Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '19

 
Kategori
Tarih
 

Bir Devlet Yaratmak

Cumhuriyet'ten önce Mustafa Kemal Paşanın Kurtuluş Mücadelesini vermesi gerekiyordu. Bu amaçla çıktığı yolda 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a ayak bastı ve daha sonra Amasya Kongresi, Erzurum kongresi ve sivas kongresinin yapılmasından sonra nihayet Ankara'ya geldi. Kısa bir süre sonra da İstanbul'da kısa bir süre önce İngilizlerin baskını sonucu kapanan Osmanlı mebusan Meclisinin yerine büyük millet meclisinin açılmasını sağladı. Artık Kurtuluş Mücadelesinin verilmesi için önünde engeller bir bir kalkıyordu.

Bu süreç zarfında Mustafa Kemal Paşa düşüncesini ise şöyle açıklıyordu:

         “ Milli Hakimiyete dayanan, kayıtsız, şartsız hür, yeni bir Türk devleti kurmak.” Çünkü Osmanlı memleketi parçalanmış, ortada bir avuç Türk’ün barındığı Ata Yurdu kalmıştı.

         Bu kararın alınmasında en kuvvetli muhakeme ve mantık ise şu şekilde idi:

         “Esas, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu esas ancak istiklalin bütününe sahip olmakla temin olunabilir. Ne kadar zengin ve rahat olursa olsun istiklalden mahrum bir millet, beşeriyette uşak olmak mevkisinde yüksek bir muameleye layık olamaz.

         Yabancı bir devletin himaye ve cömertliğini kabul etmek insanlık vasfından mahrumiyeti, aczini itiraftan başka bir şey değildir. Hakikatte bu basamağa düşmemiş olanların isteyerek başlarına bir yabancı efendi getirmelerine asla ihtimal verilemez.

         Halbuki Türkün hassasiyet ve izzeti nefis ve kabiliyeti çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir millet esir yaşamaktansa mahvolsun daha iyidir.

Binaenaleyh, ya istiklal ya ölüm!

İşte kurtuluş isteyenlerin parolası bu olacaktı[1].

Bir ülkenin egemenliğini kazanması için hür olması gerekiyordu ve Mustafa Kemal Paşa bu gerçeğin bilincindeydi. Hür ve bağımsız bir ülke veya hiçlik.

Mustafa Kemal Paşa, hür ve bağımsız bir ülke yaratmayı başardı. Bir İmparatorluğun küllerinden büyük bir devlet yarattı.

 


[1] Kemal Atatürk, Nutuk, Cilt III Vesikalar,Dokuzuncu Baskı, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1968, s: 13

 
Toplam blog
: 8
: 65
Kayıt tarihi
: 23.01.14
 
 

Yılmaz Koç 16 Ekim 1962 tarihinde Kütahya'nın Emet ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini K..