik tutun. Özellikle bel bölgenizi dik tutmaya dikkat edin. Bu egzersizler bel ağrılarını azaltmaya yardımcı olacaktır.
 
 
 
Bel bölgenize yönelik egzersiz çalışmaları yapın. Belinizi ne kadar kuvvetli tutarsanız, deforme olma ihtimali o kadar azalır ve fıtık gibi hastalıklardan da olabildiğince kaçmış olursunuz. Belinizde disk adını verdiğimiz kıkırdak dokular böylece daha sabit dururlar.
 
 
 
Bel masajı yapın veya birine yaptırın. Belinizdeki kan dolaşımını arttırmaya yardımcı olacak bu eylem neticesinde sinirler de kuvvetlenir ve ağrıların odak merkezi de dağıtılmış olur.
 
Bel ağrısı ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki siteleri takip edebilirsiniz.
 
Link : https://hassadh.saglik.gov.tr/TR,8937/bel-agrisi-nedir.html
 
link : http://istanbulsaglik.gov.tr/w/sb/per/belge/bel_okulu.pdf
 
link : https://www.saglikaktuel.com/saglik-ansiklopedisi-bel-fitigi-nedir–147.htm
 
link : https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/bel-agrisinin-7-onemli-nedeni/
 
Sizlere bel ağrısı ve bel fıtığı hakkında bilgiler vermeye çalıştım. Yaşam konforunu arttırmak ve minimum risk ile yaşamak adına doktora gitmeyi ihmal etmemelisiniz. Bel ağrılarının genel sebebinin ağırlık dağılımı olduğunu unutmamak gerekiyor ! Sağlıcakla kalın
 
Toplam blog
: 11
: 480
Kayıt tarihi
: 09.12.19
 
 

Marmara Üniversitesi , Atatürk Eğitim Fakültesi , Tarih Öğretmenliği Bölümü Mezunu Kendime ait ..